Właśnie wyczyściłem przepływomierz...
Niestety na chwilę obecną nie mogę sprawdzić efektów. Samochód jednak odpalił normalnie, jak zwykle, a komp. nie wskazał błędu, więc przynajmniej wiem, że go nie uszkodziłem
Jutro dam znać jakie efekty i czy dziura pom. 2800 - 2900 obrotów ustąpiła.
Pozdrawiam.
- Rafał
sorka za nieobecność ale byłem na wyjeździe:) dokładnie chodziło o kabel diagnostyczny który już dotarł, jak się uda to wieczorem przeprowadzę pomiary:)
Są to parametry adaptacyjne silnika.
Te parametry mierzy AlfaDiag , UnidiagKWP2000 oraz TS Diag.
- Stronka producenta FTDI dla sterowników interfejsu diagnostycznego dla kabla KLL VAG
-- http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm
-
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-03-23, 09:09, w całości zmieniany 3 razy
Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 18ts
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-03-22, 22:43
jedynym srodkiem którym powinno sie traktować przepływomierz jest srodek w sprayu do czyszczenia układów dolotowych wzglednie gazników (ciężko dostać i drogi) ale w sukurs równie skutecznie i bezpiecznie może przyjść zwykły płyn też w sprayu do czyszczenia tarcz hamulcowych , cena - do 10zł. Sam tez już eksperymentowałem z wymianą przepływki w 18ts mając podobne objawy jak u kolegów (ale bez pływania obrotów) więc kupiłem nowy. Może było lepiej ale po paru tygodniach znów niemoc wróciła.Stary okazał się nie uszkodzony.Skaner też nie wykazał uszkodzenia przepływomierza.Jak ktoś chce sprawdzić czy jest różnica po wymianie to (bezpłatnie oczywiście) mogę użyczyć jednego ze swoich dobrych.
Skaner, programy diagnostyczne nie wykażą uszkodzenia przepływomierza a raczej jego powolnej degradacji funkcji, ponieważ w ECU ( M1.5.5 takie ECU ma twój samochód ) nie jest rozbudowana funkcja diagnostyki.
W tych ECU nie ma takiego parametru jak średnio i długoterminowe parametry adaptacyjne.
Zamiast tych parametrów ECU oblicza
Kod:
Additiion Factor Row 1 TRA
Multiplication Factor Row 1 High Load FRA
Multiplication Factor Row 1 Low Load FRA
Multiplication Factor Row 1 Current FRA
ale kto czyta te parametry, nie wspominając o ich poprawnej interpretacji.
Skanery tez ich chyba nie podają.
Wracając do czyszczenia przepływomierza, jestem obecnie na etapie prób z wanienką ultradzwiekową, brakuje mi tylko "brudnego" przpływomierza którego można wyczyścić tą metodą.
Metoda została zaproponowana na jednym z forów zagranicznych, tylko niestety brak na tym forum podsumowania, czy działał ten "wyczyszczony " przepływomierz, czy też został założony nowy ze sklepu.
Mój uszkodzony przpływomierz przeszedł próbę kapieli w wanience ultradzwiękowej , mazidło jakim jest osłonięty hybrydowy układ scalony nie rozpuściło się w kąpieli.
No więc tak.
Przepływomierz czyściłem w następujący sposób:
Wypiąłem wtyczkę od przepływomierza, wymontowałem cały przepływomierz z dolotu, a następnie wykręciłem dwie śrubki, którymi był zamontowany w obudowie. Wyjąłem cały układ, przedmuchałem sprężonym powietrzem wszystkie możliwe otwory, następnie kilkakrotnie wstrzyknąłem wszędzie gdzie się tylko dało WD-40, potem przy pomocy miękkiego i cienkiego pędzelka przeczyściłem wszystkie dostępne elementy, łącznie z otworami. Potem ponownie przedmuchałem cały układ, wypychając z niego, zastosowany wcześniej WD-40. Dodatkowo w celu kompletnego osuszenia przepływomierza użyłem tzw. wacików do uszu.
Efekt jest bardzo pożądany. Nie ma już opisywanej wcześniej "dziury" w zakresie obrotów 2800 - 2950. Samochód rozpędza się tak jak powinien. Od czyszczenia minęło kilka dni, zrobiłem troszkę kilometrów ze szczególnym uwzględnieniem wspomnianego zakresu obrotów i wszystko OK...
Pozdrawiam.
- Rafał
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-03-25, 20:54
tak swoją drogą to tydzien temu wyszła wersja 2.1.0.4 ale jeszcze nie wiem co ma nowego
przycisk do resetu parametrów adaptacyjnych macie zawsze aktywny? bo u mnie na ME 2.1 on jest nieaktywny. Przy ME2.1 nie kasuje się błedów? może trzeba zrobić jakieś magiczne combo? a może po prostu alfadiag (mam nadzieje jeszcze) nie obsługuje tego resetu dla tego ECU? Wersje mam oczywiscie pełną
Model: Inny
Silnik: Srebrny Focus 1.6
Rocznik: 2001
Wysłany: 2008-03-25, 21:15
bubu321 napisał/a:
nie miałem w łapkach ME 2.1 jeszcze.
nowości u alfaDiag 2.10.4
Kod:
2.1.0.4 Patch Release
Resolved issue with some ME7.3.1 actuators not operating correctly.
Resolved issue with ME7.3.1 147 GTA unable to connect, due to inablity of ecu to support reading identification data as AlfaDiag expects.
Resolved bug with serial device configuration. Introduced in 2.0 release changes.
Resolved issue connecting to MY97 TRW ecu.
- szczególnie wazne jest poprawienie ciaglości transmisji oraz ulepszenie połaczenia do Air Bagu.
nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić.
ok, dzieki chociaż jakimś cudem udało mi się tak dostroić COMa że przez 20 min czytał transmisje z 4 czujników bez zerwania
a z poduszkami to pewnie nie poprawili tak że można się podłączać tym samym kablem co do ECU?
alces1,
Ja rowniez z nudow znow zabralem sie za swoj przeplywomierz
Korci mnie zeby kupic nowy bo ten jest jeszcze oryginalny ale puki go nie popsuje to sie nie zmobilizuje
Wyjalem przeplywke , wykrecilem rdzen
Benzyna ekstrakcyjna i pedzelkiem dokladnie przemylem ten drucik w ksztalcie U i te blaszki w dolnych otworkach
Nastepnie przelalem przez nie troche benzyny tak zeby az druga strona poplynelo
Skrecilem wlozylem wszystko jest jak dawniej wiec chyba mit o czyszczeniu przeplywomierza zostal obalony
Mozna to robic byle delikatnie i z glowa
Zdziwil mnie natomiast numer mojej przeplywki
Bosch 0 281 002 309 Ma ktos taka ??
na wkladzie znalazlem takie symbole FOOC 2G2 044
184 23 3b
Oto fotki
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Ostatnio zmieniony przez Szef 2008-03-28, 21:33, w całości zmieniany 1 raz
miałem taką F OOC 2G2 044 Boscha oraz F OOC 2G2 027 China, pisali gdzies że te 044 to do 156 TS 2.0, guzik prawda.
Jak zakupiłem "oryginalną" ( 285 zł ) to wkład miał numer F OOC 2G2 030.
zobacz temat kolegii SG0240, też coś jego kołowali z tymi przepływomierzami i numerami.
tego chinczyka to wykąpałem w wanience ultradzwiękowej, układ hybrydowy się nie rozpuścił ale i tak wczesniej chinczyk dawał na wyjsciu tylko jedne napięcie, umarł przed czasem.
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-03-28, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
alces1,
Ja rowniez z nudow znow zabralem sie za swoj przeplywomierz
Korci mnie zeby kupic nowy bo ten jest jeszcze oryginalny ale puki go nie popsuje to sie nie zmobilizuje
Wyjalem przeplywke , wykrecilem rdzen
Benzyna ekstrakcyjna i pedzelkiem dokladnie przemylem ten drucik w ksztalcie U i te blaszki w dolnych otworkach
Nastepnie przelalem przez nie troche benzyny tak zeby az druga strona poplynelo
Skrecilem wlozylem wszystko jest jak dawniej wiec chyba mit o czyszczeniu przeplywomierza zostal obalony
Mozna to robic byle delikatnie i z glowa
Zdziwil mnie natomiast numer mojej przeplywki
Bosch 0 281 002 309 Ma ktos taka ??
na wkladzie znalazlem takie symbole FOOC 2G2 044
184 23 3b
ja już drugi raz go czyściłem. Za pierwszym razem bez wykręcania "rdzenia" ale takie czyszczenie to jak mycie twarzy na sucho
No, a teraz jest mam nadzieję czysty
Pozdrawiam.
- Rafał
Dołączę się do tematu przepływomierzy.
Ja mam przepływomierz o numerze 0 280 217 111.
Kupiłem niedawno zamiennik przepływomierza firmy HART. Udało mi się go oddać
Ponieważ oryginał mojego przepływomierza to koszt ponad 600zł (w serwisie fiata nawet 1500) chciałem prosić o pomoc.
Czy ktoś z Was zamieniał i próbował przepływomierz 0 280 217 111 na 0 280 218 019.
Zastanawiam się nad własnie taką podmianką.
Przepływomierz o numerze 0 280 217 111 to bardzo krótka seria produkcyjna stąd tak wysoka cena tego towaru.
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,6 T.S.
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-04-03, 09:02
wal_kon,
przyłączam się do pytania kolegi odnośnie zamienności tych przepływomierzy, miałem nieprzyjemność walczyć z uszkodzeniem tegoż, i cena nowej części boscha mnie zastrzeliła, obecnie posiłkuję się używanym egzemplarzem, który jednak lada chwila może wyzionąć ducha.
Ps dodam iż mimo że w katalogu figuruje włoski zamiennik przepływomierza bosch 0 280 217 111, montowany do fiata bravo hgt, nie pasuje on kształtem wtyczki, liczba pinów i kształt się zgadza.
na tym forum był temat załozony przez kolege SG0240, dotyczył przpływomierza do alfy 156 ts 1.6 o tym włąsnie numerze.
Zgadza się - niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na nasze pytanie.
Może faktycznie pytanie bardziej pasuje do tematu kolegi SG0240 jednak dopiero teraz znalazłem ten temat (po twojej uwadze).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum