Wysłany: 2008-04-29, 14:00 [156] Kontrolka oleju w 2.4 JTD (chyba)
Co jakis czas - około 2 razy w tygodniu zaswieca mi sie na około sekunde podczas jazdy konktolka koloru pomaranczowego o symbolu jakby baku - chyba jest to poziom oleju
czasem jest to podczas hamowania czasem ruszania lub na jakimś zakrecie - stan oleju mam troszkę ponad max jak wlewałem nowy to tak mi sie troszkę przelało - ale że zalałem swiezy olej na max 3000 km w celu przepłukania silnika po poprzednim oleju co był w silniku przez 20tys km - to tak latam choc na dniach wymieniam olej
dodatkowo przy pierwszej wymianie nie wymieniłem filtra bo w sklepie zły mi sprzedali a auto juz było ze spuszczonym starym olejem, to zostawiłem stary filtr i zalałem nowy olej
czy to mozliwe aby poprzez zapchany filtr zapalała sie ta kontrolka lub przez nadmiar oleju w silniku ???
dziś kupiłem nowy olej - filtr juz czeka - w sobote wymiana
czy warto zastosowac cosik takiego jak oczyszczac silnika - zalewa się na 10 minut przed wymianą do starego oleju i auto tak ma popracować przez 10 minut - potem wszystko wek i zalewamy nowy olej
Nic nie kombinuj z zadnymi preparatami, ani z żadnym płukaniem silnika, bo go szlag trafi, a pierwszą to turbinke. Ta kontrolka jest od wody w filtrze paliwa, zmień filter i po kłopocie.
_________________ Alfa Romeo 156 SportWagon 2.4 JTD (170 KM ?)
Ja też to ostatnio miałem i to jest właśnie woda w filtrze paliwa (nasze kochane paliwo)
Wymień filtr lub spuść wodę z niego.
Na spodzie tego filtra jest jakiś zaworek i tamtędy się spuszcza wodę, ale lepiej wymienić filtr. koszt to około 40-50zl
ufffff - ulżyło i a już sie bałem o moje cacko faktycznie miałem przygodę przy kupnie z kiepskim paliwem - musiałem odpiąć czujnik aby mogła jechać
w takim razie na dniach wymienię filtr paliwa - rozumiem ze ten czujnik pod spodem zostaje i wkręcam go do nowego filtra ???? jakoś go przeczyścić ten czujnik czy tylko wkręcić w nowy ???
a co d oleju to czy jazda z lekkim ponad max nie zaszkodzi mojemu JTD ???
----------------------------------
!!!!!!!!!!!!! do admina - prośba o zmianę tematu postu na czujnik jakości paliwa
Ostatnio zmieniony przez norbiwolow 2008-04-29, 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Czujnik to jest od góry w korpusie, a od dołu filtra paliwa jest zaworek do spuszczenia wody, która zawsze w niewielkich ilościach jest w paliwie i tam się gromadzi - chociaż jak ja zmieniam filtr co 20tys km i tankuję na sprawdzonych markowych stacjach nie mam z woda problemów. Generalnie jazda z podwyzszonym poziomem oleju nie jest wskazana gdzyż grozi rozszczelnieniem silnika, a dodatkowo JTD nie zużywają oleju więc nie masz co liczyc że olej sam "zniknie" - jak duzo masz ponad maksa (ile milimetrów)
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
a u mnie pod filtrem paliwa gdzie wkręcony jest taki korek jest podpięta kostka z przewodami wiec tam jest jakiś czujnik ?? tak czy siak musze wymienic filtr - ważne że wiem ze to kwestia syfu w paliwie - w sumie tankuje tylko na orlenie i shellu( częściej ) a tam raczej jest ok paliwo
co do oleju to moze z 2 mm mam ponad stan - piątek wymieniam olej i wtedy zaleje 3/4 stanu max
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum