Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] wymiana klocków/ osłona przegubu
Autor Wiadomość
Alfaauto 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1600 ts
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-05-28, 23:51   [156] wymiana klocków/ osłona przegubu

Panowie mam tydzien swoja pierwszą alfe i aby ułatwic sobie zadanie czy ktoś moze mnie poinstruowac/ podrzucić link - jak wyjmienić klocki w 156 z przodu. Szukałem i znalazłem tylko o tylnych :roll: .
... co trzeba zrobić dalej po zdjeciu tej spinki sprężystej...

Muszę wymienić też osłonę przegubu zewnętrznego.W sklepach często mają te osłony nie z gumy tylko z termoplastyku ??. Czy ktoś taką osłone ma i jak sie to sprawuje?(czy jest wytrzymalsze od gumowej osłony), co myślicie o tym?
dodam ze taką osłonę moge kupić od ręki (34 zł)a gumową (około 25 zł) musiałbym zamawiać....

Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Silnik: 2.0 TS 155KM
Wysłany: 2008-05-29, 07:22   

Co do klocków przód to:
-zdejmujesz koło
-odkręcasz z tyłu dwa imbusiki na zacisku (rozmiar imbusa 7), u mnie poszedł bez problemu, choć to róznie bywa czasami sie zapiecze wie warto wczesniej psiknąć WD - tylko uważaj zeby ci na tarcze nie poleciało.
-zdejmujesz tą sprężynkę
-odłącz przewód czujnika zuzycia klocków( z tyłu na zacisku)
- jak masz juz wyzłobione troche tarcze to musisz delikatnie wcisnąc tłoczek w zacisk, u mnie poszło ręką przy jednym a przy drugim musiałem pomóc sobie gumowym łomiekiem :mrgreen: zeby nie uszkodzić tłoczka...
-zacisk pownien zejśc bez problemu
-wyczyść zacisk tłoczek(uważaj na uszczelniacz tłoczka), najlepiej szczotka drucianą ale wszsytko z wyczuciem żeby czegoś nie uszkodzić...
-dodatkowo warto kupic płyn w aerozlou do czyszczenia hamulców (ja dałem jakies 18 zł), fajna sprawa bo szybko odparowuje i odtłuszcza oraz rozpuszcza pył z klocków i błota który tam sie zbiera i zmienjasz efektywnośc hamowania.
-jak juz wszystko poczyścisz to wciśnij do końca tłoczek (u mnie łapą poszło)
-włóż klocki na miejsce, podłącz czujnik zuzycia doo kostki
-umieść zacisk na tarczy
-wkrec imbusy sztuk dwie
-załóż spręzynkę na zacisk (uważaj bo lubi wyskakiwac i trzeba znaleźć na nia sposób wtedy wejdzie bez wyskakiwania)
-załóż koło i koniec roboty :mrgreen:

UWAGA NA KILKA RZECZY!

1) Sprawdź 3 razy czy wszystko dobrze jest dokręcone ( to sa hamulce)
2) Uwazaj przy wciskaniu tłoczka bo w miare wciskania poziom płynu sie podnosi, zanim wcisniesz tłoczek odkręć zbiorniczek z płynem hamlcuowym, ja wczesniej strzykawka odessałem troche płynu i podłozyłem szmatke zeby mi płyn nie leciał po przewodach bo jak wiesz płyn bardzo mocbno wchodzi w rekacje z róznymi metalami i plastikami.
3) Dokręć dokałdnie koła i po przejechaniu kilku kilosów sprawdź dokręcenie kół raz jeszcze.

To wszystko jesli chodzi o klocki, mam nadzieje ze przejrzyście napisane...

Jakie klocki wkładasz? JA zmieniłem na ATE i jestem bardzo zadowolony z nich...

Pozdrawiam i daj znac o efektach wymiany 8)

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

Alfaauto 
Maniak resoraków

Silnik: 1600 ts
Wysłany: 2008-05-29, 10:09   

Alfamaniak156 dzięki za podpowiedź, o coś takiego mi chyba chodziło (dopiero sie za to zabiorę) Żeby nie było że jestem kompletnym amatorem :mrgreen: , wiec wiem co sie robi przy zmianie klocków, ale chodzilo mi głownie o to jak rozmontować zacisk - a teraz dzieki Tobie mam łatwiej :wink:
..klocków nie zmieniam bo mam jeszcze grube ale musze wymienić zwrotnice całą (dołożona do auta przy zakupie) bo łożysko sie w starej odzywa....

Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Silnik: 2.0 TS 155KM
Wysłany: 2008-05-29, 10:30   

No to ciesze sie że mogłem pomóc :mrgreen:

Nie wiedziałem że nie jestes amatorem, więc sorki za łopatologiczny przekaz :wink: , ale moze ktos kto jeszcze tego nie robił skorzysta, więc nic sie nie zmarnuje :mrgreen:

Może Ty wrzuć tu jak te zwrotnice zrobisz, bo ja tego jeszcze nie robiłem a kto wie czy w przyszłości nie bede rozbierał :D

Pozdrawiam

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

emzet156 
Maniak resoraków

Silnik: 1.6TS
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-05-29, 13:52   

Ja kupiłem tą osłonę w ASO i też jest plastykowa? Założę ją w sobotę to się odezwę.

Dziś jednak nie mam czasu na robotę więc załatwię to za tydzień i dam znać 8)
Ostatnio zmieniony przez emzet156 2008-05-31, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu