Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[166] MAPA POLSKI!!!!!!! mozna miec!!!!
Autor Wiadomość
gryzli74 
Embrion

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 jtd
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-04-02, 15:31   

Ja też gadałem już z tym gościem jakiś czas temu, ogłasza się na allegro . Sprawa wygląda tak że ten Pan przerabia ICSy i coś tam jeszcze dokłada , na dodatek od razu wgrywa polskie menu i co dalej za tym idzie za niewielkie pieniążki może dołożyć jakieś urządzenie dzięki któremu na ICSie można oglądać DVD.

gryzli74 
Embrion

Silnik: 2,4 jtd
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-04-02, 15:33   

Postaram się zaraz poszukać gościa i jak coś to podam link

szerszeń
Embrion

Silnik: 2.4JTD Super
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-04-29, 14:54   

Cze!
No to nie musicie szukać tego gościa, bo to ja :-) )) Patent komercyjny ICS w wersji, nazwijmy to "palmtopowej", będzie polegał na dodaniu kilku interfejsów (WLAN, BT, USB) do ICSa w 166 i zaopatrzeniu go w system operacyjny (bez utraty dotychczasowej funkcjinalności). Będzie można więc w niego wrzucić cokolwiek. Prace trwają, zakończenie i komercyjna prezentacja myślę, że po wakacjach.
Automapa? Proszę bardzo.
Nie wiem jeszcze, jak będziemy to sprzedawali, ale myślę, że ICS za ICS + dopłata.
To będzie coś jak blue and me.
Przygotowuje to ta sama ekipa, która zaprojektowała Loudlinka.

Pozdro
Rafau

Bedboys 
Pirat drogowy

Silnik: JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-04-29, 16:36   

Jeżeli to faktycznie tak będzie działo to ja się piszę - śledzę temat bardzo uważnie.

mar77 
Rowerzysta

Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-04-29, 19:09   

Mam nadzieje, ze mapa bedzie na czasie. Jechalem w tamtym roku przez Europe i mialem nawigacje w Alfie (mapa z 2002) + nawigacja zewnetrzna z 2007. Nie bylo porownania. Np. w Austrii czy Niemczech nawigacja zewnetrzna informuje o korkach i wyznacza alternatywne objazdy. Pokazuje wypadki czy zwezenia, ktore sa w calym kraju! Dodatkowo widok 3D w porownaniu z widokiem z gory w orginalnej mapie w Alfie wygladal duzo lepiej. Mialem tez mala ilosc drog, ale to moze kwestia mapy Europa 2002. Po tym krotkim dowswiadczeniu zobaczylem jaki skok techniki zostal wykonany w ciagu 5 lat. Od tego czasu juz nie licze na wbudowana nawigacje.

To co Alfa ma lepsze to idealny GPS i lokalizacje polozenia. Nawigacje zewnetrzne czasami podazaja stara droga zanim skreca tak jak jedzie samochod, a nawigacja wewnetrzna zawsze jedzie tak jak nalezy

wojsaw 
Rowerzysta

Silnik: 2.0 16V
Wysłany: 2008-04-29, 23:19   

:D Wreszcie jakiś ruch w nawigacji czekam na efekty :lol:

provokator 
Alfa i Omega

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: TS 2.0
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-04-29, 23:31   

mar77 to chyba normalne że często trzeba wgrywać nowe mapy a nie co 5 lat:P zarówno te w autach jak i zewnętrznych systemach nawigacyjnych

mar77 
Rowerzysta

Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-04-30, 11:47   

provokator napisał/a:
mar77 to chyba normalne że często trzeba wgrywać nowe mapy a nie co 5 lat:P zarówno te w autach jak i zewnętrznych systemach nawigacyjnych

Nowe mapy to aktualne drogi. Ja zobaczylem, ze w nawigacjach zewnetrzych poszli do przodu jesli chodzi o obsluge i dodatkowe opcje. W Stanach juz sprzedaja garmina sterowanego glosem. Kwestia czasu i takie urzadzenia wejda na nasz rynek. A jadac przez Europe mialem mozliwosc porownania standardowej mapy Alfy 166 z nawigacja zewnetrzna. I porownanie wypadlo slabo jesli chodzi o latwosc obslugi i dodatkowe opcje typu omijanie korkow, czy znajdowanie pobliskich hoteli lub stacji benzynowych o radarach nie wspomne. Oczywiscie pierwsza rzecza, ktora testowalem na zewnetrznym GPSie bylo zmierzenie ile przeklamuje predkosciomierz w Alfie. Niestety standardowa mapa Alfy nie posiada wszystkich tych dodatkowych udogodnien. Dlatego jak ktos nie moze obejsc sie bez nawigacji to polecam kupic cos zewnetrznego.

provokator 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-04-30, 13:43   

no oczywiście to fakt że starego systemu w alfie nie da się rozbudować:) więc osobiście też skłaniałbym się przy montażu urządzenia zewnętrznego nie wspominając już też o tym że koszty tych urządzeń ciągle maleją
jednak z drugiej strony jak już to navi w alfie jest fabryczne to niech przynajmniej działa, może niech nawet nie będzie w 100% dokładne ale to i tak lepsze niż wcale:)

henekl 
Dwusuwowiec

Silnik: TS
Wysłany: 2008-05-01, 23:24   

provokator napisał/a:
no oczywiście to fakt że starego systemu w alfie nie da się rozbudować:) więc osobiście też skłaniałbym się przy montażu urządzenia zewnętrznego nie wspominając już też o tym że koszty tych urządzeń ciągle maleją
jednak z drugiej strony jak już to navi w alfie jest fabryczne to niech przynajmniej działa, może niech nawet nie będzie w 100% dokładne ale to i tak lepsze niż wcale:)

piszesz bzdury ponieważ każdy system da się rozbudować właśnie to zrobiłem sam a panowie od nawigacji to lenie i nie chce im się roszkę pomyśleć .
jeśli chodzi o pana z gdańska to rozmawiałem z nim ale z tego co powiedział to nie bardzo można wierzyć ponieważ prosiłem go o schemat wyjścia złącza nawigacji wysłałem na pocztę schemat wejścia do ics i nic nie odpowiedział po prostu albo nic nie wie i obiecuje albo nie czyta poczty .
a ja was wszystkich zaskoczę i pokażę kilka zdięć nawigacji z polską mapą w mojej alfie.

dasio 
Maniak resoraków

Silnik: 2.0 TS
Wysłany: 2008-05-01, 23:58   

Wszystko świetnie! Jak dobrze zrozumiałem koszt ok 1tyś zł!? Za tyle można kupić nawigację+zestaw map+dobre wino :D

henekl 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2008-05-02, 00:16   

dasio napisał/a:
Wszystko świetnie! Jak dobrze zrozumiałem koszt ok 1tyś zł!? Za tyle można kupić nawigację+zestaw map+dobre wino :D

Żle zrozumiałeś chodzi mi oto że nie trzeba doklejać do szyby zadnej nawi bo po co jest wyświetlacz w alfie .
to tak jak byś zamontował radia na desce rożdzielczej .
A co do kosztów to narazie 600 zł dołożę 400 do tysiąca i będę miał dvd i na wino zostanie .

provokator 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-05-02, 19:43   

chodziło mi raczej o koszty takich zabaw:)

henekl 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2008-05-03, 01:25   

provokator napisał/a:
chodziło mi raczej o koszty takich zabaw:)

jakie zabawy na wyświetlaczu w mojej alfie mam mapę polski obecnie z roku 2007/08 około 45% polski i zamierzam wgrać mapę polski 99% polski i 50% numerów domów .
chyba nie wierżysz ale to prawda narazie testuję tą mapę zdięcia niedługo .

provokator 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-05-03, 11:45   

a co tu ma do tego wiara, nie chodzi mi o to że sam sobie powgrywasz mapy i będzie ok tylko o innych którzy sami sobie nie poradzą bądź też nie mają okablowania tylko będą musieli zapłacić komuś z 1000zł za wgranie tych map nie wspominając już o aktualizacjach co jakiś czas
Uważam że z tej perspektywy nie ma co się tak jarać na tą wbudowaną navi, no chyba że będziesz wszystkim gratis wgrywał:P

Garos 
Romeo
Rosso proteo

Silnik: 2.4 JTD
Wysłany: 2008-05-03, 13:37   

henekl napisał/a:
Żle zrozumiałeś chodzi mi oto że nie trzeba doklejać do szyby zadnej nawi bo po co jest wyświetlacz w alfie

napewno nie tylko do nawigacji, to jest komputer pokładowy.
A z drugiej strony nie widzę nic złego w doczepianej do szyby nawigacji,przy takiej nie odrywasz oczu od drogi kiedy w oryginalnej musisz spojrzeć lekko w dół na wyświetlacz.

AR 166 2.4 JTD :-D
ZAPRASZAM !!!!
http://www.forum.alfaholi...jtd-vt10590.htm
http://www.polskajazda.pl...Romeo/166/33883
Ostatnio zmieniony przez Garos 2008-05-03, 13:39, w całości zmieniany 1 raz  

henekl 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2008-05-03, 21:01   

provokator napisał/a:
a co tu ma do tego wiara, nie chodzi mi o to że sam sobie powgrywasz mapy i będzie ok tylko o innych którzy sami sobie nie poradzą bądź też nie mają okablowania tylko będą musieli zapłacić komuś z 1000zł za wgranie tych map nie wspominając już o aktualizacjach co jakiś czas
Uważam że z tej perspektywy nie ma co się tak jarać na tą wbudowaną navi, no chyba że będziesz wszystkim gratis wgrywał:P

W takim razie niewiesz jak działa nawigacja bo idziesz do sklepu kupujesz nową mapę i masz aktualną .
Nawet dziecko potrafi włożyć CD do czytnika nawigacji.
Przeciesz jak kupisz nawigacje to do końca życia nie będziesz miał za friko map w sklepie .
każda nawigacja potrzebuje mapy jaką będziesz miał na krążku taka będzie na wyświetlaczu .

henekl 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2008-05-03, 21:06   

Garos napisał/a:
henekl napisał/a:
Żle zrozumiałeś chodzi mi oto że nie trzeba doklejać do szyby zadnej nawi bo po co jest wyświetlacz w alfie

napewno nie tylko do nawigacji, to jest komputer pokładowy.
A z drugiej strony nie widzę nic złego w doczepianej do szyby nawigacji,przy takiej nie odrywasz oczu od drogi kiedy w oryginalnej musisz spojrzeć lekko w dół na wyświetlacz.

Nic nie mam do nawigacji przyklejanej do szyby , możesz przyklejać co chcesz tylko po co .
A co do patrzenia na wyświetlacz to przeciesz masz komendy głosowe i nie musisz odrywać oczu od drogi chyba że zmienisz trasę .

alfasound_mania 
Romeo
Pilot

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1.8 TS 8v/Alfa ROmeo 145 1.7 Boxer 16v
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-05-03, 23:19   

henekl,
no miałeś się pochwalić zdjęciami a no i od razu możesz opisac jak to zrobiłeś

provokator 
Alfa i Omega

Wysłany: 2008-05-04, 00:45   

no to fakt, wbudowanej navi nigdy nie używałem a jeśli chodzi o tą zewnętrzną to nie oszukujmy się, na pewno nie miałem na myśli oryginalnych map i legalnego oprogramowania:PP
dlatego więc pytam, bo o ile każdy jest sobie w stanie wgrać pirata do zewnętrznej navi o tyle nie wiem jak to się ma do oryginalnej navi w alfie, czy takie
"obejście" też jest możliwe:P bo na pewno każdemu łatwiej byłoby samemu ściągnąć sobie mapę z neta niż za każdym razem zostawiać kasę w sklepie

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu