Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] Światła pozycyjne przednie
Autor Wiadomość
piotr_alex 
Alfa i Omega
Azzurro Nuvola

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9 JTD
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-12-31, 17:00   [156] Światła pozycyjne przednie

Witam!
Chciałbym wymienić 2 żarówki pozycyjne przednie, z tego co zauważyłem żarówka ta znajduje się pomiędzy żarówkami od świateł długich i mijania, jest tam utrudniony dostęp, próbowałem ciągnąć i przekręcać za tą łopatkę ale bez skutku. Proszę o porady.

gardlo 
Rowerzysta

Silnik: 2000ts SW
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-12-31, 17:29   

tam nie ma innych mocowań, musisz ją umiejetnie wyciągnąć łapiąc za "ucho" tej łopatki, przez klosz reflektoru będziesz widział czy żarówka się rusza, czy nie. Pozycja dla alf jest nietypowa bo halogen, do kupienia w ASO.

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-12-31, 18:46   

Nie dość, że nietypowa, to cholernie droga, a nie dość tego (jeszcze raz), to często się przepala.
Koledzy jednak wiedzą, że można ją przerobić na inną, poprzez spiłowanie jednego z bolców żarówki, które są kilkanaście razy tańsze i rzadziej się palą. Niestety nie wiem jaki to jest model żarówki, ponieważ ja mam jeszcze tą halogenową. No, ale poszperaj na forum, bo chyba było to już opisywane jak zmienić na inną.

piotr_alex 
Alfa i Omega
Azzurro Nuvola

Wysłany: 2007-12-31, 19:05   

Jedynym jej plusem jest chyba to że dobrze i mocno świeci, droga to jest bo za 2szt Narva zapłaciłem 20zł z prawą już sobie poradziłem a lewą zrobię po nowym roku bo jest tam stos kabli a dostęp mocno utrudniony. To moja pierwsza wymiana także zobaczymy ile pochodzi. Przymierzam się też do zakupu dywaników gumowych, upatrzyłem sobie dedykowane do 156 mianowicie takie: LINK czytałem na forum że polecane były te od adaszo, jednak te są identyczne. Co myślicie?

b.pawelek
Romeo

Silnik: 1.8 ts
Wysłany: 2008-01-01, 12:07   

to pisałem ale napisze raz jeszcze. Zamontujcie sobie t4w zwykłe posotje jak od malucha. Nic nie trzeba piłować tylko mocno wcisnąć. Nie wiem co to za fatyga. a 2 sztuki bluevision kosztują wtedy 19 pln. Ja mam swoje juz 7 mies i żyje.

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Rocznik: 2002
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-01-01, 12:32   

piotr_alex napisał/a:
Jedynym jej plusem jest chyba to że dobrze i mocno świeci, droga to jest bo za 2szt Narva zapłaciłem 20zł z prawą już sobie poradziłem a lewą zrobię po nowym roku bo jest tam stos kabli a dostęp mocno utrudniony. To moja pierwsza wymiana także zobaczymy ile pochodzi. Przymierzam się też do zakupu dywaników gumowych, upatrzyłem sobie dedykowane do 156 mianowicie takie: LINK czytałem na forum że polecane były te od adaszo, jednak te są identyczne. Co myślicie?

Myślę, że dywaniki które wybrałeś są OK. Ja osobiście szukałbym czarnych, ale to dlatego, że mam czarny kolor lakieru.
Co do jakości, myślę, że nie będzie źle, w końcu kosztują 100zł, a nie 35:) Jak się zaopatrzysz daj znać, czy wszystko pasuje i czy jesteś zadowolony.

piotr_alex 
Alfa i Omega
Azzurro Nuvola

Wysłany: 2008-01-03, 16:34   

Dywaniki dziś dotarły :) wyglądają solidnie, nie ślizgają się, sprowadzane z Niemiec na każdym jest napisane który jest na jaką stronę oraz że jest do AR 156, przednie mają logo Alfa Romeo. Niżej fotki 1. kierowca 2. pasażer 3. tylni

Bielik 
Maniak resoraków

Silnik: 1,9 JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-07-18, 22:20   

b.pawelek napisał/a:
Zamontujcie sobie t4w zwykłe posotje jak od malucha. Nic nie trzeba piłować tylko mocno wcisnąć.

Potwierdzam, spalił mi się jeden halogen od postojówek i wsadziłem 4W, świeci trochę słabiej ale co tam, razem ze światłami mijania nie widać :P

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu