Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
156 - kupic? nei kupic? oto jest pytanie
Autor Wiadomość
Walgo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-31, 22:04   156 - kupic? nei kupic? oto jest pytanie

Witam, bardzo proszę o porady czy warto kupić ten oto model:

http://moto.allegro.pl/it..._romeo_156.html

niemal sąsiad sprzedaje a nei wiem czemu bo jest piękna :) jesli chodzi o AR to jestem żółtodziobem, wiec rady mile widziane :) zastanawia mnie dlaczego te Alfy są takie w miare tanie na allegro w porownainu np do Audi, BMW ... może często się psują a części są drogie? może żrą paliwo w olbrzymich ilościach?

Walgo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-31, 22:26   

"Dlaczego używane Alfy Romeo bywają tanie?
Nawet stosunkowo młode auta tej marki sprzedawane są relatywnie tanio. Często decyzja o pozbyciu się samochodu jest "ucieczką do przodu" dotychczasowego właściciela, który np. dowiedział się, jakie wydatki czekają go w najbliższym czasie. Jeżeli nie chcemy rozpocząć przygody z tą marką od katastrofy finansowej, nie warto kupować aut, którym cokolwiek dolega lub zbliża się termin wykonania dużego przeglądu."

hmmm ok, juz rozumiem skąd takie ceny...

mimo wszystko napiszcie proszę czy warto kupić ten model, do którego linka wkleiłem wyżej

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wysłany: 2007-08-31, 22:31   

Nie każdy rozumie motoryzację . Alfe kupuje się sercem a nie rozumem :idea:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

grzelutek 
Romeo

Silnik: 2.0 TS 16v
Wysłany: 2007-08-31, 22:32   

Jakbym czytał takie artykuły i brał je na serio to do dzisiaj chodził bym piechotą.Dobrze ją posprawdzaj i jak masz DOBREGO i SUMIENNEGO mechanika,który ZNA sie na włoszczyźnie to bieri.Mechanik najlepiej taki,który będzie Ci przy Belli robił wszystko sam.Jak cos spitoli to będzie miał pretensje tylko do siebie,a nie będzie nadawał na innych.Uf,ale sie spisałem. :wink:

Gość witam i pozdrawiam.

Baśka13 
Alfa i Omega

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: Boxer 1,7
Rocznik: 1995
Wysłany: 2007-08-31, 22:43   

Witam nieznam się na tym modelu mam 145 boxser, ale myślę że jak tobie się podoba to jest ważne. Jeżeli chodzi o psucie to na mój nie narzekam, wymianę trzeba robić co jakiś czas w każdym samochodzie, części też można tańsze kupić, pali trochę więcej ale boxser. Samochody piękne rzadziej spotykane bardziej wyposażone i tańsze od WW <BMW i innych. pozdrawiam :D

daniell 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-08-31, 22:45   

ludzie ktorzy mowia ze alfy sa drogie chodz mi o ekspoatacje to sa osoby ktore nigdy alfy nie mialy... ja jezdze swoja juz ponad 2 lata i tez jak kupilem znajomi mowili "o alfe kupiles to wpsoczuje wydatków" szczerze mowiac wydatki nei sa takie duze... wiecej kasy wydawalem majac francuza czy tez germana... jesli to samochod sasiada jak piszesz to zapytaj co trzeba wymienic itd. i sprawdzisz sobie cene tych czesci...co do awaryjnosci odpukac przez ponad 2 lata nigdy nie mialem powazniejszego uszkdozenia

Konrado 
Romeo

Silnik: 1.4 T.S
Rocznik: 1997
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-08-31, 23:41   

wg mnie za slaby silnik. W tej cenie mozesz miec z mocniejszym silnikiem

Majkel 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2007-09-01, 09:03   

Ostatnio mój znajomy kupił 156.... Do tej ceny która masz za tą z otomoto dorzucił jeszcze 5000zl i mial juz 156 SW 2,4 JTD 2001. Skóry, klima, drewno. Egzemplarz w bardzo dobrym stanie. Jeśli planujesz zakup Alfy to najlepiej w pewnego źródła. W przeciwnym wypadku możesz sie potem mocno zdziwić. Wiadomo, że Alfy to sportowe samochody i ludzie którzy mają niższe IQ niż ilość koni w silniku nie potrafią się z nimi obchodzić.

Wcześniej:
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2007-09-01, 09:05, w całości zmieniany 2 razy  

Konrado 
Romeo

Silnik: 1.4 T.S
Rocznik: 1997
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-09-01, 09:05   

ja zaluje ze kupilem 1.4, bo w tej cenie moglem miec z mocniejszym silnikiem.

Dj.iCE 
Dwusuwowiec

Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 2002
Wysłany: 2007-09-01, 13:28   

Walgo zadał konkretne pytanie odnośnie danego modelu z allegro. Moim zdaniem jeśli przebieg jest na prawde autentyczny (czyli jeździł w niedziele do kościoła nim) to jest to autko godne uwagi. Ja właściciel mieszka niedaleko to zawsze możesz się z nim osobiście dogadać odnośnie przeglądu technicznego i oczywiście obowiązkowegj przejażdzki tym autkiem (pojeździj nim na tyle żeby się silnik rozgrzał itp). Cena autka jest typowa, autko ma oryginalny spoiler jakiego nie kupisz (bo sam chciałem) od tak i za małą kase, nie wiem czy właściciel dodaje oryginalne alufelgi ale jak tylko są takie możesz trochę się potargować jeśli cena jest za wysoko;) Skoro zbliża się 100.000 przejechane autem to dobrze się składa bo jak kupuje się używane autko to powini się rozrząd wymienić i olej z filtrami itp (więc to będą te dodatkowe koszty po zakupie).

Jak już tak bardzo wszyscy naciskają na silnik to kup 2.0 bo nie ma się co rozdrabinać przy 1.8;) ale tu możesz nie znaleźć autka z takim przebiegiem w tyej cenie. Spalanie w instrukcji jest zbliżone we wszystkich TS, ale to różnie bywa bo wpływa na to sporo czynników (moja 156 z 1.6 spala max 9-10 średnio w mieście, a przeważnie koło 8/100). Czy na ten ciężar auta na silnik 1.6 to mało?... raczej nie zbiera się jak maluch, a różnica między 2.0 a 1.6 w przyspieszeniu według tej samej instrukcji to 2s;) Na moje warunki jest ok bo nawet nie mam się gdzie rozpędzić (no chyba że jedziesz cały czas po autostradach)... co kilka kilowetrów korki/światła/roboty drogowe/koleiny.

Zamiast 2.0 proponuje 2.4JTD, jak też Majkel pisał, chociaż ostatnio z dieslami miałem sporo problemów.

P.S.
Teraz widze ze jesteś z Katowic więc dokładnie o tej trasie pisałem bo często tam jeżdże:)
Ja się trochę już na 156 poznałem więc jak mabyś miał jakiś problem to moge się zawsze wybrać do Katowić albo polecić mechanika.
Ostatnio zmieniony przez Dj.iCE 2007-09-01, 13:41, w całości zmieniany 2 razy  

alces1 
Romeo
www.pphu-jura.pl

Silnik: 1.8 T.S. > 140 KM
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2007-09-01, 16:04   

Jak już upatrzysz sobie wybraną AR, to nim ją zapalisz - sprawdź stan oleju - jeśli jest bliski max - dobrze trafiłeś (raczej), jeśli natomiast jest poniżej połowy - to ja bym się obawiał. Przy pierwszym odpaleniu zimnego motoru nasłuchuj wariatora, czy przypadkiem nie stuka. Oczywiście ma to mniejsze znaczenie jeśli zamierzasz wymieniać rozrząd w niedługim czasie, bo i regulator faz rozrządu wstawisz nowy (+ około 400zł).
Dowiedz się jak często właściciel wymienia olej, powinien nie rzadziej niż co 15.000km.
Co do osiągów; pom 2,0 a 1.6 jest różnica i to spora, w spalaniu niewielka, ale np w elastyczności, czy rozpędzaniu jest i to większa niż 2,0s: 0 - 100km/h.
Pamiętaj, że Alfę posiada się sercem, ale kupuje rozumem.
Życzę powodzenia!

Dj.iCE 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2007-09-01, 19:13   

Porównując 1.6 do 2.0 i odnosząc się do pomiarów z instrukcji nie chciałem powiedzieć, że różnica jest niewielka bo 2s, a to że 1.6 też potrafi przyspiesza, a nie ciągnie się jak maluch po drodze. Ja wolałbym dobry i mało zjechany silnik niż 2.0 co się ledwo zbiera... jak alces1 piszesz w innym poście. Jak by miał okazje kupić 2.0 z tak małym przebiegiem to nawet nie przeszło by mi przez myśl proponować 1.6.

Wniosek - ważne żeby 156 była sprawna to przyjemność z jazdy będzie nawet przy 1.6 :)

Konik 
Rowerzysta

Silnik: 1.8 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-09-02, 00:40   

Powiem czego ja nie sprawdziłem i teraz żałuje, może Ciebie moje rady uchronią od niepotrzebnych wydatków.
Zaskocz swojego sąsiada z rana, zanim jeszcze auto odpali po nocy. Pojeździj z nim ze trzy godziny, w korku i na trasie a wyjdzie większość usterek. Najwyżej oddasz mu za paliwo, bo jak się przekonasz czytając dalej - warto zainwestować.

Sprawdź czy pedały sprzęgła i hamulca są na jednym poziomie, jeśli nie będzie problem ze zmianą biegów po postoju.
Po odpaleniu nie powinienes słyszeć klekotania, po paru sekundach, w drogę.
Jeśli samochód zachowuje się dziwnie, szarpie dławi się zamula nie wróży to dobrze. Obroty przy wyłączonej klimatyzacji (a takowej nie widzę u Ciebie) powinny być stabilne około 900. Przy 3000obr/min jak już silnik się nagrzeje do tych 70 stopni (zimnego się nie obciąża nadmiernie) to powinieneś zauważyć znaczny przyrost mocy. Pokręć auto do 7000obr/min i powinno autko przyspieszać równomiernie. U mnie na III to odpowiada 140km/h i jeszcze nie odcieło zapłonu i dalej przyspieszał, przeraziłem się i odpuściłem.
Pojeździj trochę po bruku, po kostce, zalicz pare studzienek, nie pomijając tralki przed światłami - na pewno takowe znajdziesz. Zobacz/posłuchaj jak zawieszenie działa, czy nie stuka, puka , skrzypi i takie tam dziwne anomalia. Jak nie ma alusków to ściągnij koło możesz losowo i sprawdź dobrze stan tarcz i klocków zz obu stron, sprawdź ręczny.
Jedź na zwykłą stację diagnostyczną tam za 20zł (bez rachunku oczywiście) sprawdzą Ci siłe hamowania, amory, luzy w zawieszeniu.
Dobrze by było jechać na komputer żeby sprawdzili czy nie ma błędów i czy wszystko gra.

Części jak na moją kieszeń są drogie.
Orientacyjnie:
Swiece, wariator, silnik biegu jałowego, wahacze, stabilizator, sonda lambda, przewody WN, rozrząd, przepływomierz, zaczynają się od około 250zł w góre (jeszcze zależy za co). Ceny części w ASO to jakieś nieporozumienie. Komplet tarcz i klocków na dwie osie zaczyna się od 500 za podstawe do nawet 2600 już za luksus.

Ale największy problem jest z dobrym mechanikiem, oczywiście od włoszczyzny, tych jak na lekarstwo. Przynajmniej u mnie.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów. :D

Siekier 
Romeo

Silnik: TS 1.8
Wysłany: 2007-09-03, 21:56   

Walgo napisał/a:
1.6 pod maską w 156 to zdecydowanie za mało , będziesz się wkurzał że każdy Cię wyprzedza

lepiej 2.0TS - osiagi dużo lepsze a spalanie takie samo lub mniejsze

Dokladnie - ja mam 1.8 - nie narzekam, aczkolwiek pozniej pomyslalem ze moglem wziac 2.0 bo podobno mniej pali i rownowazac to z wiekszym kosztem ubezp. na jedno by wyszlo :)

Do wyczerpujacych rad kolegow dodam jeszcze zebys popatrzyl pod spod - w to auto lubi wchodzic wilgosc w progi, to raz, dwa dobrze jest sprawdzic od razu czy sprawa nie poszla dalej i czy nie masz wilgoci pod wykladzina, (tak czy inaczej najlepiej zaraz po zakupie zabezpieczyc auto - ja tak zrobilem). Dobrze bedzie rowniez zapodac troche w pedał na postoju - czy nie ma zadnych chrobotan. Zajrzyj pod mache i sprawdz czy nie byl odkrecany pas przedni - w znakomitej wiekszosci przypadkow zdemaskujesz w ten sposob czy auto bylo bite z przodu. Bedziesz mial zerwana farbe na srubach - znaczy ze bylo robione. Sprawdz spasowania klapy bagaznika i gornych czesci drzwi patrzac o tylu (tam gdzie drzwi sie stykaja z dachem) - czy auto nie jest krzywe.
Minusem jest brak klimy - z tego co widze to jej tam nie ma. ZAlozenie moze troche kosztowac a w sumie rzecz sie przydaje na dluzsze trasy na wakacje.
Tak czy siak - jezeli jego stan jest taki jak reklamuje wlasciciel to wychodzi ze warto brac :)
Ostatnio zmieniony przez Siekier 2007-09-03, 22:12, w całości zmieniany 2 razy  

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2007-09-03, 22:57   

Jesli zaczynasz sie zastanawiac - nie kupuj. Alba ja chcesz, albo sie namyslasz.
Na dzien dobry wydasz jakies 3000. Bierz to pod uwage. Nie bedzie to ani auto ekonimiczne ani praktyczne. A poza tym - genialne.
1,6- to za malo, szukaj 2,0.

gardlo 
Rowerzysta

Silnik: 2000ts SW
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-09-06, 21:19   

Jak dla mnie za slaby silnik, przygotuj się na wysokie koszty eksploatacji i serwisu - Alfa nie bierze jeńców! Koszty niektórych napraw mogą okazać się szokujące, w szczególności delikatne zawieszenie. Jeśli jesteś w stanie znieść to wszystko, będziesz zadowolony, jeśli masz wątpliwości - zrezygnuj już teraz, bo po kilku miesiącach zasilisz grono mięczaków narzekających na awaryjnosć alf. Podsumowując - jeśli nie masz kasy, kupuj skodę lub golfa i zniknij w tłumie, jeśli masz charakter, a przede wszystkim gruby portfel (kobiety i alfy kochają pieniądze) i jesteś wyrozumiały kupuj alfę ale z silnikiem 2.0 w górę.

Alfista 
Romeo

Silnik: 2.0 16v TS
Wysłany: 2007-09-06, 21:33   

dokladnie potwierdzam 2,0 to bardzo ekonomiczny motor w swojej klasie :mrgreen:

a do tego bardzo latwo mozna wyprzedzac inne wozidła :wink:

Dj.iCE 
Dwusuwowiec

Wysłany: 2007-09-06, 23:24   

...ahhh te cenne rady w niektórtch postach ;)

adasco 
Romeo
www.ti-amo.net.pl

Silnik: 2,0
Wysłany: 2007-09-06, 23:27   

:shock: 2,0 ekonomiczny? na pewno mowisz o TS?
Dobra, fajnie brzmi, fajnie chodzi - ale gdzie on ekonomiczny?

Alfista 
Romeo

Silnik: 2.0 16v TS
Wysłany: 2007-09-07, 06:36   

marcins737 napisał/a:
11 w mieście to chyba nie tragedia ?? mi tyle palił zwykle ...no chyba że się śpieszyłem

ale z racji stanu dróg w Łodzi częściej jeżdżę 50 niż 150km/h

zgadzam sie..

do tego w trasie nie po autostradach mozna spokojnie ponizej 7 zejsc, u mnie zazwyczaj jest 7.5 bo lubie przy wyprzedzaniu przycisnąc troche i czasem kogos pogonic :lol:

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu