to co podałes na górze to sa parametry statyczne, do niczego nie potrzebne, chyba do mydlenia oczu klientowi że za coś zapłacił.
w alfach robimy diagnostykę aktywną i ja za to płacę a nie za pierdoły ze masa powietrza wynosi tyle a przepływność tyle, jak by to nie było to samo. !!
a sonda lambda to 213 mv, chyli co sonda do wyrzucenia.
po tych WYNIKACH poznaje że to KTS -520 a ten drugi program to tez wart pierwszego.
- interfejs diagnostyczny kosztuje 84 zł, + 240 zł program alfadiag lub darmowy Unidiag.
- fakt że jest potrzebny notebook ale to chyba można pozyczyć od kogoś.
- zrobił bym dwie rzeczy:
1. pomiar kompresji
2. oczyścił wtryskiwacze ultradzwiekowo, po takim przebiegu wtryski benzynowe sa zasmołowane.
mam tylko nadzieję ze nie masz gazu na V modzie, czyli wtrysk płynnego gazu.
- ponizej przykład wyników diagnostyki aktywnej jednego klienta.
- sam klient podał "to ja mam przpływomierz dobry bo 408 kg/h, sonda lambda nie jest leniwa i daje sinusoidę o róznym czasie względem obrotów, parametry adaptacyjne równe 0, silnik wkreca sie na obroty , ma te 6500 obr/min."
- to dlaczego mi tak duzo pali , a to kliencie kochamy to pójdziemy na analizę spalin.
- chyba jest róznica, czy tutaj mozna coś powiedzieć o dynamice tego silnika.
jedym slowem dalem sie zrobic w balona, ale to tylko raz bo nastepnym razem nie pujdzie tak latwo.
Dziekuje za informacje, widze kolego ze twoja wiedza jest obszerna
Mam laptopa i chce miec reszte zebym wkoncu mogl rozwiazac ten problem bo spac nie moge, jakbys mogl kolego prosze o wskazanie gdzie moge zakupic taki interfejs i program, wtedy zdjagnozuje wszystko pokolei i napisze jakie sa wyniki wtedy moze wkoncu bede wiedzial co mam wymienic zeby bylo cacy.
Hmm dobrze zrozumiałem BUBU321 że jak kupię ten interfejs i programik to będę mógł sprawdzić większość podzespołów (i ich parametrów) w mojej alfuni, oraz kasować błedy??
_________________ To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
bubu321 ten interfejs KKL VAG USB to fajna sprawa i każdy powinien go mieć. Program też nie problem ściągnąć. Tylko jeszcze jakbyś wyjaśnił o co w tym wszystkim chodzi. Bo podłaczę ale nic z tego nie rozumiem. Tłumaczyć na język polski też trudno w technicznych tematach.Może jest gdzieś do tego instrukcja czy opisy parametrów jak powinno być?
dokładnie, też szukałem tego programu jednak nie znalazłem:P możesz podać linka do tych torrentów? to ściągnę na próbę:)
jeśli chodzi o samo podłączenie czy obsługę programu to nie ma w nim nic skomplikowanego:)
jedyna trudność polega na znalezieniu tablic wzorcowych poszczególnych parametrów:)
wracając do programów to zawsze pozostaje unidiagKWP2000 który jest darmowy i posiada podobne funkcje:)
eśli chodzi o samo podłączenie czy obsługę programu to nie ma w nim nic skomplikowanego:)
jedyna trudność polega na znalezieniu tablic wzorcowych poszczególnych parametrów:)
dla kogos kto nie zna angielskiego to jednak duża bariera.
postaram się przygotować kilka zrzutów na początek.
a tablice wzorcowe parametrów to chyba sami zrobimy podczas odczytu tych parametrów z naszych , dobrze działających aut.
tylko potrzeba czasu i kilkunastu interfejsów.
kto przyjmuje zapisy na tego torrenta, jestem też chętny.
a prawda jest taka, że nie ma patcha dla tego programu.
program jest zabezpieczony kodem situ i ID twojego sprzętu.
Hmm a ciekawe czy nie dałoby sie jakoś skopiować tego progamu już po zainstalowaniu, wtedy można bybyło zrzucić się we czterech np na orginała i potem pokopiować go tylko
_________________ To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
Z torrentami to chodziło mi o Alfadiag.Jak wpisuję w google słowa: alfadiag torrent, to wyskakuja jakieś stronki niby z wersjami full.Jednak jak chciałem cos pobrać to faktycznie lipa.
program demo sciagniety reszta tez
dzsiaj zamawiam interfejs
i bedziemy dzialali ;]
napisze jeszcze jedna sprawe: po tym jak w servisie boscha skasoali mi parametry adaptacyjne do mam dziwne problemy z wolnymi obrotami czego wczesniej nie bylo, moje wolne obroty to 1100obr/min i nizej nie schodza, obroty wczasie jazady zawieszaja sie na 2000tysobr/min i samochod wyje dopiero po ok 30s spadaja do 1100 ale nie plynnie tylko takimi skokami, przejchalem juz 300km i myslalem ze to przejdzie ale niestety tak sie nie stalo, jakies sugestie ?
tak sie dzieje jak sie nie przestrzega procedur serwisowych napraw.
taka procedura obejmuje kolejne kroki czynnosci do wykonania i diagnostyki końcowej.
przykład:
- czyścimy przpustnicę ale nie ruszamy silnika krokowego bo i tak tam nie ma co czyścic.
- podłaczamy komputer i robimy zerowanie silnika krokowego, w tym kroku silnik dopasuje swój trzpien do otworu z przepustnicy.
- potem robimy reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego ( w żadnym przypadku nie robimy reset parametrów adaptacyjnych silnika, one dotyczą sondy lambda a nie silnika krokowego )
- uruchamiamy silnik i sprawdzamy obroty biegu jałowego, obserwujemy jak silnik krokowy adaptuje sie do "wyczyszczonej " przpustnicy w miarę nagrzewania sie silnika.
- potem krótka jazda próbna z róznymi elementami jazdy.
- powrót i znowy podpiecie komputera, ogladanie ewentualnych błędów.
- nie spawdzamy parametrów adaptacyjnych silnika poniewaz to nie było naszym zadaniem i nic w torze sondy lambda nie robiliśmy.
tak sie dzieje jak sie nie przestrzega procedur serwisowych napraw.
taka procedura obejmuje kolejne kroki czynnosci do wykonania i diagnostyki końcowej.
przykład:
- czyścimy przpustnicę ale nie ruszamy silnika krokowego bo i tak tam nie ma co czyścic.
- podłaczamy komputer i robimy zerowanie silnika krokowego, w tym kroku silnik dopasuje swój trzpien do otworu z przepustnicy.
- potem robimy reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego ( w żadnym przypadku nie robimy reset parametrów adaptacyjnych silnika, one dotyczą sondy lambda a nie silnika krokowego )
- uruchamiamy silnik i sprawdzamy obroty biegu jałowego, obserwujemy jak silnik krokowy adaptuje sie do "wyczyszczonej " przpustnicy w miarę nagrzewania sie silnika.
- potem krótka jazda próbna z róznymi elementami jazdy.
- powrót i znowy podpiecie komputera, ogladanie ewentualnych błędów.
- nie spawdzamy parametrów adaptacyjnych silnika poniewaz to nie było naszym zadaniem i nic w torze sondy lambda nie robiliśmy.
to gdzie został popełniony bład prze kolegę ?
Na jaka cholery oni mi zrobili reset parametrow adaptacyjnych silnika, wymiekam, jezeli czlowiek sie sam nie dowie i nie zajmie problemem to zaden autryzowany servis z pseudo fachowcami nie pomoze a nawet zaszkodzi.
Z tego co piszesz kolego wnioskuje ze mam czekac az bede mial interfejs i dopiero wtedy bedziemy dzialac wedlog okreslonych procedur ?
I co zrobic jesli parametry silnika zostaly juz wyzerowane ?
Ostatnio zmieniony przez MaxiBB 2008-04-03, 10:54, w całości zmieniany 1 raz
interfejs do mnie dotarl, skonfigorowalem porty i nawiazalem polaczenie z ecu, niestety darmowy 30dniowy program alfadiag informuje mnie po nacisnieciu wiekszosci funkcji ze ta opcja nie jest dostepna w wersji demo, program w tej wersji jest bezuzyteczny, unidiag natomiast sie nie laczy przez usb. Prosze kogokolwiek o napisanie pokolei co rzobic zeby wkoncu zdiagnozowac alfe.
unidiag działa bez problemu, w zakładce connect wybierasz tylko port i tyle, nie zapomnij też o wcześniejszym wczytaniu pliku Def
nie zapomnij też o wcześniejszej konfiguracji portu COM tak jak na obrazku, początkowo też miałem problemy z tym programem jednak dzięki uprzejmości bubu321 już wiem co i jak:)
Ostatnio zmieniony przez provokator 2008-04-08, 13:08, w całości zmieniany 4 razy
-
czasami warto jest odinstalować wszytkie sterowniki do FTDI,
programem FTclean i dopiero potem zainstalować sterowniki do interfejsu.
ale powinny pomóc ustawienia podane przez kolegę.
unidiag działa bez problemu, w zakładce connect wybierasz tylko port i tyle, nie zapomnij też o wcześniejszym wczytaniu pliku Def
nie zapomnij też o wcześniejszej konfiguracji portu COM tak jak na obrazku, początkowo też miałem problemy z tym programem jednak dzięki uprzejmości bubu321 już wiem co i jak:)
Kolega provokator i kolega bubu321 bardzi mi pomogli i wrescie udalo mi sie nawiazac kontakt ze swoim ecu , oboty zrobione, chodza az milo, zabieram sie za diagnostyke silnika, wstepnie zdiagnozowalem przeplywke i jej wydajnosc wg programu unidiag wyszla max 44kg/h przy obrotach 4500 nie wiem czy to wynik zadowalajacy ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum