Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[156] Gdzie sa te konie ? POMOCY.
Autor Wiadomość
bubu321
Romeo

Model: Alfa Romeo 156
Silnik: 2.0
Rocznik: 1999
Wysłany: 2008-01-22, 18:44   

Reset parametrów adaptacyjnych nie zalezy od wersji oprogramowania.
chyba ze ktos specjalnie zmieni oprogramowanie w ECU.

sprawdziłem to na stole - ECU zapisuje parametr ważności zerowania w pamięci RAM, która jest podtrzymywana akumulatorem.
Po włączeniu kluczyka ECU odczytuje zapisane parametry do wykonania, jesli trafi na polecenie "zeruj parametry adaptacyjne " to wykonuje je.
Parametry adaptacyjne zaś są zapisane we flashu i rozłaczenie akumulatora nie zeruje tych parametrów.

Bedboys 
Pirat drogowy

Model: Alfa Romeo 166
Silnik: JTD
Wysłany: 2008-01-22, 21:33   

Chyba dokładnie nie przeczytałes co napisałem w AR 156 1,6 98 r ( metalowy dekiel zaworów) NA 100% odłączenie akumulatora kasowało adaptacjue - mało tego zwykłym KTS-em nie dało się tego zrobić ( pole nie obsługiwalne)

Kondziu 
Rowerzysta

Silnik: 1.8 TS optic Zender + 18" :)
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-01-23, 11:04   

czyli co, mam odlaczyc akumulator i to moze cos pomoc w tym dlawieniu i braku mozliwosci dodania gazu na zimym ?

MaxiBB 
Rowerzysta

Silnik: TS
Wysłany: 2008-01-23, 16:28   

przeplywki jeszcze ni ma -- wypatruje listonosza ale jakos mnie omija narazie ;)

Koledzy nie bede zakladal nowego tematu i zapytam sie w tym starym bo mam problem a byc moze ktos podsunie mi co moze byc przyczyna a mianowicie: problem polega na tym ze jak nacisne guzik w kluczyku od zamykania zamka to zamykaja sie wszystkie drzwi oprucz drzwi kierowcy a po chwili sie otwieraja, jedyna opcja zeby zamknac wszystkie drzwi to kluczykiem przekrecic ze strony kierowcy, wtedy wszystkie sie zamykaja i nie otwieraja po kilku sekundach. Gdzie szukac przyczyny ?

z gory dziekuje i pozdrawiam MaxiBB

csscss 
Alfa i Omega

Silnik: 1,8 TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2008-01-23, 23:25   

Też to znam, ale nie z alfy, ale mojego wcześniejszego samochodu (Peugeot). Poprostu coś nie tak z siłownikiem zamka w drzwiach kierowcy, i wtedy jak nie może zamknąć drzwi kierowcy automatycznie odbija pozostałe zamki. Też jedynie przy zamykaniu kluczykiem central nie odbijał. . Problemu nie rozwiązałem zanim sprzedałem auto. Ale poradzi sobie z tym zapewne każdy auto -elektro - alarmo mechanik. bo wynika że to typowa awaria.

LSTOMAS 
Maniak resoraków

Silnik: 2.0 TS
Wysłany: 2008-01-24, 18:23   

[quote="MaxiBB"]przeplywki jeszcze ni ma -- wypatruje listonosza ale jakos mnie omija narazie ;)

Koledzy nie bede zakladal nowego tematu i zapytam sie w tym starym bo mam problem a byc moze ktos podsunie mi co moze byc przyczyna a mianowicie: problem polega na tym ze jak nacisne guzik w kluczyku od zamykania zamka to zamykaja sie wszystkie drzwi oprucz drzwi kierowcy a po chwili sie otwieraja, jedyna opcja zeby zamknac wszystkie drzwi to kluczykiem przekrecic ze strony kierowcy, wtedy wszystkie sie zamykaja i nie otwieraja po kilku sekundach. Gdzie szukac przyczyny ?

Poruszaj ta gumowa rura w ktorej sa kable od drzwi szyb itp jak otworzysz drzwi od kierowcy to bedziesz widzial to jest taka jakby wtyczka mozliwe ze cos tam jnie łączy ja tak mialem i okazalo sie ze ta wtyczka nie łączy

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-01-24, 22:01   

LSTOMAS napisał/a:
Poruszaj ta gumowa rura w ktorej sa kable od drzwi szyb itp jak otworzysz drzwi od kierowcy to bedziesz widzial to jest taka jakby wtyczka mozliwe ze cos tam jnie łączy ja tak mialem i okazalo sie ze ta wtyczka nie łączy

jutro sprawdze... Dzieki za podpowiedz...

Termostat juz mam jeszcze przeplywka i bede montowal ;)

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-04, 09:57   

Witam
pisze dopiero dzisiaj bo forum nie dzialalo kilka dni, wracajac do tematu:
Wymienilem termostat - wszystko pieknie i tak jak powinno byc (temp. ok 85 stopni trzyma sie caly czas) - jestem zadowolony.
Po zalozeniu nowej przeplywki i resecie kompa samochod odpalilem i czekalem na wlaczenie wentylatora, taktez sie stalo, wsiadam do samochodu a on wogole na obroty nie wchodzi, strzela, prycha i kopci na czarno jak smok, nie dalo sie jezdzic, po kilku nieudolnych probach pojechania gdziekolwiek zalozylem swoja stara przeplywke i jest tak jak bylo czyli brak mocy ale da sie jezdzic, zauwazylem nowe objawy a mianowicie na wolnych obrotach chodzi nie rowno troszke i tak jakby drgal lekko (czuc wewnatrz kabiny), na oboty wrkeca sie z opoznieniem, i popierduje z rury wydechowej jak puszczam gaz, ogolnie jedzie dopiero powyzej 3tys/obr ale i tu nie ma szalu bo kazdy inny 90 konny samochod jedzie lepiej.

Czekam na nowe sugestie i moze wkoncu trafie co go boli.

Pozdrawiam

bubu321
Romeo

Silnik: 2.0
Wysłany: 2008-02-04, 11:43   

A jak robiłeś reset komputera ECU, odłączenie klemy akumulatora ?
8)
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-02-04, 11:51, w całości zmieniany 1 raz  

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-04, 12:13   

bubu321 napisał/a:
A jak robiłeś reset komputera ECU, odłączenie klemy akumulatora ?
8)

najpierw odlaczylem kleme minusowa pozniej plusowa, pozostawilem w takim stanie samochod na ok 1h, podlaczylem aku, obroty falowaly poczym sie ustabilizowaly (po wlaczeniu wetylatora) jesli zrobilem cos nie tak to prosze o wskazowki bo dzisiaj mam odeslac przeplywke.

Pozdrowka

tomkap 
Romeo

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-02-04, 13:12   

Może nie chodzi na wszystki cylindry. Jęsli będą pracowały np. 2 to silnik będzie własnie nie równo chodził i będą duże drgania.Przy czym właśnie wolno wchodzi na obroty.Przy wyższych obrotach możliwe że łapie kolejny cylinder i wtedy jezdzidsz na trzech.Pomaga wymiana świec lub przewodów.

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-19, 01:21   

tomkap napisał/a:
Może nie chodzi na wszystki cylindry. Jęsli będą pracowały np. 2 to silnik będzie własnie nie równo chodził i będą duże drgania.Przy czym właśnie wolno wchodzi na obroty.Przy wyższych obrotach możliwe że łapie kolejny cylinder i wtedy jezdzidsz na trzech.Pomaga wymiana świec lub przewodów.

Przewody i swiece zamowione...

Ale powoli mam juz dosyc, wymiemilem sonde lambda (oczywiscie bosch), objawy nie ustaly, samochod wolno wchodzi na obroty a jak jade na jednym gazie to lekko szarpie, nie chce jechac a po chwili wyrywa sie do przodu itd.
Co dziwne czy mam podlaczona lambde czy odlaczona to nie widac najmniejszych roznic w pracy silnika i spalania (moge odlaczyc calkiem wtyczke od sondy i samochod jak jezdzil tak jezdzi) czy to normalne ?
W miedzy czasie wymienilem tez filtr powietrza, ale kurcze dalej to samo, normalnie z pod swiatel to lipa nie z tej ziemi bo jak gwaltownie dodam gazu to on tylko zrobiu buuuu.

Czekam na jakiekolwiek sugestie i pomimo wyczerpania psychicznego i materialnego bede walczyl z tematem.

Goraco pozdrawiam

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-02-19, 01:34   

mam ten sam problem z wuja autem i jestem przekonany że to jest coś z zasilaniem paliwem , sonda , wtryskiwacze , pompa paliwa lub jej niby filtr .Zbyt mała dawka paliwa w niskim zakresie obrotów

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Ostatnio zmieniony przez 75andrew155 2008-02-19, 01:35, w całości zmieniany 1 raz  

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-19, 10:08   

75andrew155 napisał/a:
mam ten sam problem z wuja autem i jestem przekonany że to jest coś z zasilaniem paliwem , sonda , wtryskiwacze , pompa paliwa lub jej niby filtr .Zbyt mała dawka paliwa w niskim zakresie obrotów

Dzieki za sugestie, nie spodziewalem sie ze bedzie to az tak trudny temat, opadam z sil, pojade podlaczyc samochod po kompa byc moze to mi osik pomoze.

Pozdrawiam.

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-20, 16:16   

Umowilem sie na podlaczenie pod komuter i zlukam co tam ciekawego pokaze.

Dzisiaj tak dla pewnosci pobawilem sie miernikiem i przebadalem sonde, wartosci napiecia na biegu jalowym wachaja sie pomiedzy 0,35V do 1,5V (miezylem napiecie na czarnym kabelku) z tego co wyczytalem wynik nie jest prawidlowy a napiecie sondy wychodzi poza dopuszczalne granice, dziwie mnie tylko to bo przeciez mam nowke sonde i nie zaden zamiennik tylko bosch dobierany pod ten konkretnie silnik.

Moze jakis sugestie co do tej sondy ?

provokator 
Romeo

Silnik: TS 2.0
Wysłany: 2008-02-20, 21:06   

a filtry sprawdzałeś? miałem ostatnio to samo w vv polo, wystarczyło wymienić filtr powietrza mimo iż wcale nie był taki brudny i niedawno był wymieniany:)

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-20, 22:03   

provokator napisał/a:
a filtry sprawdzałeś? miałem ostatnio to samo w vv polo, wystarczyło wymienić filtr powietrza mimo iż wcale nie był taki brudny i niedawno był wymieniany:)

Filtr siedzi nowy, ale dzieki za podpowiedz...
Pozdrawiam

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-21, 14:50   

Dzis mialem troche wolnego czasu, porozbieralem co sie dalo (miedzy innymi wymotowalem cala przepustnice i krokowca) wszystko wyczyscilem, opaski nowe, wezyki wszystkie posprawdzane i uszczelione, efek trzyma obroty rozne jak strzala, nic nie faluje i nie buja ale mocy brak ;(

Na postoju jak dam gwaltownie gaz do dechy to zrobi buuuuuuuu a pozniej sie powoli wkreca, jedynym sposobem jest powolne wciskanie pedalu gazu...

Kurde co to moze byc ? gdzie szuakc ?

provokator 
Romeo

Silnik: TS 2.0
Wysłany: 2008-02-21, 20:38   

ale mówisz o filtrze paliwowym czy powietrza? masz tylko benzynę czy może też instalacja gazowa?
a nawiązując do przepływomierza, nie wiem czy go można czyścić czy też nie? po wyjęciu potraktowałem swój dużą ilością wd-40, wypłynęło z niego mnóstwo syfu, po wyschnięciu zamontowałem ponownie i efekt jest nieporównywalny, samochód aż wyrywa się spod stóp:P
Ostatnio zmieniony przez provokator 2008-02-21, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

MaxiBB 
Rowerzysta

Wysłany: 2008-02-21, 22:28   

provokator napisał/a:
ale mówisz o filtrze paliwowym czy powietrza? masz tylko benzynę czy może też instalacja gazowa?
a nawiązując do przepływomierza, nie wiem czy go można czyścić czy też nie? po wyjęciu potraktowałem swój dużą ilością wd-40, wypłynęło z niego mnóstwo syfu, po wyschnięciu zamontowałem ponownie i efekt jest nieporównywalny, samochód aż wyrywa się spod stóp:P

Mowie o filtrze powietrza bo paliwoey jest integralna czescia pompki paliwa (przyjanmniej tak mi sie wydaje) pompka daje dobre cisnienie wiec raczej wszystko oki.

Co do przeplywki to wymienilem na zamiennik boscha i wagole nie chcial jezdzic, wrucilem do swojej i stan bez zmian, przeplywke czyscilem ale zrobie to jeszcze raz moze akurat cosik sie poprawi.

Dzieki za opodwiedz...

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu