Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] słabszy hamulec prawego przedniego koła
Autor Wiadomość
SG0240 
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1,6TS
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-04-24, 12:09   [156] słabszy hamulec prawego przedniego koła

Mam taki problem: już po raz kolejny wyszło mi na przglądzie, że mam słabszy hamulec jak w temacie. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna: klocki są jeszcze grube, tarcze nie najgorsze, płyn hamulcowy wymieniany regularnie, tłok w zacisku nie jest zapieczony i chodzi idealnie, układ jest szczelny, hamulce na pozostałych kołach bez zarzutu.
Diagnosta sugeruje wymianę wężyka giętkiego ponieważ twierdzi, że mogą być wewnętrzne rozwarstwienia i płyn może nie dochodzić jak trzeba. Ponadto twierdzi, że przy ABS płyn powinien być wymieniany ciśnieniowo, a nie klasyczną metodą naciskania na pedał hamulca.
Czy ktoś miał już podobny przypadek i może zasugerować mi ewentualny sposób zwalczenia tego problemu. A może ktoś wymieniał już wężyk i mógłby udzielić rady jak to zrobić bez ukręcenia rurki hamulcowej.

cysio 
Pirat drogowy

Silnik: 1,8TS SW
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-04-25, 13:11   Re: słabszy hamulec prawego przedniego koła

Ja mam podobnie, za około 2tyg zmieniam w końcu hamulce (klocki i tarcze), póxniej przegląd techniczny. Podczas wymiany klocków zlecę naprawienie usterki w ASO. Jezeli do tego czasu nie rozwiążesz problemu napisze ci co było.

SG0240 
Romeo

Wysłany: 2008-04-25, 14:19   

Ja spróbuję zacząć od ciśnieniowej wymiany płynu hamulcowego - może jakiś brud w pompie ABS obniża skuteczność działania hamulca. Jak to nie pomoże to zmienię wężyk, a potem zobaczę co dalej, bo klocki i tarcze mam jeszcze dobre, więc ich wymiana pewnie na razie nic nie da.

mojax 
Rowerzysta

Silnik: 2.5 V6 24V
Wysłany: 2008-04-25, 18:41   

Hej! Ja mam podobną sytuację i nie wiem czego to jest wina, tarcze mam średnie ale klocki EBC Red i Green, zauważyłem żę podczas hamowania auto nie jest stabilne, szczególnie widać to w zakręcie, tak więc zamierzam zmienić klocki i tarcze pomimo że tak jak Ty są w bardzo dobrym stanie, ale jeżeli dowiesz się czegoś nowego to daj znać, może nie będę musiał.
Pozdrawiam!

cysio 
Pirat drogowy

Wysłany: 2008-04-25, 22:39   

Może Alfa tak ma ? :-)

A tak serio u mnie to jest odczuwalne jak hamuje ostro od 120 w górę. Mam wrażenie jednak, że wcześniej i na zimówkach tego nie było. Pewnie założyłem opony inaczej niż były wcześniej i za kilka dnie, tygodni się uspokoi. A może nie...

arturo 
Rowerzysta

Silnik: 2,4 JTD
Wysłany: 2008-04-25, 22:54   

cysio napisał/a:

A tak serio u mnie to jest odczuwalne jak hamuje ostro od 120 w górę. Mam wrażenie jednak, że wcześniej i na zimówkach tego nie było. Pewnie założyłem opony inaczej niż były wcześniej i za kilka dnie, tygodni się uspokoi. A może nie...

Podepnę się pod temat :)
Dzisiaj właśnie zmieniłem zimówki na komplet nowych Fulda Progresso 205/60/15.Z przodu mam nowe amory,tarcze i klocki,tył narazie w dobrym stanie i zauważyłem,że przy gwałtownym hamowaniu z dużych prędkości tył jakby uciekał na bok.
Ja stawiam na amory z tyłu,chociaż faktycznie na zimówkach tego nie było.
Dzieje się to tak przy hamowaniu z prędkości powyżej 120km/h.Do tej prędkości auto praktycznie staje w miejscu bez zarzucania.

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-04-25, 23:38   

wezyki to dobry trop .moze byc gdzies zagnieciony przewod sztywny ale najlepiej by bylo pomierzyc cisnienia plynu.

SG0240 
Romeo

Wysłany: 2008-04-26, 06:40   

cysio napisał/a:

Jeżeli ściąga podczas hamowania to któreś koło słabiej hamuje - tego nie może mieć żaden samochód, a już na pewno nie alfa - może lepiej podjedź na rolki i zbadaj hamulce - koszt około 20 zł, a w niektórych stacjach można się załapać nawet z darmo - będziesz miał wtedy pewność co i jak.

cysio 
Pirat drogowy

Wysłany: 2008-05-06, 09:04   

Ja jeszcze trochę czekam na wymianę hamulców, tarcze już czekają w garażu.

Mam pytanie odnośnie płynu jednak, bo zastanawiam się nad wymianą, obecnie na płynie mam 30tys i jakieś 2 lata przejechane. Sądzicie żeby go tez zmienić przy okazji wymiany tarcz i klocków?
Ostatnio zmieniony przez cysio 2008-05-06, 09:06, w całości zmieniany 1 raz  

SG0240 
Romeo

Wysłany: 2008-05-06, 12:50   

Pewnie. Płyn powinno się wymieniać co 2 lata, więc na pewno już trzeba.
W samochodach z ABS wymiana powinna być dokonywana metodą ciśnieniową.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu