Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] Temperatura płynu chłodzącego w 2.4jtd
Autor Wiadomość
Alfamaniak156 
Romeo
technik mechanik

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS 155KM
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-04-29, 10:19   

Dario_83 ale cos musi byc nie teges skoro masz 70 stopni...To jest stanowczo za niska temperatura silnika...

Alfa Romeo 33 1,4 IE boxer 90 KM - było
Alfa Romeo 156 2.0TS 155 KM - jest:)

Dario_83 
Dwusuwowiec

Silnik: 2.4 JTD SW
Rocznik: 2003
Wysłany: 2008-04-29, 11:20   

Skoro tylu jest przeciw i mieli takie same wyniki to przy najbliższym remoncie zawieszenia wymienie i termostat. A co mi tam, będę miał już święty spokój :P
Ale jak będzie to samo to pociągnę co niektórych do odpowiedzialności :evil:

sqadak 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: 2400 JTD
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-04-29, 17:52   

Temperatura pracy silnika powinna być przez cały czas około 90 według wskaźnika (każdy wskaźnik przekłamuje o kilka stopni). U mnie wygląda to tak: Jak było zimno to musiałem trochę ostrzej przejechać około 6 km żeby silnik nagrzał się do temperatury roboczej, teraz, gdy jest ciepło silnik nagrzewa się dużo szybciej. Wentylatory jeszcze nigdy mi się nie włączyły(chyba, że jadę na Klimie), Nawet, jeśli włączy się wentylator to niema on prawa schłodzić płynu poniżej 90 stopni oczywiście, jeśli mamy sprawny termostat, bo przecież temperatura płynu jest mierzona w małym obiegu. :mrgreen:

Maciek-156 
Romeo
inżynier mechanik

Silnik: 1.9 16v JTD M-jet
Rocznik: 2005
Wysłany: 2008-04-30, 11:43   

Alfamaniak156 napisał/a:
Czy DIESEL czy benzynka optymalna temperatura to 90 stopni...

Pozdrawiam

A gdzie tak jest napisane że jest to optymalna temperatura pracy???? Kolego prócz tego że silniki JTD bardzo cięzko się nagrzewają (JTD -M-jet ze względu na to że ma chłodnicę oleju mógłby nawet jeździć bez chłodnicy głównej) w stosunku do TSów to dochodzi jeszcze jedna sprawa różnic w charakterystyce termostatów:

Silniki: 1,6TS 1,8TS 2,0TS
Początek otwarcia 81-85C
Otwarcie maksymalne 101-105C
Skok zaworu >9,5 mm

Silnik: 2,5 V6
Początek otwarcia 85-89C
Otwarcie maksymalne 97-101C
Skok zaworu >7,5 mm

Silniki JTD: 1,9 8v 2,4 10v
Początek otwarcia78-82C
Otwarcie maksymalne 86-90C
Skok zaworu >7,5 mm
UWAGA! Dostępne zamienniki termostatów (z tego co wiem Vernet) mają inne charakterystyki pracy niż termostaty oryginalne.
Skoro są różnice w charakterystyce termostatów to logiczne jest że konstruktorzy założyli inną temperaturę pracy dla silników benzynowych ,a inną dla diesli - optymalna temperatura pracy jest bliska temperaturze otwarcia termostatu. Generalnie sprawność termostatu należy oceniać po zachowaniu się silnika podczas rozgrzewania ,a nie na podstawie wskazań analogowego wskaźnika kabinowego który może przekłamywac nawet o 10st. (zawsze dobrze jest w takich sytuacjach podłączyc auto pod komputer i porównać temperaturę którą "widzi" ECU) W trasie temperatura wskazówka wskaźnika w większości JTD jest powyżej umownej kreski oznaczającej 70C, w mieście może dochodzic do 90C (jeśli nie jest włączona klima, bo wtedy o wiele wcześniej włączaja się wentylatory).

Aby ocenić poprawność działania termostatu należy właśnie sprawdzić jak nagrzewa się duży obieg. U mnie w Mjecie po 5km jazdy duży obieg mam całkowicie zamknięty (zimna górna rura chłodnicy)dopiero po następnym kilometrze czyli po ok. 6km duży obieg zaczyna robić się ciepły (górna rura chłodnicy) - termostat się otwiera. Jesli natomiast górna rura chłodnicy robi się ciepła od razu po uruchomieniu silnika termostat jest prawdopodobnie zacięty w położeniu "otwarty" lub uchylony i trzeba go wymienić. Mowa o jeździe miejskiej w temperaturze w okolicach 0C - teraz przy wyższych temperaturach nagrzewa się szybciej

P.S. Dario_83 masz auto z 2003 roku czyli pewnie już z chłodnica oleju - silnik nie będzie ci utrzymywać 90C - jedź do serwisu i popros o diagnozę potwierdzą to co napisałem.
Ostatnio zmieniony przez Maciek-156 2008-04-30, 11:48, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu