Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] Przerwy w lewym głośniku
Autor Wiadomość
Patricko 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 2002
Wysłany: 2008-07-23, 21:38   [156] Przerwy w lewym głośniku

Witam.

Od razu mówię, że mam Car Audio marki Bose, które jest chyba fabrycznie montowanie w tych modelach Alfy. W każdym razie zauważyłem, że nie mam wysokotonówek (tych małych głośniczków koło klamki), ale mniejsza o to, bo to sobie dokupię, ponieważ okablowanie jest.

Ale przejdźmy do mojego problemu. Po stronie kierowcy często przerywa lewy dolny głośnik.
Nie wiem gdzie szukać usterki, czy przy subie gdzieś, czy przy samym głośniku, czy na zwrotnicach gdzieś? Przerywa często, a nieraz nie gra przez dłuższy czas, dopiero jak się przejedzie po dziurach czy coś to zacznie grać, i vice versa. Po prostu nie wiem co może być nie tak, a mam nadzieję że ktoś miał podobny problem i zna lekarstwo na to.

Z góry dzięki za pomoc.

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-07-23, 21:53   

Może styki w dzwiach. Jak otworzysz to jest tam kostak w okrągłej obudowie. Aby ją rozłączyć musisz przekręciać.

Lesio 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.4 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-07-23, 23:37   

Może któreś styki dotykają elementów metalowych np: niezaizolowany kabel dotyka drzwi.

Piciek 
Embrion

Silnik: 2.0 TS 155KM
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-07-24, 07:36   

Kurcze mam identyczny problem w mojej Belli, czasami głosnik gra a czasami nie. Raz pomagaja dziury a raz nie, a czasami sila trzasniecia drzwiami. A na dodatek tez lewe drzwi dolny glosnik. Dlatego przylaczam sie do pytania.

Dario_83 
Rowerzysta

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 2003
Wysłany: 2008-07-24, 08:40   

hehehe :) Ja mam ten sam problem w obu przednich drzwiach.
Wystarczy że stuknę pięścią w boczek i wszystko jest ok :D
Ale jaka jest tego przyczyna to z chęcią i ja sie dowiem :wink:

Stanley 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-07-24, 09:03   

Panowie macie juz zawężony obszar działania , skoro trzaśnięcie drzwi pomaga to wiadomo , że przyczyna tkwi w okablowaniu drzwi, trzeba rozebrać tapicerkę i kroczek po kroku macać przewody wyginając je na rósne kierunki i słuchac kiedy przerwie, oczywiście podczas właczonego radia !. Powodzenia !

Belfer27 
Rowerzysta

Silnik: 1,9 JTD
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-07-24, 09:41   

Przyczyna usterki jest prawdopodobnie w kostce łączącej drzwi z wiązką kabli z wnętrza auta. Znajduje się ona między zawiasami drzwi. Najlepiej sprawdzić poruszając ją w czasie gdy wam głośnik nie działa i wtedy powinien grać. Aby ta usterkę usunąć należy ją wymontować a wiąże się to często ze zdejmowaniem tapicerki drzwi.
Może też pomóc jej rozłączenie i przeczyszczenie styków lub ewentualnie psyknięcie do środka spray'u kontaktowego (u dobrego mechanika- elektryka coś takiego być powinno). Trzeba wówczas ten niebieski plastik zabezpieczający (lub zawleczkę, jak kto woli..) zsunąć w dół i odłączyć kostkę uważając aby wtyczka z drzwi nie wpadła do środka. Mam nadzieję, że te porady wam pomogą i usterkę usuniecie samemu. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Belfer27 2008-07-25, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu