po resecie parametrów adaptacyjnych zaraz sprawdzamy czy ten reset się wykonał, czyli wszystkie FRA ( 3 sztuki !!!) powinny być równe 1 a TRA = 0.
--> czy miałes tak ?
teraz podczas jazdy dokonuje sie adaptacja i te ww. parametry się zmieniaja.
I teraz jeśli FRA wyjdzie poza zakres czyli 0.8 -- 1.2 to wazny jest TRA, tylko w tym przypadku.
Jeśli FRA jest w zakresie, to TRA nie jest bardzo ważny.
MAF spawdzamy dokonując pomiarów przepływności oraz napięcia na przepływomierzu.
bo zwykle z przepływności wychodzi te max 408 kg/h a z napiecia, któe nie jest w programie ograniczane - przepływność wynosi 480 kg/h.
i ta ostatnia wartośc jest poprawna.
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-04-09, 16:40, w całości zmieniany 1 raz
pasowałoby zebrać to wszystko do kupy i napisać coś do działu "zrób to sam" bo na pewno więcej alfistów chciało by nauczyć się samodzielnie diagnozować swój samochód
po resecie parametrów adaptacyjnych zaraz sprawdzamy czy ten reset się wykonał, czyli wszystkie FRA ( 3 sztuki !!!) powinny być równe 1 a TRA = 0.
--> czy miałes tak ?
I teraz jeśli FRA wyjdzie poza zakres czyli 0.8 -- 1.2 to wazny jest TRA, tylko w tym przypadku.
MAF spawdzamy dokonując pomiarów przepływności oraz napięcia na przepływomierzu.
bo zwykle z przepływności wychodzi te max 408 kg/h a z napiecia, któe nie jest w programie ograniczane - przepływność wynosi 480 kg/h.
wszystko posprawdzam i napisze, wtedy bedzie wiadomo co i jak...
przeplywnosc mojej przplywki jest duzo za mala.
Kolego provokator jak bede mial chwilke to zbiore wszysko do kupy i napisze w dziale zrob to sam.
z MAF-em to jest tak, że trzeba dość energicznie dodać gazu aż do odcięcia.
wolne dodawanie nie da max.
z tym działem zrób-to-sam to bym poczekał ( tydzien, dwa ) az więcej ludzi bedzie miało ten interfejs, a widze ruch alfistów na alegro po interfejsy.
--> czy miałes tak ?
zaraz po resecie to nie wiem jakie byly parametry bo nie mialem jeszcze interfejsu, natomiast na dzien dzisiejszy sytuacja przedstawia sie nastepujaco:
Wszystkie 3 FRA mieszcza sie w granicach ktore podales (pierwsze FRA=1 a pozostale dwa FRA= 1,15).
TRA choc nie wazny w tym przypadku wynosil jakas liczbe minusowa.
MAF (w programie unidiag wybieram diagnostyke i opcje Air Flow Rate (kg/h)) i chodzbym nie wiem jak sie staral i energicznie deptal gaz do dechy to wartosc maxymalna = 50kg/h.
a masz wogóle odciecie, bo może to jest problem.
daj na drugi kanał w Unidiagu obroty silnika i zobacz do jakich max. dochodzi.
jesli pompka paliwa nie podaje poprawnego cisnienia to i nie bedzie odciecia.
a masz wogóle odciecie, bo może to jest problem.
daj na drugi kanał w Unidiagu obroty silnika i zobacz do jakich max. dochodzi.
jesli pompka paliwa nie podaje poprawnego cisnienia to i nie bedzie odciecia.
Bez podpinania kompa moge powiedziec ze odciecie jest i dziala, odcina ok 7tys/obr. nie pamietam dokladnie ale na bank jest i funkcjonuje.
Kolego czy to maf moze byc tak male ? 50kg/h to strasznie malo w porownaniu z wzorcem 480kg/h
ja bym radził podpiąc inny MAF, wiem że to trudno jak nie ma żadnej alfy w okolicy.
a moze załączysz jakiś zrzut z ekranu programu diagnostycznego, może robisz jakiś błąd.
podczas jazdy niech druga osoba włączy rejestrowanie, musi być prawie max przepływność.
u mnie nawet na uszkodzonym MAFie skacze do prawie maksa.
a może masz złą wkładkę, bo już tracę rozeznanie czy podawałes numer wkładki przepływomierza , nie numer przepływomierza tylko numer wkładu przepływomierza.
mój to F 00C 2G2 030.
Sluchajcie . wlasnie dostalem kabelek kkl ob2 itd i ciekawi mnie tylko ile macie tych metalowych pinow na zloczce. ja posiadam ich 9. jest to kabel na usb. jest taki jak powinien byc czy nie?? pisalo ze to do audi skody i passata.
Pozdr.
do połączenia z alfa , z interfejsem samochodowym auta wyprodukowanego do 10. 2000 roku są potrzebne piny 4, 5, 7, 3, oraz 16.
ile by nie miała wtyczka pinów wazne aby dobrze działąła z programem diagnostycznym.
- powodzenia.
Witam.
Wlasnie podlaczylem sie do mojej alfetty przez program alfadiag, no ale jest to demo i 95% opcji jest wylaczone. Mam pytanko w sprawie unidiag2000. Czy tym programem moge zrobic reset parametrow adaptacyjnych, sprawdzenie wtryskow i przeplywki? mam 156 v6 z 2000 roku i pytanko, skad dostac definicje do tego autka? Mam tylko DTC_AlfaRomeo_2000, DTC_GenericPowertrain_OBD2, UniDiagKWP2000.
Pozdr.
TAK, nawet chyba plik definicji nie jest potrzebny, ale to tak z pamięci podaję.
- dla M1.5.5 to działa, pamiętaj o tych 90 sekundach.
-- ponizej informacja z forum.
Kod:
For the moment it is already possible to do some of the things
requested below with UniDiag.
In the "Misc and Debug" tab, there is a
new option "In Out Ctrl LI 30".
With the fixed Ctrl Param 0x04,
it is possible to reset some values depending on the Local ID that is choosen.
For Alfa with a M1.5.5 motronic the following local ID's are usually used:
Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-06-10, 12:06
MaxiBB,
jestem ciekawa jak to się skończyło. NAPISZ NAM PROSZĘ!!!
Ja przymykam trochę oko na swoje auto w zakresie niskich obrotów, ale początkowe objawy mam identyzne jak Twoje... Muli na wolnych obrotach i brakuje mu dynamiki jak na ten motor. Choć tragedii nie ma to wydaje się, żę powinno być jedna lepiej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum