Wysłany: 2008-03-04, 09:14 [156] Paląca się kontrolka wtrysku na zimnym silniku!
WITAM!
POSIADAM ALFĘ 156 1.6 16V I MAM TAKI PROBLEM. A MIANOWICE PODCZAS ROZRUCHU SILNIKA MUSZĘ CHWILĘ KRĘCIĆ I PO OK 4SEKUNDACH ODPALA. PO CHWILI ALFA ZACZYNA PO WCIŚNIĘCIU GAZ SIĘ DŁAWIĆ I STRZELAĆ W KOLEKTOR I NIEKIEDY ZAPALA SIĘ KONTROLKA WTRYSKU I ZAŁANCZA SIĘ WENTYLATOR.PO JAKIS 5min ALFA CHODZI JAK ZŁOTO.
ZOSTAŁ WYMIENIONY CZUJNIK TEMPERATURY WODY I POWIETRZA PRZEPŁYWKA SONDA.JEŚLI PODŁĄCZE GO POD KOMPA NIE MA ŻADNEGO BŁĘDU.
- po podłączeniu do kompa nie ma błędu, dziwne.
Pompa paliwa lub czujnik obrotów wału korbowego, tylko ten czujnik daje błąd zawsze.
jesli przebieg wiekszy niz 120000 km to mogą być także wtryski.
jak czujnik położenia walu korbowowego to niema nic wspólnego z kontrolka wtrysku nie wyrzuca tego ,wiem bo mialem. auto jak na cieplym sie wylacza i nie chce od razu zapalic to wtedy ten czujnik .
Cytat:
NIEKIEDY ZAPALA SIĘ KONTROLKA WTRYSKU I ZAŁANCZA SIĘ WENTYLATOR.PO JAKIS 5min
to jest najdziwniejsze jedz do markowakiego na kompa i zobacz jeszcze raz czy na pewno nic nie on ma CDIF/2 50zł i wtedy bedziemy dalej myslec
niech oprócz podlaczenia sie do centralki niech sprawdzi ci na live (na odpalonym silniku czy cos nie działą wg zalozen technicznych: pedalem gaz ile % reaguje na nacisk ; otwieranie egr itd
a teraz AR 156 SW 1.9 JTD 115KM Progression
Czujnik Halla to nie to samo co czujnik położenia wału korbowego.
Czujnik Halla mierzy położenie wałka rozrządu zaworów wydechowych. Właśnie niedawno wymieniłem ten czujnik, niestety ten nowowymieniony przestał działać po 3 miesiącach i teraz cały czas świeci mi się kontrolka wtrysku (błąd P0340), ale zapewniam, ze samochód pali z dotyku i jeździ nawet przyzwoicie, więc w Twoim przypadku awarię tego czujnika należy wykluczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum