Wysłany: 2008-04-28, 20:07 [156] Temperatura płynu chłodzącego w 2.4jtd
Tak ostatnio mnie zaciekawiło bo trochę czytając forum doczytałem o temperaturach około 90 stopni w silnikach
moja 156 2,4JTD po rozgrzaniu - na trasie i w mieście temperatura oscyluje wokół 70'C - na trasie jest przed 2 kreską na zegarze czyli poniżej 70 stopni a w mieście troszkę ponad 70'C ale nigdy bliżej 90'C czyli środkowej kresce czy to objaw kończącego sie termostatu ??? nadmienię ze nie katuje jest zbytnio i może stąd ta temp.
opcja szukaj nie znalazła odpowiedzi na moje pytanie
Ja mialem u siebie zepsuty termostat. Jedna uszczelka spadla i byl caly czas otwarty na duzym obiegu (na poczatku silnik chodzi na malym obiegu wody, zeby sie szybciej nagrzal, dopiero pozniej w razie potrzeby termostat otwiera duzy obieg). W efekcie maksymalna temp jaka osiagalem byla 70st. Po wymianie termostatu na nowy w ciagu 5minut osiagam temp. 90st i caly czas na niej jade.
Prawidlowo uzytkowany silnik powinien pracowac w 90st. Inaczej caly czas jezdzisz na niedogrzanym silniku.
Ostatnio zmieniony przez mar77 2008-04-28, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
JTD są trudne do rozgrzania, wskaźnik ma charakter orientacyjny druga kreska nie musi wcale oznaczać 70C, u mnie jest tak samo jak u ciebie i myślę że jest ok, w korkach po ok 20min robi się 90C, po wymianie chłodnicy i płynu wystarczy pogazować 15min i też robi się 90C, myślę że jest wszystko dobrze a poza tym o termostatach była już na forum dłuuuuga dyskusja. mar77, założyłeś oryginalny termostat?
_________________ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..
Ja mam temperature w okolicach 90 stopni,teraz gdy jest troche cieplej temperatura czasami przekracza nieznacznie te 90 stopni ale po chwili spada (wentylator)!!!
Moze nie na temat ale mam pytanko!
Dzisiaj jezdzilem ok. 40 minut i gdy zgasilem silnik zauwazylem ze z pod maski wydobywa sie jakby para!Czy to jest spowodowane temperatura na zewnatrz a silnik byl rozgrzany(ok.godz.21.30)???
Moze jestem przewrazliwiony bo autko mam od soboty i wszystkiego sie jeszcze ucze!!!
Pozdrawiam!
Niestety nie bylo dostepnych zamiennikow, wiec kupilem w ASO.
danloo23 napisał/a:
Dzisiaj jezdzilem ok. 40 minut i gdy zgasilem silnik zauwazylem ze z pod maski wydobywa sie jakby para!Czy to jest spowodowane temperatura na zewnatrz a silnik byl rozgrzany(ok.godz.21.30)???
Moze jestem przewrazliwiony bo autko mam od soboty i wszystkiego sie jeszcze ucze!!!
Pozdrawiam!
Ja sobie czasami ostro jade autem, ale nigdy nie widzialem zeby wydobywala mi sie para spod maski. Chyba, ze chodzi tylko o takie zalamywanie powietrza goracym powietrzem wyplywajacym spod maski.
Majac JTD niezwykle istotne jest aby nie przekraczac 2tys. obrotow przynajmniej przez ostatnie 3minuty jazdy.
JTD są trudne do rozgrzania, wskaźnik ma charakter orientacyjny druga kreska nie musi wcale oznaczać 70C, u mnie jest tak samo jak u ciebie i myślę że jest ok, w korkach po ok 20min robi się 90C, po wymianie chłodnicy i płynu wystarczy pogazować 15min i też robi się 90C
Przypomnialem sobie dlaczego u mnie temperatura silnika od razu idzie do gory. Jezdze na V-Power diesel. Jedna z rzeczy, ktora zauwazylem po przesiadce to szybsze nagrzewanie silnika. Poza tym czuc troche wiecej koni pod noga oraz auto duzo mniej dymi przy maksymalnym przyspieszeniu.
Tak,to wlasnie wyglada jak wydobywajace sie gorace powietrze z pod maski!
Cos mi sie zdaje ze jestem za bardzo przewrazliwiony,to moje pierwsze autko!
Jak oddychasz to w pewnych warunkach tez "buchasz" para wiec nie ma sie co przejmowac:)
Gdybys przegrzal auto zobaczylbys to bardzo szybko.
1. Temperatura idzie na czerwone pole i zapala sie czerwona dioda.
2. Silnik przelacza sie w tryb awaryjny i bardzo traci na mocy. Jest to zauwazalne nawet przez niewprawnego kierowce.
Ostatnio zmieniony przez mar77 2008-04-28, 22:07, w całości zmieniany 3 razy
JTD są trudne do rozgrzania, wskaźnik ma charakter orientacyjny druga kreska nie musi wcale oznaczać 70C, u mnie jest tak samo jak u ciebie i myślę że jest ok, w korkach po ok 20min robi się 90C, po wymianie chłodnicy i płynu wystarczy pogazować 15min i też robi się 90C
Przypomnialem sobie dlaczego u mnie temperatura silnika od razu idzie do gory. Jezdze na V-Power diesel. Jedna z rzeczy, ktora zauwazylem po przesiadce to szybsze nagrzewanie silnika. Poza tym czuc troche wiecej koni pod noga oraz auto duzo mniej dymi przy maksymalnym przyspieszeniu.
ja tez latam tylko na V-power diesel i w sumie do końca nie wiem czy mam termostat ok czy nie 90C to wskazówka powinna byc pionowo a ja zawsze mam bliżej 70C no w korkach za bardzo nie stałem - nie gazowałem tez zbytnio auta - co do wentylatorów to słyszę ze wentylator się załacza tak wiec czyjniki działają chyba po porstu szukam dziury w całym - a mozna jakos sprawdzic termostat brez wyciagania jego ???
jezeli bedę wymianiał płyn chłodniczy to jaki polecacie ???? i jak kwestia spuszczenia starego i odpowietrzenia nowo zalanego - rozumiem że grzanie w aucie na max nastawiam aby zalac nagrzewnicę i czekam aż załączy się wentylator - kontroluje stan płynu w zbiorniczku - ewentualnie dolewam - po wyłaczeniu wentylatora chyba koniec operacji odpowietrzania układu ??? czy dobrze kumam ???? gdzie jest korek spustowy płynu ??
jezeli jednak bedę wymieniał termostat to jaka cena ???
U mnie temperatura także nie przekracza 90C. Dochodzi tylko gdy stoję w korku, a tak to zawse jest 70 i trochę powyżej. Więc myślę że nie mamy chyba wszyscy zepsutego termostatu
Ale warto to sprawdzić
U mnie temperatura także nie przekracza 90C. Dochodzi tylko gdy stoję w korku, a tak to zawse jest 70 i trochę powyżej. Więc myślę że nie mamy chyba wszyscy zepsutego termostatu
Kolego ja tak miałem w mojej 2.0 TS..temperatura max do 70 dochodziła, w korku było 90 stopni...
Wymieniłem termostat...i w ciągu kilku minutek mam 90 stopni...spalanie spadło o 1,5 litra na 100 w mieście...
Sprawdź to bo szkoda silnika i paliwa..silnik niedogrzany to niedobrze
chyba jednak macie zepsute termostaty, temperatura w normalnych warunkach powinna miec koło 90stopni, 70 to zdecydowanie za mało i tak jak napisał Alfamaniak156, lepiej to szybko zrobić niż jezdzić na niedogrzanym silniku.
ja również mam tak jak kolega norbiwolow i to na pewno nie wina termostatu. Silniki diesla nieco inaczej się nagrzewają niż benzyna, diesel ma optymalna temp nieco powyżej 70'C i ten wskaźnik nie jest tak dokładny i zapewniam Cię że to nie kończący się termostat.
Wentylator mi się włącza jak postoję w korku w takim mieście jak Kraków, na trasie natomiast nigdy mi się nie włączyła a temp na wskaźniku jest nieco ponad 70'C
Co więcej kolega jeden już też myślał że taki stan rzeczy (przy normalnym użytkowaniu samochodu nie włączył mu się wentylator, jeździ prawie same dłuższe trasy) ma się gdy termostat padł, kupił nowy termostat, wymontował stary włożył dwa do pojemnika z wodą, pojemnik ustawił na kuchence i podgrzewał, oba termostaty otworzyły się równo. co oznacza że tak ma byś i już
Wentylator mi się włącza jak postoję w korku w takim mieście jak Kraków, na trasie natomiast nigdy mi się nie włączyła a temp na wskaźniku jest nieco ponad 70'C
polecam poczytac troche starych tematów i zapewniam Ci ze temperatura w okolicach 70st nie jest normalną, tez taką mialem i wymieniłem termostat, teraz mam lekko ponizej 90st i to jest prawidłowa temperatura
po tych waszych opiniach zadzwonilem do mojego mechanika. A że 2 tygodnie temu wymienial mi rozrzad i wszystkie plyny to takze sprawdzil mi termostat. i co sie okazalo?
Wszystko mam w porzadku. Termostat dziala jak powinien, bo sam sprawdzal.
Więc nie mam zamiaru niczego wymieniac
Moj termostat tez dzialal jak powinien. Tzn. otwieral i zamykal sie wtedy kiedy powinien. Ale w srodku spadla jedna gumeczka uszczelniajaca, co powodowalo, ze nie zamykal sie do konca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum