Wysłany: 2008-07-23, 21:38 [156] Przerwy w lewym głośniku
Witam.
Od razu mówię, że mam Car Audio marki Bose, które jest chyba fabrycznie montowanie w tych modelach Alfy. W każdym razie zauważyłem, że nie mam wysokotonówek (tych małych głośniczków koło klamki), ale mniejsza o to, bo to sobie dokupię, ponieważ okablowanie jest.
Ale przejdźmy do mojego problemu. Po stronie kierowcy często przerywa lewy dolny głośnik.
Nie wiem gdzie szukać usterki, czy przy subie gdzieś, czy przy samym głośniku, czy na zwrotnicach gdzieś? Przerywa często, a nieraz nie gra przez dłuższy czas, dopiero jak się przejedzie po dziurach czy coś to zacznie grać, i vice versa. Po prostu nie wiem co może być nie tak, a mam nadzieję że ktoś miał podobny problem i zna lekarstwo na to.
Kurcze mam identyczny problem w mojej Belli, czasami głosnik gra a czasami nie. Raz pomagaja dziury a raz nie, a czasami sila trzasniecia drzwiami. A na dodatek tez lewe drzwi dolny glosnik. Dlatego przylaczam sie do pytania.
_________________ A mówią, że nie ma miłości od pierwszego wejrzenia...
hehehe Ja mam ten sam problem w obu przednich drzwiach.
Wystarczy że stuknę pięścią w boczek i wszystko jest ok
Ale jaka jest tego przyczyna to z chęcią i ja sie dowiem
Panowie macie juz zawężony obszar działania , skoro trzaśnięcie drzwi pomaga to wiadomo , że przyczyna tkwi w okablowaniu drzwi, trzeba rozebrać tapicerkę i kroczek po kroku macać przewody wyginając je na rósne kierunki i słuchac kiedy przerwie, oczywiście podczas właczonego radia !. Powodzenia !
Przyczyna usterki jest prawdopodobnie w kostce łączącej drzwi z wiązką kabli z wnętrza auta. Znajduje się ona między zawiasami drzwi. Najlepiej sprawdzić poruszając ją w czasie gdy wam głośnik nie działa i wtedy powinien grać. Aby ta usterkę usunąć należy ją wymontować a wiąże się to często ze zdejmowaniem tapicerki drzwi.
Może też pomóc jej rozłączenie i przeczyszczenie styków lub ewentualnie psyknięcie do środka spray'u kontaktowego (u dobrego mechanika- elektryka coś takiego być powinno). Trzeba wówczas ten niebieski plastik zabezpieczający (lub zawleczkę, jak kto woli..) zsunąć w dół i odłączyć kostkę uważając aby wtyczka z drzwi nie wpadła do środka. Mam nadzieję, że te porady wam pomogą i usterkę usuniecie samemu. Pozdrawiam.
_________________ Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
Ostatnio zmieniony przez Belfer27 2008-07-25, 08:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum