Przeczytałem całe archiwum postów, rozmawiałem również z poprzednim właścicielem. Jeżeli chodzi o klocki to zdecyduje się na Textary co do tarcz mam jednak 2 pytania. Poprzedni właściciel nie pamięta co jest założone a skuteczność hamowania jest bardzo dobra. Co zatem polecicie do textarów?
Od zmiany nalatane jest jakieś 43tys km a mierząc suwmiarką poprzez felgi przód ma około 20-21mm (wentylowane), tył ma około 10-11mm. Klocki przód około 5-6mm, tył około 7-8mm.
Nie ma żadnego bicia, wszystko działa jak należy.
Czy wszystko do wymiany czy na razie wystarczy klocki tylko?
I jeszcze jedno, czy do wymiany klocków muszę rozkręcać zacisk tak jak do tarcz. Chodzi mi o jakiś klucz imbusowy nr 7 (bodajże). Jakieś wskazówki w tym temacie?
Ostatnio zmieniony przez cysio 2008-04-07, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
W ASO za wymianę klocków przód i tył zawołali mi 260zł, nie uważacie, że to trochę za dużo. Coś mi gość ściemnia, że chcą tarcze przetaczać, itd... ale kwota jak za wymianę klocków trochę z kosmosu. Czy rzeczywiście tak trudno w 156 zmienić klocki i trzeba toczyć tarcze?
Nie trzeba przetaczać, i radze ci nie oszczędzać na klockach za bardzo, ja mam Ferodo, i średnio mi podchodzą na tarczach Brembo... Ahh, to nie to co oryginalne.. Jak zawsze z zamienikiem...
_________________ AlfaRomeo 156.... Ta ślicznotka przejdzie do historii.
W ASO za wymianę klocków przód i tył zawołali mi 260zł, nie uważacie, że to trochę za dużo. Coś mi gość ściemnia, że chcą tarcze przetaczać, itd... ale kwota jak za wymianę klocków trochę z kosmosu. Czy rzeczywiście tak trudno w 156 zmienić klocki i trzeba toczyć tarcze?
toczenie gdzies 30-30 zl od tarczy, wymiana klockow 50 zl, klocki ze 100, reszta - oplata za znaczek ASO.
Wymiana klocków jest dziecinnie prosta.
Trzeba zdjąć sprężynę zabezpieczającą, tą z przodu, która jest na zacisku, taka w kształcie klamry z drutu stalowego. Następnie zdjąć korki zaślepiające imbus, które znajdując się po wewnętrznej stronie zacisku, można je wyczuć palcami. Potem odkręcamy dwie śruby imbusowe i zacisk jest już zdemontowany. Cofamy tłoczki, wymieniamy klocki i zakładamy wszystko w odwrotnej kolejności, zachowując w kieszeni sporo kasy
Pozdrawiam.
- Rafał
ja jeżdze na ferodo i bardzo sobie chwale. sutecznośc hamowania dobra i nic nie piszczy. A oryginały to jakie? Przecież Alfa nie produkuje sama klocków tylko od kogoś kupuje i wkłada w swoje opaakowanie.
Witam.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jednak nie do końca kolego masz rację, ponieważ występują również klocki Ferodo w OE, natomiast tarcze faktycznie Ate. A tak z innej beczki, to zgadnijcie kto robi klocki na pierwszy montaż (i nie tylko) do Subaru ???
Ja jezdze na EBC Brakes seria Green (http://www.ebcbrakes.pl/samochody/samochody.htm) natomiast tarcze mam standardowe. Sa drozsze od Ferrodo, na ktore nigdy nie narzekalem ale wydaje mi sie, ze EBC sa lepsze. Widzialem test w ktorym byly wyraznie lepsze od Ferrodo Premier. Z zalet np. przy hamowaniu pracuja z temp. 100-150st. C mniejsza niz inne klocki, co pozytywnie wplywa na zywotnosc tarczy. Przejechalem na nich na razie 28kkm i calkiem dobrze sie sprawdzaja.
Tydzien temu na badaniu technicznym pomiar hamulcow skonczylem przy pedale hamulca wcisnietym na jakies 70% co mnie pozytywnie zaskoczylo
Ostatnio postanowilem zobaczyc jak wyglada awaryjne hamowanie z 210km/h do ok. 100km/h - krew uderza do glowy ale to moze rowniez kwestia dobrych opon.
Alfamaniaku powiedz mi gdzie je kupiłeś, internet czy gdzieś w miescinie jak tak to gdzie?
a wymieniasz sam?
WItam,
Kupiłem je od kumpla który ma sklepik z częściami i troche po koleżeńsku mnie potraktował chyba:) ale mysle że jestem w stanie załatwić dla Ciebie komplecik ...bo czego sie nie robi dla Ziomala i do tego Alfisty
Co do wymiany...tak sam robię jutro od rana chce sie za to zabrać, tylko nie jestem pewny jaki rozmiar klucza imbusa potrzeba zeby zacisk rozebrać, nie chce kupować w Tesco kompletu tylko jeden porządny na wieki wieków żeby był...
Alfamaniaku powiedz mi gdzie je kupiłeś, internet czy gdzieś w miescinie jak tak to gdzie?
a wymieniasz sam?
WItam,
Kupiłem je od kumpla który ma sklepik z częściami i troche po koleżeńsku mnie potraktował chyba:) ale mysle że jestem w stanie załatwić dla Ciebie komplecik ...bo czego sie nie robi dla Ziomala i do tego Alfisty
Co do wymiany...tak sam robię jutro od rana chce sie za to zabrać, tylko nie jestem pewny jaki rozmiar klucza imbusa potrzeba zeby zacisk rozebrać, nie chce kupować w Tesco kompletu tylko jeden porządny na wieki wieków żeby był...
Pozdrawiam
Alfamaniaku i jak zmieniłes już hamulce? jakieś wrażenia,
ja też tak jak wspomnialem sie rozgladam i za tydzien bede chcial to zrobic
i szukam dobrego kompletu, jak sprawują sie te ATE?
i dalbys rade jak co zamataczyc do mnie komplecik
_________________ póki co wciąż się uczę, ogarniam człowieczeństwo choc czasami najpiękniejsza prawda to szaleństwo...
Alfamaniaku i jak zmieniłes już hamulce? jakieś wrażenia,
ja też tak jak wspomnialem sie rozgladam i za tydzien bede chcial to zrobic
i szukam dobrego kompletu, jak sprawują sie te ATE?
i dalbys rade jak co zamataczyc do mnie komplecik
Witam,
Tak w sobote wymieniłem klocuszki...poszło bez problemu. Bałem sie ze bede sie siłował z imbusami od zacisków ale poszło jak po masle, wyczysciłem wszystko co było w okolicy klocków i śmiga aż miło...
Wiesz co do efektywnosci to sie wypowiem jak sie ułoza na tarczy i dotra a to jakies 200 km, ale póki co powiem Ci że czuje róznicę w hamowaniu, brak pisków i gładziutko wytraca prędkośc. Nie żałuje zakupu.
Polecam wiec klocki ATE uzytkownikom Alfa Romeo z czystym sumnieniem
Myśle że komplecik by się znalazł dla Ciebie kolego
Podaj mi na priva namiary na siebie, numer VIN ...odesle Ci numer konta i namiary na goscia od którego kupiłem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum