Tomkap kupiłem ten niebieski kabelek za ok. 80zł! Właśnie dotarł do mnie przed chwilą! Jutro zrobię testy to mogę napisać czy też się nadaje czy w ogóle
Ja także jutro powinienem stać się jego szczęśliwym posiadaczem:) Narazie zaopatrzyłem sie w program Unidag kwp2000 ale nic z niego nie rozumiem.
Mam także program Euroscan. Ten przynajmniej jest w języku polskim i na liscie jest AR.
Rozumiem ze do alfy są dedykowane programy i np. VAG tylko do niemieckich będzie pasował.
Właśnie wróciłem po ponad dwu godz. testowaniu kabla. Rozczarowałem się jednak bo nic mi nie wyszło. Z kablem dostałem nagraną niemal całą płytę dvd z softem ale nic z niej nie działało.
Program UniDiag KW2000 by SanderQV też szwankuje.
Wybierem oczywiście właściwy port jaki zainstalowałem.Klikam na Start i czasami coś załapie jak nie wywali jakiegoś błędu, bo w rubryce Identyfication są jakieś dane. Poza tym żadnych wykresów graficznych jak np. wybrałem sondę, czy innych parametrów w programie nie widać.
Ha u mnie to samo! Żaróweczka się świeci to połączenie jest ale kwp2000 nie działa w ogóle bo pojawia się komunikat że nie może wstawić loga, natomiast kwp71 łączy się ale do czasu gdy pojawia się komunikat że brak KyBates i init is not ok! Wyprowadziło mnie to z równowagi kompletnie! Próbowałem ustawić co nieco w opcjach tego portu ale bez rezultatu!
Zastanawiam się czy to wina kabla czy programów???
Po 1 unidiag nie ma trybu graficznego tylko cyfrowy a poza tym odczytywac mozna tylko 2 parametry jednoczesnie.
Po 2. Najpierw ustaw port a potem wczytaj plik definicji i kliknij na Start+ID. Po polaczeniu sam Cie przeniesie do identyfication.
W realtime select wybierasz z menu sonde i wrzucasz do selected for read.
A potem uruchamiasz read selected data once.
A potem juz tylko kwestia interpretacji wyników
dasio KWP71 nie jest do Twojego silnika. Sprawdz jaką masz wersje motronica i dopiero do niej dobierz plik definicji w KWP2000
fred
PS. ja siedze nad tym od 2 miesiecy i nie wiem nawet 10 % tego co mowi do mnie komp
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
Ostatnio zmieniony przez Fred 2008-07-08, 16:32, w całości zmieniany 2 razy
Fred. Potwierdz mi tylko to,co pisali koledzy, że mozna tym programem zobaczyć jakie są błędy i je skasować, czy zrobić reset ECU, a ja dalej będę się męczył.
Plik definicji wybieram ...M155 ten co jest razem z programem?
No właśnie. Podłączyłem się ponownie i dalej nic mi nie działa. Robiłem tak jak napisał fred.
Wychodzi mi na to że mam zły kabel i jutro go odsyłałam. Z drugiej strony chyba połączenia mam, bo rubryka Identyfication z tymi numerami działa. Jednak jak wybieram z listy cokolwiek, to nic się nie dzieje. Klikałem też na reset ECU, jednak wywalało jakiś bląd i program się wyłączał.
błąd czasem to u każdego wywala (sprawdzałem na wielu komputerach) Wczytałeś odpowiedni plik definicji?? bo jeśli nie wczytasz to właśnie nic poza identification nie będziesz miał:))
a przycisk "reset ECU" nie będzie działał, do resetu parametrów adaptacyjnych służą komendy:)
Ostatnio zmieniony przez provokator 2008-07-08, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Plik definicji oczywiście wczytałem.Są tam trzy. Wybierałem oczywiście ten z M155. Może jest jakaś jeszcze inna wersja programu, bo ten co ja mam to sciagniety z linka podanego przez bubu. Dioda świeci cały czas na czerwono, a przypadkiem nie powinna na niebiesko?
provokator, moj bląd z tymi wykazami graficznymi To dlatego ze uzywalem unidiaga glownie do resetu param adaptacyjnych i jakos ominąlem tą zakladke
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
"nie wiem, u mnie jest niebieska:P" zielona miało być haha:P mam kabelek od Viakena i tam jest tylko jedna zielona:) a jeśli chodzi o wersję programu to mam 0331, życzę powodzenia
Standartowo w Unidiagu jest COM1 więc na taki zmieniłem w menadzerze xp. Może tu tkwi problem, ale wybierałem też inne porty a potem taki sam w programie i też lipa.
Fred. Jak Ty robisz ten reset, bo to chyba coś trudnego i z tego co już wiem zwyczajnie nie da się klikając na przycisk.
autorzy programu zalecają ustawienie w windowsie pod com3, tak samo musisz mieć w programie podczas łączenia, to chyba normalne?:P konfigurację coma w windowsie robiłeś?
jeśli chodzi o reset to tylko dwie proste komendy do wpisania i wciśnięcie przycisku, ale ustanów najpierw stabilne działające połączenie i pomierz parametry adaptacyjne bo może reset wcale nie jest potrzebny:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum