Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] Problemy z ABS szyna can, uszkodzony czujnik predkosci
Autor Wiadomość
Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-08, 23:14   [156] Problemy z ABS szyna can, uszkodzony czujnik predkosci

Mam problem z absem to znaczy siwieć sie kontrolka abs i kontrolka silnika. Po podłączeniu pod komputer wyskakują dwa bledy jeden to U 1706 can komunikacja z abs. a drugi dotyczy p 0500 czujnik predkosci jazdy. Nadmienię ze licznik pokazuje prędkość i nabija kilometry.Jest zwalona komunikacja z kompem.NIe wiem gdzie szukać czujnika Prędkości. i jak go wymienić.Czy ten czujnik może mieć bezpośredni wpływ na abs. Czy ktoś ma jakieś schematy. Co to jet szyna can. Alfa 156 1.8Ts sportiwo, 2001r.

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.5l v6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-12-09, 01:39   

czujnik predkosci jazdy ktore kolo ci podaje? jezeli nie wymienia jakie sprawdz czujnik prawe przednie./czujnik abs/

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 09:21   

CZyli rozumiem ze czujnik predkosci jest zarazem czujnikiem abs i odwrotnie.Przypominam sobie ze podczas testu predkosci podczas jazdy z podpietym komputerem. W poczatkowej fazie wyswietlala sie predkosc a za chwile brak polaczenie.Potrzebuje iwecej info, rozwiniecia tematu. dzieki z gory.
Ostatnio zmieniony przez Dario 2007-12-09, 09:22, w całości zmieniany 1 raz  

piotriix 
Romeo
Nokimochishi

Silnik: 2.5l v6
Wysłany: 2007-12-09, 09:29   

nie ma oddzelnego czujnika predkosci.w systemie can predkosc jest brana z czujnika abs.sprawdz czujnik omomierzem.powinien ci podac ktory to czujnik .przewaznie jest to prawy przod ale jak jest akurat w alfie nie wiem.wypinasz kostke na podszybiu i mierzysz stacyjka ma byc wylaczona ,czujnik powinien miec ok 1800 ohm

spike 
Rowerzysta

Silnik: 2,4 JTD/ 150
Rocznik: 2002
Wysłany: 2007-12-09, 11:49   

U mnie od wczoraj sprawa wyglada podobnie jak u Dario.Zaczely sie wariacje komp.pokladowego w mojej niuni,a wyglada to tak:odpalam autko ,ruszam pare metrow i blad ASR, ABS,faul.....EBD,(czasem tez key kode)no i auteczko gasnie.Czasem jak odpale to jade dalej ,a czasem kluczyk 10-ka odlaczam aku na 5 minut i dalej jedzie,ale problem powraca co jakis czas,dziwna sprawa.Jutro pewnie na kompa,ale gdzie?servis czy bosch(dobre opinnie slyszalem).Niedawno mialem remont skrzyni,nowe sprzeglo itd.moze cos mi namieszali w kostkach?ale to sie zrobi i dalej bedzie mykala,pozdrawiam z nad morza :)

pawekk9 
Embrion

Silnik: 2.0 TS
Wysłany: 2007-12-09, 20:07   

Przerabiałem ten problem w swojej alfie 156 i wiem na 100% że piotriix ma racje bo czujnik prędkości to ten sam od ABS. U mnie skończyło się na wymianie całego modułu ABS czyli pompa i sterownik. Kupiłem używany za 500 zł i działa jak zegarek Pozdrawiam

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 21:26   

Hmy ja wymienilem już pompe dawno. I wymienilem caly panel z przekaznikami ten do ktorego dochodza kable i sa w nim bezpieczniki(ze wzgledu na to iż podlaczony komputr wykazywal problem z przekaznikiem, ktory sie grzeje). Czy na tym etapie nie wystarczy wymiana czujnika predkosci. Mam wymienic pompe?Bo tak wynika z wypowiedzi pawekk9. CZy ktos moze to mi wyjasnic prosze bo im wiecej wiem to dochodze do wniosku ze nic nie wiem.
Ostatnio zmieniony przez Dario 2007-12-09, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  

spike 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-10, 14:12   

No i wiec wrocilem wlasnie z diagnozy i co nastepuje:zapalanie sie wszystkich kontrolek bledow poszczegolnych urzadzen i co doprowadzalo do gasniecia silnika,to sprawa spowodowana jakims tymczasowym zwarciem.Nie zawsze ,ale czasem jak silnik chodzil,kazal mi wlaczyc wszystko co sie da i nagle napiecie spadalo do 11 V (jak stwierdzil elektryk "Zbyt nagłe), dlatego pokazywaly sie poszczegolne bledy i silnik gasl.Powyciagal akumulator,wszystko co sie dalo i sprawdzal kabelki,przekazniki,niby wszystko si,ale i tak raz potem zgasla.Na koniec wsadzil inny akumulator i kazal troszke pojezdzic blisko warsztatu,bylo ok,wrocilem do domku ok,ale mam pare dni tak pojezdzic i zobaczyc czy sytuacja sie nie powtorzy,moze tak byc ze aku. robi zwarcie.Takze zobaczymy,pokazywanie bledow na wyswietlaczu wcale nie musza pokazywac awarii pojedynczego problemu :/jezeli okaze sie ,ze to aku. jest przyczyna(a dobrze krecil),dla mnie jest to nowosc w tym aucie :)

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-10, 22:03   

Mam caly czas ten sam problem nie wiem co dokladnie robic. Z roznych stron rozne glosy a malo konkretnych odpowiedzi.Mam pytanko do piotriixa chodzi o wypiecie wtyki bezposrednio z pompy. Ale ktore w tej wtyce otworow to przewody prowadzace do czujnikow. I jak wpiac miedzy mase?
Czy ktos ma moze opis do tych bledow.
U 1706 Can comunikacja to abs faulty
P0500 Vehicle speed sensor faulty
Ostatnio zmieniony przez Dario 2007-12-10, 22:16, w całości zmieniany 1 raz  

spike 
Rowerzysta

Wysłany: 2007-12-13, 21:54   

tutaj masz fajny bajer z opisami bledow :) http://www.obd-2.biz/obd2.php

dddarekj 
Pirat drogowy

Silnik: 2.4 JTD
Rocznik: 2003
Wysłany: 2007-12-14, 21:47   

U mnie tez sie cos dzieje bład abs! ale to chyba moja wina? Zmieniałem na zimówki i cos jakby obcierało w przednim lewym kole, bład pojawiał sie co jakis czas. No i po pewnym czasie całkiem chyba cos sie przetarło bo na komputerku mam non stop bład ABS go to daler! :( . Gdzie dokładnie sa te czujniiczki ABS? Bedzie je widac po zdjeciu koła?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez dddarekj 2007-12-15, 00:33, w całości zmieniany 1 raz  

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-15, 14:47   

Jak zdejmiesz przednie kolo prwe to bedzie po lewej stronie za szczeka. Widac ze dochodza do nie go przewody. NIe wymienialem i nie wiem jak sie to robi. Widzialem ze dokrecony jest sruba. Kazde kolo ma swoj czujnik. Pozdrawiam pytaj co bede wiedzial to podpowiem.

dddarekj 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-12-15, 16:28   

yhym! dzieki ! Zdejme z dwie godzinki i napisze co i jak:)

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-15, 22:54   

Dzis przypadkowo rozwiazalem problem z ABS.Wystarczylo dokrecic dwie srubki. Jesli macie problem z ABS Sprawdzcie glowny bezpiecznik. U mnie znajduje sie na akumulatorze. Dzis dokrecilem bezpiecznik i przeczyscilem miejsca styku.To wszystko i zaczol dzialac.
Ostatnio zmieniony przez Dario 2007-12-15, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

dddarekj 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-12-16, 16:40   

Dario który bezpiecznik? W tej puszce na akumulatorze? Jeden z tych dwóch duzych? Wizualnie jeden juz mi sie dawno nie podobał! Musze sprawdzic!

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-16, 20:16   

Moj byl 50A na jednej z klem. Moja puszka jest otwarta i jest tam jeden, jutro moge przeslac fotke jesli chcesz na emaila.
Ostatnio zmieniony przez Dario 2007-12-16, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  

dddarekj 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-12-16, 20:22   

ok...zobaczymy jutro. Skocze do serwisu chyba:) Mam tam bystrego kumpla. Ale dzieki ! jak co to sie odezwe:)!

Dario
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-16, 22:01   

Ten bezpiecznik jet przykręcony dwiema nakretkami.Jest plaski. Nietypowy. Jak bedziesz w serwisie zapytaj sie jesli wyskakuje blad czujnika predkosci to ktory czujnik wymienic.Wiem ze z przodu sa dwa inne odpowiadaja za abs i za predkosc nie moge dojsc jak to jest czy predkosc jest zczytywanan ze wszystkich czy z jednego, abs dziala bez zazutu lecz wyswietla sie kontrolka silnika.Po podlaczeniu pod komputer wyskakuje blad czujnika predkosci. Dzieki z gory.

dddarekj 
Pirat drogowy

Wysłany: 2007-12-20, 09:27   

Dario nie wiem kurde, kumpel mi to porobił ale nie chce powiedziec co było! :( Przewody ale gdzie to nie wiem.:( Te bezpieczniki co mówisz to u mnie sa takie dwa.
Mi przy błedzie abs pozniej juz dmuchawa tez siadla! I dobrze bo mało nie kupiłem pompy abs. a tak to wiedziałem ze cos z przewodami. Było gdzies tu na forum który czujnik odpowiada za predkosc-ten od absu chyba. Wydaje mi sie ze przedni lewy :( Jak sie cos dowiem to dam znac. Pozdro!

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu