Czy możecie wspolnymi albo rozdzielnymi siłami zrobić co zeby ludzie na forum dostali gotowca do podłaczenia i zeby to wszystko działalo jak powinno?????
Nie ma sensu sie licytowac kto co ma i kto to zrobi albo sie urażać ze ktoś coś kombinuje ( tak odebralem twoja wypowiedz henkel)
Wydaje mi sie (moze sie myle) ze mało kto z chetnych forumowiczow na dzialajaca nawigacje, orientuje sie w tym co jest napisane w schematach czy innych dziadostwach.
Dla cześci maxymalnym poziomem zaawansowania bedzie podlaczenie czytnika z jakaś wtyczka /przejsciowka do ISC-a jakas wtyczka/przejsciowka i finito.(tyczy sie to w pewnym stopniu mnie z uwagi na brak czasu pracy przy alfiatku)
Jest tu sporo laikow nie orientujacych sie w podlaczeniu czegokolwiek wiec tym bardziej NAVI
W zwiazku z tym koniecznym staje sie wypracowanie i wyprodukowanie gotowca ktory w polaczeniu z zestawem VDO bedzie dzialal na ekranie ISC-a
Jako ze robienie czegokolowiek wymaga checi,czasu i pieniedzy logicznym staje sie odpłatne udostepnianie tego czegos forumowiczom.
Kwestia ile bedzie to kosztowac zalezy od Was bo to Wy oceniacie swoja prace i wklad.
w zwiazku z powyższym pieknie PROSZE JESLI TO MOZLIWE działajcie w tym kierunku PANOWIE , bo pomoże to wielu 166-tka
_________________ 166 powodów do Dumy
Ostatnio zmieniony przez smuz 2008-05-30, 23:00, w całości zmieniany 1 raz
Popieram kolegę Smuza. Wszyscy są zainteresowani, ale nie wszyscy są wystarczająco zdolni/pracowici żeby samemu do tego dojść. Nie widzę nic zdrożnego, w tym, że ktoś miałby na tym zarobić, chętnie kupię taką przejściówkę w cenie zbliżonej do podanej w tym temacie.
Nie ma sensu sie licytowac kto co ma i kto to zrobi albo sie urażać ze ktoś coś kombinuje ( tak odebralem twoja wypowiedz henkel)
Nie obraziłem się na nikogo jak ci się wydaje Smuz, tylko wygląda to tak jak bym chciał zarobić na tym nie wiadomo ile a ktoś zrobi to taniej .
jeśli chodzi o złącze to mam problem z złączami ponieważ kupić wtyczkę do vdo jest prawie nie możliwe nie mogę znaleść zamienników a koledzy zaraz powiedzą że chcę na tym zarobić , więc mogę zrobić bez wtyczek i kilka zwtyczkami niech każdy się określi .
Ponadto podam gdzie można kupiś wtyczki i każdy sobie sam może zaprawić jak będzie chciał .
Do Henekl:
Mam pytanie czy twoja przejściówka obsługuje również DVD, Play Station, video camere ?
Czy jest możliwość przełączenia pomiędzy systemami PAL/NTSC.
Pamiętaj jestem zainteresowany na przejściówkę, ale bez wtyczek do nawi gdzyz mam same kable w VDO.
W załączniku jest zdjęcie przejściówki, którą otrzymałem od miłośników alf we włoszech i według nich nie ma problemu z podłączeniem navi do ICS-a.
Mogę się podzielić schematami i opisami - ZA DARMO- może ktoś z Was ma więcej czasu i uda mi się to podłączyć.
ie obraziłem się na nikogo jak ci się wydaje Smuz, tylko wygląda to tak jak bym chciał zarobić na tym nie wiadomo ile a ktoś zrobi to taniej .
TYM SIE NIE PRZEJMUJ-Słuchaj to dzieki TWOIM REWELACJOM coś drgnęło z navi, NAPISAŁEM ZE LOGICZNYM JEST TWOJ WKLAD I CZAS A TO KOSZTUJE BO MA WYMIAR EKONOMICZNY!!!!!!
Jeżeli ktoś ma z tym problem i nie pojmuje tego, niech nie prosi CIe o pomoc i nie kupuje TWOJEGO PATENTU!
Owszem nie ukrywam ze najlepiej byloby miec to za darmo jak wszystko w zyciu, ale to niemożliwe i koniec , zdaje sobie sprawe z kosztów jakie trzeba poniesc i ktos musi je pokryc.
WIEDZA I POMYSŁ _OD ZAWSZE NA SWIECIE BYLY CENNE !!!!!
Prosba z mojej strony do CIebie jesli mozesz poswiecic na to czas i jestes w stanie sprawic zebym kupil od Ciebie gotowy zestaw wymagajacy jedynie z mojej strony zakupienia navi vdo i podlaczenia to prosze zrob to ja kupie od CIebie instalacje za cene ktora zaproponujesz(oby byla przystepna ) DZIeki i POZDRAWIAM
Do smuz
Masz rację żeby się nie przejmować , ale miałem taką cichą nadzieję że może ktoś mi podsunie jakiś pomysł a nie będzie prowadził dyskusję że może to zrobić taniej i lepiej lub że niema mapy albo fotoszpo ma swoją moc bo mnie to wnerwia .
Staram się pomuc kolegą po kosztach a tu takie teksty .
Mądry z ciebie gość i to ten sam rocznik co ja dobre lata sześćdzesiąte .
Do sproket
Może podałbyś schemat tej płytki ze zdięcia może i mi się przyda do modernizacji .
Ja też myslę że nie ma problemu tylko czego w 166 nie ma polskiej mapy , przeciesz nie odkryłem ameryki tylko zaryzykowałem i mi się udało jeśli możesz to zuć ten schemat .
Przykro mi ale te schematy do niczego nikogo nie doprowadzą , nawet ja z tych opisów nie byłbym w stanie nic zrobić .
Jeszcze jedno vdo dayton ms 5000 ma inne złącze do nawi myślałem że o tym wiedziałeś .
Gdydym miał opisy sygnałów to bym ci prędzej podpowiedział co jak .
nawet gdybuś kupił o demnie złącze tobyś nie miał gdzie to podłączyć , chba że zrobisz złącze do złącza ale to by było masło maślane .
Jak pisałem, nie znam się na tym - tylko szukam. Ponieważ mam dostęp do Carin 520, a do MS5000 nic nie znalazłem, to skupiłem się na Philipsie. Mapy te same, a używane komplety Carin 520 na allegro jest chyba z 5 ogłoszeń od 400 - 500 zł. Mapy są te same co do VDO bo systemy są kompatybilne. Zobaczymy co powie ten mój znajomy. Jak się nie uda, to kupię od Ciebie przejściówkę o ile mi ją sprzedasz W końcu czytnik MP3 pod zmieniarkę też kupiłem gotowy, czasami nie warto wyważać otwartych drzwi. W wypadku navi mam nadzieję, że problem nie jest tak złożony jak w Loudlink, no ale zobaczymy.
P.S. Co do aspektu ekonomicznego: żeby było jasne, też uważam, że czas i materiał kosztują, dlatego tutaj nikt nie ma do Ciebie o to pretensji, że miałaby taka przejściówka kosztować ileś tam zł. Mnie podłączenie Carin 520 też będzie kosztowało, bo mimo że znajomy to flaszkę trzeba będzie wypić Postanowiłem to zgłębić bo zwyczajnie jestem ciekawski Nie sądzę jednak abym miał uruchamiać produkcję przejściówek bo po prostu nie mam do tego warunków i czasu. Jeśli się uda to postaram się tylko, aby to było jakoś rozrysowane na forum, ale na 99% będzie to na zasadzie pajączka, a nie przejściówki więc naprawdę nie traktuj mnie kolego henekl jako konkurencję czy kogoś w tym stylu
_________________ Pozdrawiam
Scorpion
Ostatnio zmieniony przez Scorpion 2008-05-31, 13:16, w całości zmieniany 2 razy
Same pozytywy śle i w Twoja strone kolego ,bo to Ty tu jestes Mentorem Nawigacyjnym, rocznik niestety nie ten ( ten w opisie symbolizuje co innego) ale niezależnie od wieku potrafie doceniać ludzi .
Co do photoshopa-popieram i dlatego kiedys napisalem zebysmy sie nie goraczkowali bo nie zawsze jest czas na siedzenie dzien w dzien na forum!
Do scorpion
nie traktuję ciebie jako konkurencję bo niby dlaczego , możesz sam opracować jakieś złącza i wystawić nic mi do tego wolność tomku , ale mi chodziło o coś innego zrozumiałem że porównujesz mnie do chandlarza i że chcę na tym zarobić a ja chcem to zrobić po kosztach społecznie co do schematu to musiałbym siedzieć kilka dni przy opisie i tak by to ktoś musiał zrobić i wcale za darmo .
chylę głowę przed tym gościem który za flaszkę ci to podłączy też bym tak chciał .
Do sproket
Czy ta przejściówka nie jest do DX trawel pilot czyli do 147 z czytnikiem nad wyświetlaczem .
Jak tak to kicha inny system .
Do smuz
Sory że zle zrozumiałem , ale jesteś OK .
Co do map VDO to potwierdzam to co napisał henekl jest dość duże pokrycie Polski.
Wczytałem dziś mapę do vdo ms5000 , 2007-2008 i nawet znalazł moją ulice i wiele innych bardzo małych, które znam.
Jeśli ktoś jest ciekaw czy jego jest to piszcie, a poszukam i zrobię zdjęcie komórką.
Do henekl:
Zdjęcia są przykładowe żeby pokazać że się da zrobić wszystko jak się na tym zna.
Prosiłem Ci nawet o pomoc ponieważ miałem vdo z wyrwanymi kablami z płyty głównej, a Twoja odpowiedź była chyba w stylu "że kosztowało Cię to wiele pracy i chyba Cię zrozumiem ale mam sobie radzić", a w odpowiedzi dałeś mi link do sklepu- dzięki, ale też go miałem.
Poradziłem sobie i uruchomiłem navi sam.
Próbujesz coś w temacie zmiany na język polski napisów i lektora ???
Mam nadziej że opis da Ci coś do myślenia jak poprawić swoją przejściówkę.
Ostatnio zmieniony przez sproket 2008-05-31, 18:32, w całości zmieniany 2 razy
Prosiłem Ci nawet o pomoc ponieważ miałem vdo z wyrwanymi kablami z płyty głównej, a Twoja odpowiedź była chyba w stylu "że kosztowało Cię to wiele pracy i chyba Cię zrozumiem ale mam sobie radzić", a w odpowiedzi dałeś mi link do sklepu- dzięki, ale też go miałem.
dzięki za schemat .
A co do tej wyrwanej wtyczki w vdo to ja cię zle zrozumiałem myślałem że masz wyrwaną wtyczkę od kabla a nie całe gniazdo , tego gniazda nie do się wyrwać w vdo chyba że odkręcisz obudowę i kombinerkami od środka tylko po co chyba że komuś na złość .
Dla tego podałem stronę gdzie można kupić kabel z wtyczką i inne akcesoria .
Taką niestety nawigacje kupiłem, ale wszystko już i działa.
Teraz tak jak Ty będę próbował podłączyć do ICS-a, chyba że mogę liczyć na przejściówkę od Ciebie, tylko na kiedy ??
Mam frezarko-wiertarkę do płytek drukowanych taką małą maszynkę CNC- jakby co to służę pomocą.
Czy taka rozpiska coś Ci pomoże ?
Mam jeszcze pliki w formacie DSN, jak tylko je uruchomi to podeślę.
Taką niestety nawigacje kupiłem, ale wszystko już i działa.
Teraz tak jak Ty będę próbował podłączyć do ICS-a, chyba że mogę liczyć na przejściówkę od Ciebie, tylko na kiedy ??
Co wy ludzie szaleju najedliście się , przeciesz nie mam zamiaru losować temu dam a temu nie , znowu żle zostałem zrozumiany .
Co do przejściówek wszystko mam uzgodnione tylko te cholerne wtyczki
Widzę że znasz się na tym więc wiesz ile kosztuje wtyczka do nawi .
na tej stronie jest adapter do tv i dvd do bmw chyba wiesz ile kosztuje zgroza .
Do sproket
troszkę się pogubiłem jaki model alfy masz 166 czy GTV bo 166 ma system siemensa i czytnik w bagażniku a GTV ma TP DX i czytnik nad wyświetlaczem jeśli się mylę to mnie popraw .
Witam i pozdrawiam.
Nie chce sie mądrzyć ale jak na razie miedzy odkrywca podłączenia navi a nami chętnymi podłączenia tego są tylko same nieporozumienia. Mam nadzieję, że w jakiś szybki sposób dojdziemy do porozumienia.Czym szybciej dojdziemy do ładu, tym szybciej będziemy mieli podłączony sprzęt!!!
Do henekl:
Jeśli masz problem z wtyczkami to spróbuj poszukać w sklepie komputerowym.
Są wtyczki wraz z taśmami 26 pinowe, których rozstaw dokładnie pasuje do fabrycznej nawigacji.Co prawda to nie oryginał,ale pasuje na 100% sam sprawdzałem.
Do henekl:
Jeśli masz problem z wtyczkami to spróbuj poszukać w sklepie komputerowym.
Są wtyczki wraz z taśmami 26 pinowe, których rozstaw dokładnie pasuje do fabrycznej nawigacji.Co prawda to nie oryginał,ale pasuje na 100% sam sprawdzałem.
Tak dokładnie to są piny komputerowe Jeśli nie znajdę orginalnych wtyczek to bendę musiał wykorzystać te piny z komputera .
Dzięki za pomoc właśnie o to mi chodziło o pomoc .
jeszcze jedno gość od polskiego lektora i menu jest z Łomży , rozmawiałem z nim telefonicznie powiedział żeby mu wysłać vdo i monitor to mi wgra za 400 zł .
Dlatego prosiłem o pomoc kolegów z okolic , żeby się z nim skontaktował i wypytał dokładnie co i jak może byłoby taniej jeśli by się zebrało kilku chętnych .
Czekam na pomoc i kontakt telefoniczny z chętnymi do pomocy .
ale mi chodziło o coś innego zrozumiałem że porównujesz mnie do chandlarza i że chcę na tym zarobić a ja chcem to zrobić po kosztach społecznie co do schematu to musiałbym siedzieć kilka dni przy opisie i tak by to ktoś musiał zrobić i wcale za darmo .
Nie o to mi chodziło, raczej o to, że Ci, którzy mają jakieś o tym pojęcie nie mają jak Ci pomóc lub coś podpowiedzieć ze względu na brak informacji. Dopiero teraz napisałeś wprost dlaczego nie ma sensu tego schematu przygotowywać i jest to w tej chwili dla mnie całkowicie zrozumiałe - faktycznie lepiej skupić się na przygotowaniu przejściówki i nie tracić czasu na rysowanie i opisywanie schematu. Mam nadzieję, że teraz się zrozumieliśmy i przy okazji jakiegoś zlotu wypijemy za ostateczne rozwiązanie problemu polskiej navi w 166
Jutro będę na hurtowni i wypytam o wtyczki 26 pinowe do nawigacji, rozumiem że gniazdka również.
Byłem dziś we wszystkich hurtowniach i firmach, które montują nawigacje i nikt nie miał wtyczek, ani gniazdek, po prostu nie występują jako część zamienna.
Znalazłem wtyczki z kablami w necie za około 45zł sztuka, ale to chyba drogo.
Kupiłem wtyczki 26 pinowe, ale do komputera i one są na taśmę, można kupić też gniazda 26 pinowe kątowe, które łatwo jest wlutować w płytkę.
Popytam jeszcze kolegów którzy handlują częściami, ponieważ za zwyczaj wiązki elektryczne idą na śmietnik, a nieraz maja wtyczki które nas interesują.
Jak najbardziej za tym aby Ci pomóc podaj telefon, albo pisz na forum o problemach.
A co z softem bo mam MO5076 - uaktualniać ?, co jest w tym sofcie.
Ostatnio zmieniony przez sproket 2008-06-02, 17:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum