Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[166] Intercooler w 2,4 JTD
Autor Wiadomość
xary 
Embrion

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-05-07, 20:36   [166] Intercooler w 2,4 JTD

Jeżeli ktoś wie jak bezboleśnie wyciągnąć intercooler to bardzo proszę o krótka instrukcję

Matt21 
Pirat drogowy

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-05-07, 21:32   

Witam, całkiem prosta sprawa, odkręcasz wszystkie plastiki na "pasie przednim" dwa boczne i ten spory środkowy. Odkręcasz "zatyczkę" filtra powietrza, na 4 śruby krzyżakowe, wyciągasz ją jak i filtr. Odkręcasz mocowanie puszki filtra powietrze, jest przykręcona do kawałka blaszki obok pompy ABS po prawej stronie puszki, takie jak by ramię, cienkie :!: chwytasz za puszkę ciągniesz lekko do góry i powinna wyskoczyć z mocowania które ma na dnie, jak masz trochę samozaparcia i nerwów to możesz jakimś cudem ja wyciągnąć z komory silnika, będzie trudno ale jest to do zrobienia :mrgreen: jeśli nie masz na tyle nerwów to odkręcasz rurę turbo-intercooler następnie masz do pasa przedniego przykręcony metalowy przewód, nie kojarzę ale chyba od klimy czy oleju, nie pamiętam już, masz go na małej śrubie chyba 10 kluczyk, odkręcasz i odginasz aby móc przeciągnąć przewód od turbo tak aby nie przeszkadzał, będziesz wiedział o co chodzi jak to zobaczysz :roll: , gdy z tym się uporasz odkręcasz górne mocowanie intercoolera, na samej jego górze kluczyk 13, wyciągasz delikatnie do góry i gotowe. Brzmi strasznie ale jak to będziesz widział na własne oczy to nie będzie tak źle, jak coś to pytaj. Pozdrawiam :wink:

Alfa Romeo 166 2.4 JTD '01
Fiat Marea 1.9 JTD '00
Audi A4 1.9 TDI Quattro Avant '96

Michal166 
Ogier

Silnik: 2,4 JTD
Wysłany: 2008-05-07, 22:13   

a co sie dzieje ze ja wyciagasz?

xary 
Embrion

Silnik: JTD
Wysłany: 2008-05-08, 07:41   

Dzięki - dotarłem juz do momentu wyciągnięcia obudowy filtra powietrza i powiem szczerze nie mogłem go za cholerę wyciągnąć - cały czas blokuje go pompa ABS z jednej strony, a z drugiej kruciec intercoolera. Uznałem więc ze nie tędy droga - dlatego pytam na forum.
Ale widzę że jest to możliwe - no cóż spróbuję jescze raz.
Jak rozumiem mogę śmiało odgiąć metalowy przewód (ten na dole), oczywiście po odkręceniu mocowania.

... a wyciągam go do czyszczenia, miałem do tej pory 4 auta doładowane i w każdym był ten sam problem, jak się robi ciepło to zasyfiony intercooler słabo chłodzi powietrze - spadek mocy jest dość odczuwalny - w tamtych przypadkach pomagało, więc nie zaszkodzi profilaktycznie wyczyścić i tu.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu