Wysłany: 2008-04-28, 20:45 [156] NIEOCENIONE ZAWIESZENIE .... :-/ co o tym sądzicie ?
A więc tam stukało mi coś z przodu więc wymieniłem wachacze górne, amorki i drążki stabil. i teraz cos stuka mi z tylu .. o z grozo nowe auto a taki problem z zawieszniem jak sadzicie co to moze byc znowu jakies kolosalne koszta czy np wystarczy cos prostego wymienic ?
Model: Alfa Romeo 147
Silnik: 1.9 M-jet wersja Ti
Rocznik: 2005
Wiek: 24 Dołączył: 07 Sie 2006 Posty: 768 Skąd: BĘDZIN CITY
Wysłany: 2008-04-28, 20:48
wiesz jesli mam byc szczery to prawie nowe auto,nowe to tylko moze byc z salonu.zas stan zawieszenia zalezy od umiejetnosci omijania dziur a poprzedni wlasciciel moze takiej nie mial wkoncu to juz 3 latek wiec wymien jeszcze zawieche z tyłu i bedziesz smigał kolejne 3 latka.
Odnośnie stukania w tyle... Duże prawdopodobieństwo jest, że stuka Ci tulejka tylnej zwrotnicy. W mojej tak stukało i wszyscy "fachofffcy" chcieli zmieniać wahacz. Tutaj masz link do takiej tulejki na allegro:
http://www.allegro.pl/ite..._od_avanti.html
_________________ Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
Model: Alfa Romeo 147
Silnik: 1.9 M-jet wersja Ti
Rocznik: 2005
Wiek: 24 Dołączył: 07 Sie 2006 Posty: 768 Skąd: BĘDZIN CITY
Wysłany: 2008-04-28, 21:07
byc moze, trudno to stwierdzic bez jazdy autem,mysle ze dobry mechanik to wychwyci,osobiscie stawiam na łacznik stabilizatora -jesli to jest takie puste pukanie.koszt niewielki bo zamiennik juz za 22 zł na alegro.generalnie tył rzadko pada-to sa moja doswiadczenia.
Może stukać, tak jak napisali koledzy wcześniej łącznik , tulejka, a może nawet stabilizator. Ja bym proponował podjechać na warsztat i posprawdzać dokładnie całe zawieszenie, ponieważ takie wymienianie na zasadzie domysłów to nie koniecznie dobry pomysł.
U mnie stukały wybita tuleki wahacza, te przy belce przy podłodze samochodu. Na podniesinym samochodzie to można sprawdzić gdyż szarpiąc ręką za wahacz odczuwa się luz.Luzy w łącznikach też ręcznie mogłem odczuć.
przede wszystkim zawieszenie w alfie trzeba naprawiać u dobrego mechanika który ma o tym pojęcie. Ciężko wyłapać c jest do zmiany dla zwykłego diagnosty który nie miał z alfą do czynienia.
_________________ była 146 1,4TS potem 156 1,8 TS a teraz 156 2,4 JTD
KKrzysztof, a co jest takiego niezwykłego w zawieszeniu Alfy? Zawieszenie jak zawieszenie. Luzy mogą się pojawić w miejscach, gdzie występują elementy gumowe, które z czasem się zużywają. Takie luzy można sprawdzić praktycznie samemu na podniesionym aucie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum