Wysłany: 2008-05-26, 18:09 [156] problem z immobilizerem
Od niedawna jestem posiadaczem alfy 156 2.4 jtd. pewnego razu sprawdzałem sobie bezpieczniki i okazało się że jeden był spalony. gdy go wymieniłem na taki sam 10A po włączeniu zapłonu z komputera pod schowkiem od strony pasażera poszły dymy. Gdy go póżniej rozkręciłem to raczej nic już z niego nie bedzie bo jest dużo nadpalony. Najgorsze jest to że alfa nie chce odpalić a na zegarach świeci się żółta kontrolka "code" z kluczykiem. Mam pytanie czy jak kupie jakiś używany komputer to czy to pomoże czy trzeba wymieniać komputer immobiliser i kluczyki??? proszę o pomoc
Odpal procedurą awaryjną wprowadzając kod z karty kodowej i jedź do serwisu na skasowanie błędów i kodowanie kluczyków w centralce immobilajzera. Bezpiecznik się nie spalił? - może był zbyt duży, a od czego był?
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
bezpiecznik nie byl podpisany jest on umieszczony nad tymi od swiatel szyb itp . jest ich tam okolo 6 a ja wymienilem spalony 10 A na taki sam wiec chyba nie jest zbyt duzy . problem tkwi w tym ze spalony jest komputer tak jak pisalem wczesniej i czy jak wymienie sam komputer to czy bedzie wspolpracowal z kluczykiem i samochod odpali??a czym jest karta kodowa gdyz nie posiadam takiej?
Nawet jak wymienisz komputer to bez karty kodowej nie zakodujesz kluczyków - to robi tylko ASO. Kartę można zamówić w ASO jest na niej kod mechaniczny i elektroniczny. Jesteś pewien że spaliłeś ECU a nie np. sterownik klimatyzacji
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
No chyba to komputer, jest to taka aluminiowa puszka o wymiarach ok 10 na 10cm i są podpiętę do niego od dołu 4 rożne wtyczki, na obudowie jest jeszcze biała naklejka BOSCH z jakimś kodem kreskowym. Wszystko jest schowane pod schowkiem od strony pasażera pod plastikową obudową. Gdybym uszkodził sterownik od klimy to samochód też by nie odpalił???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum