Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[166] Pasek wielorowkowy w 2,4 JTD
Autor Wiadomość
sqadak 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2400 JTD
Rocznik: 2002
  Wysłany: 2008-07-21, 18:46   [166] Pasek wielorowkowy w 2,4 JTD

Witam, mam takie pytanko, co ile wymieniacie u siebie w 2,4 JTD pasek przyrządów pomocniczych (ten od alternatora, Klimy itd.) ja wymieniłem pasek jak kupiłem auto po przejechaniu 15000 pasek zaczął piszczeć pojeździłem jeszcze 2 tysiące i dzisiaj zdjąłem pasek żeby zobaczyć, co z nim jest, okazało się, że powbijało się w niego mnóstwo kamieni i bardzo się naciągnął jest obecnie dużo dłuższy nisz ten, który wymieniałem po zakupie auta dodam, że pasek to CONTITECH. Na razie założyłem stary pasek z racji tego, że jest w owiele lepszym stanie(nie wiem, jakiej firmy jest stary pasek, ale ma nadrukowany ten taki znaczek, który fiat nabija na swoich produktach.
Jaka firma produkuje paski na pierwszy montaż?

ap2 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.4 JTD
Wysłany: 2008-07-22, 13:22   

1. Masz oslone pod silnikiem? Jak nie to pewnie stad te kamyki.
2. Pasek wymieniam ZAWSZE przy wymianie rozrzadu - w koncu kosztuje ok. 50 PLN
3. Ja mam DAYCO bo byl najtanszy. Pomimo tego wierze ze wytrzyma te 80 kkm :)
4. Jesli pasek jest mocno naciagniety to moze byl zle wyregulowany lub napinacz juz nie jest OK.

Nie jestem mechanikiem ale uwazam ze na nowych rolkach i bez zanieczyszen kamykami/olejem pasek powinnien spoko 100 kkm wytrzymac. Inna sprawa ze polowa ludzi zmienia pasek na starych rolkach, ktore to niestety niszcza go w przyspieszonym tempie (kiedys kolega tlumaczyl mi ze dla niego rozrzad to tylko pasek, no moze plus napinacz ale nie zawsze. Nie byloby w tym nic dziwnego gdyby to nie byl Golf III - tanie czesci zamienne - i na takiej operacji zaoszczedzal ok. 50 PLN na materiale. Widac ze podejscia sa rozne...)

sqadak 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2400 JTD
Wysłany: 2008-07-22, 13:32   

Napinaczy nie wymieniałem, ale widzę po nich, że zaczekam do wypłaty i wymienię napinacze i pasek, osłonę pod silnikiem mam i nadkole też, i właśnie nie wiem z kąd te kamyki się tam wzięły.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu