Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] VDC
Autor Wiadomość
alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-07-17, 10:27   [156] VDC

Witam.
Jakie mogą być przyczyny nadmiernego włączania sie systemu VDC podczas jazdy, zwłaszcza kiedy jest zakręt w lewo. Pytam, bo od jakiegoś czasu, system bardzo często ingeruje w prowadzenie samochodu. O ile przy większych prędkościach jest to oczywiste, zastanawia mnie, dlaczego dzieje się tak kiedy jadę raczej wolno i zwłaszcza w zakręcie w lewo... Prosze o jakieś porady.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio zmieniony przez alces1 2008-07-17, 10:28, w całości zmieniany 2 razy  

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Wysłany: 2008-07-21, 16:32   

Nikt z Was nie spotkał się z takim przypadkiem?
Pozdrawiam.
- Rafał

sedicivalv0le 
Pirat drogowy
zdegustowany alfą

Silnik: JTDm 16v
Rocznik: 2004
Ostrzeżeń:
 5/10/15
Wysłany: 2008-07-21, 16:48   Re: VDC

alces1 napisał/a:
Witam.
Jakie mogą być przyczyny nadmiernego włączania sie systemu VDC podczas jazdy, zwłaszcza kiedy jest zakręt w lewo. Pytam, bo od jakiegoś czasu, system bardzo często ingeruje w prowadzenie samochodu. O ile przy większych prędkościach jest to oczywiste, zastanawia mnie, dlaczego dzieje się tak kiedy jadę raczej wolno i zwłaszcza w zakręcie w lewo... Prosze o jakieś porady.
Pozdrawiam.
- Rafał

ja bym sprawdził stan zawiechy, zwłaszcza amortyzatorów, czy geometria jest dobra- one mogą zakłócać pracę systemu

a żeby było ciekawiej- polecam się zapisać do ASO Fiata na BEZPŁATNY przegląd (promocja trwa do 31.08), sprawdzą ci zawiechę , hamulce

i nie daj się spławić że to nie fiat (jak nie jak tak :D )

this is my truth tell me yours
Alex Jones - EndGame ---- google, trzeba zobaczyć

robert domanski 
Dwusuwowiec

Silnik: 2.4 jtd m-jet 20v
Wysłany: 2008-07-21, 18:16   

czujnik abs u mnie jest to samo system abs i vdc jest na tym samym czujniku w srode jade na wymiane nie jest to duzy problem

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Wysłany: 2008-07-21, 19:31   

robert domanski napisał/a:
czujnik abs u mnie jest to samo system abs i vdc jest na tym samym czujniku w srode jade na wymiane nie jest to duzy problem

Hm...
ABS działa bezproblemowo. Ponadto amortyzatory są jeszcze OK. Wymieniłem wahacze górne i łączniki stabilizatora, ustawiłem zbieżność, wymieniłem drążek kierowniczy. Coś jednak lekko puka na niewielkich nierównościach no i opony kwalifikują się już do wymiany.
Z tego co piszecie, to stawiałbym na niewłaściwie ustawioną zbieżność, podobno, że przy szerokich oponach (225 u mnie) w Alfie jest problem z dokładnym ustawieniem zbieżności... Lub po prostu muszę znaleźć przyczynę tych stuków, która mam nadzieję jest prozaiczna, a jej przyczyną może być np. guma stabilizatora, bowiem system VDC włącza się chyba tylko na niewielkich nawet nierównościach.
Dzięki za info.
A jak z tym przeglądem we Fiacie? Czy tak jest w każdym ASO? Rozumiem, że trzeba zadzwonić i się umówić? Co sprawdzają - zawieszenie, czy ogólnie wszystko łącznie z podpięciem pod kompa? (marzyciel ze mnie, co? :) )
Pozdrawiam.
- Rafał

robert domanski 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2008-07-21, 19:42   

powiem tak: jak wjade prawym kolem w dziure (nie zawsze) wlacza mi sie kontrolka od vdc i absu razem jakis czas sie tak pobujalem ale wkurzali mnie pasazerowie z pytaniami a co ci sie tam pali :-) )) wiec pojechalem na kompa diagnoza:walniety czujnik na prawym przednim kole podobno mozna uzywke nawet za 40 zeta wychaczyc
oczywiscie u ciebie moze byc zbieznosc czy jakas inna wada zawiechy ja akurat mialem kompa pod reka za darmo wiec skorzystalem
aha u mnie tez abs dziala bez zarzutu

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Wysłany: 2008-07-21, 20:29   

robert domanski napisał/a:
powiem tak: jak wjade prawym kolem w dziure (nie zawsze) wlacza mi sie kontrolka od vdc i absu razem jakis czas sie tak pobujalem ale wkurzali mnie pasazerowie z pytaniami a co ci sie tam pali :-) )) wiec pojechalem na kompa diagnoza:walniety czujnik na prawym przednim kole podobno mozna uzywke nawet za 40 zeta wychaczyc
oczywiscie u ciebie moze byc zbieznosc czy jakas inna wada zawiechy ja akurat mialem kompa pod reka za darmo wiec skorzystalem
aha u mnie tez abs dziala bez zarzutu

Z tego co mówisz, to rozumiem, że od ABSu jest osobna kontrolka i Tobie zapalają się obie VDC i ABS?
Mnie natomiast tylko jedna VDC.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
- Rafał

robert domanski 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2008-07-21, 20:34   

tak masz racje jesli bylby to czujnik to pewnie by obie wyskakiwaly wiec powodzenia w poszukiwaniach

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu