Wysłany: 2007-10-31, 21:50 [156] Nie działają przyciski centralnego zamka w kluczyku
Jak w temacie - kupiłem bellę z 2002 roku, z zestawem jak z salonu, mam dwa kluczyki, takie składane jak scyzoryk, z przyciskami od klapy bagażnika i centralnego zamka i kartę kodową. Bagażnik - działa, a przycisk od zamka - na żadnym z dwóch, trzeba wtykać kluczyk i kręcić (straszne! ).
W serwisie nowy kluczyk kosztuje chyba ok. 680 zł, taką cenę znalazłem szperając w sieci i chyba nie chcę płacić siedmu stów za jeden maleńki przycisk - na innym forum ktoś zaś rzucił od niechcenia, że to można gdzieś naprawić.
Ktoś wie jak, gdzie, u kogo? (na G. Śląsku?).
Ostatnio zmieniony przez Istvan 2007-12-18, 14:05, w całości zmieniany 1 raz
No nie wiem - bo przycisk od bagażnika działa. Gdyby to była kwestia baterii, to chyba by oba nie działały, prawda? Chyba, że sprawa jest bardziej skomplikowana.
Dzięki za rady. Na razie różne szpece od elektroniki twierdzą, że tego kluczyka nie da się rozłożyć, wybiorę się chyba do poleconego w dziale lokalnym warsztaciku elektronicznego Boscha, bo naprawy wymaga też prawe pokrętełko klimatronika (chociaż, tak po prawdzie, ta strefowa klima to pic na wodę i do niczego ta regulacja pasażera i tak nie jest potrzebna).
mój kumpel miał ten sam problem, Poprostu coś się tam od ciągłego korzystania z kluczyka zrywa. Klucz dał zegarmistrzowi. wystarczyło coś tam przylutować. Zapłacił za to bodajże 20zł. Z tym że zegarmistrz kluczyk musiał na siłe otworzyć bo po długim główkowaniu i tak nie odkrył bezinwazyjnego jego rozłożenia i potem go musiał sklejić. Ale teraz przynajmniej działa ok i wygląda jak dawniej.
Z Gliwic nie masz daleko. więc jak chcesz moge cię na tego zegarmistrza nakierować.
Ostatnio zmieniony przez csscss 2007-11-07, 14:09, w całości zmieniany 1 raz
Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2,4JTD
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-11-09, 17:49
Witaj
niestety kluczyk można tylko rozciąć wyjmując uprzednio baterie zrobiłem to sam
kontaktron tylko lutował elektronik trzeba to zrobić rozsądnie z dużą siła!!!!! i dbałością o nieuszkodzenie elektroniki
jest to do pokonania w zaciszu domowym
jakbyś chciał to krok po kroku moge opisać jak to zrobić
Jaki macie zasięg działenia centralnego z kluczyka? Ja muszę stać przy samym samochodzie bo jak odejdę kilka kroków to nie chce działać. Może to też słaba bateria.
mam identyczna sytuacje z daleka nie działa mi zaden kluczyc (mam 2) a jak stoje przy samym aucie czasami złapie nie wiem czy to bateria czy co
mi działa z domu nawet ale to nie jest zbyt dobre... raz tak otworzyłem samochód jak stał na parkingu przed blokiem. A dokładnie to byłem w kuchni i samochód stał za oknem ale przez żaluzje antywłamaniowe zamontowane i zasunięte na oknie się otworzył mieszkam na parterze dodam.
to nie baterie sprawdzalem miernikiem w obu pilotach i sa dobre musze sie wybrac do speca od centralnych i zobaczymy co powie
xwi15 [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-29, 00:13
piotrek164 napisał/a:
Witaj
niestety kluczyk można tylko rozciąć wyjmując uprzednio baterie zrobiłem to sam
kontaktron tylko lutował elektronik trzeba to zrobić rozsądnie z dużą siła!!!!! i dbałością o nieuszkodzenie elektroniki
jest to do pokonania w zaciszu domowym
jakbyś chciał to krok po kroku moge opisać jak to zrobić
pozdrawiam
Stop Stop! Przeciez ten kluczyk da sie otworzyc ! Wystarczy oderwac logo Alfy (ta okragle a tam jest wkret), jak znajde link do strony z calym opisem to podesle a co do slabej jakosci mikroprzelacznikow SMD to sam to przerabialem i dobralem optymalny ktory juz dziala 2lata bez problemow.
Kamil
Przepraszam, że odświeżam, ale mam podobny problem.
Ponieważ mam dwa kluczyki, z czego jeden działa a drugi w ogóle.
Różnią się troszkę, ponieważ jeden mia diodę a drugi nie.
Ten z diodą nie działa, naciskam centralny i doda mruga...i tyle.
Auto ani drgnie, jakby kluczyk był nie od tego auta...czyżby dali mi zły ?
Baterię zmieniałem i to również nie to.
Jest na to jakaś rada ? Bo raczej wątpię, żeby coś było z podzespołami, skoro dioda mruga.
Bo tak to chyba by nie mrugała jakby się coś w pilociku zerwało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum