No to na co Ty czekasz ?
A powazniej... czy z komputerkiem czy bez... przyjedz Bede mial mozliwosc sie odwdzieczyc za pomoc
No i w koncu poznac osobiscie
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
Model: Alfa Romeo GTV
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-08-11, 20:09
Odnowie ten watek.
Ma ktos opis kodow bledow? Szukam opisu bledow: 0x1172 i 0x1173.
Wczesniej mialem:
0x0170
U1600
0x1173
Po wymianie sondy lambda (wsadzilem oryginal AR, czyli Boscha) usunalem wszystkie bledy. Te dwa sie pojawily po przejechaniu jakis 200km.
Do tego mam problemy z falujacymi obrotami biegu jalowego na nagrzanym silniku.
Dzis, sprawdzilem czy nie ma lewego dolotu powietrza pomiedzy przeplywomierzem a przepustnica. Rura jest cala, poprawnie zalozona.
Parametry adaptacyjne sa takie:
- TRA = -4.514E5 usec
- FRA = 1.25
Przepustnica przeczyszczona. Wiec chyba czas na reset parametrow adaptacyjnych.
^ tak wyglada to w Unidiagu.
Pozdrawiam
Klaudiusz
_________________ ----------------------
AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla kiedys
AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla niedawno (www.fotogalleria.info/alfa)
AR Gtv 2.0 TS (09/1998r) - jest obecnie
www.fotogalleria.info
Ostatnio zmieniony przez gALL 2008-08-13, 21:02, w całości zmieniany 4 razy
Lambda adaption 2 represents an additive value for mixture correction.
It only takes effect in the low engine speed and load range.
Mixture correction shortens or extends the injection time and causes the mixture to be enriched or leaned.
The correction factor is altered until the optimum fuel/air mixture ratio (corresponding to Lambda=1) has been re-established.
In this manner, compensation can be provided to a certain extent for sources of error in mixture preparation.
Lambda adaption 2 mixture correction is primarily affected by sources of error which only have a negative influence in the low engine-speed and load range.
The most important cause of trouble is unmetered air.
If the effect of a fault is such that the Lambda adaption reaches its limit value, the appropriate fault code is set.
This is the case if the mixture correction exceeds a value of +22 ms or drops below -22 ms.
Obawiam sie najgorszego (wtryski i walek rozrzadu).
P.S.
Tak, plik zassalem. Dzieki
Pozdrawiam
Klaudiusz
www.fotogalleria.info
Ostatnio zmieniony przez gALL 2008-08-11, 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-08-11, 21:07 [OT]
No to sprawa wyglada tak:
1. wydech nowy
2. nowa sonda lambda (Bosch)
3. przepustnica czysta
4. rozrzad nowy wraz z walkiem wydechowym
5. brak lewego powietrza
...
zostaje tylko MAF.
W piatek jade do warszatu na wymiane tarcz i klockow z przodu, oraz tlukacych drazkow kierowniczych. Przy okazji poprosze o podlaczenie do Examinera.
Dzieki za pomoc
Klaudiusz
www.fotogalleria.info
Wysłany: 2008-08-12, 22:45
Mam pytanie w sprawie resetu parametrow adaptacyjnych.
Przed resetem mialem bledy: 0x1172 i 0x1173, falowanie obrotow, smrod niespalonej benzyny. Nagrzalem silnik, wykonalem reset tak jak koledzy napisali. Po resecie sprawdzilem TRA i FRA, byly tak jak koledzy napisali.
Wlaczylem silnik, obroty 850-890, stoja jak drut. Czekalem na wlaczenie sie wentylatora ... i czekalem, i czekalem ... temperatura osiagnela 98st, wentylator sie nie wlaczyl, 105st nadal sie nie wlaczyl. Przy 110.5st wylaczylem silnik a potem w ECU byl blad 0x483, czyli blad wentylatora chlodnicy. Innych poprzednich bledow nie ma (0x1172 i 0x1173), smrod niespalonej benzyny zniknal.
Przed resetem parametrow adaptacyjnych wentylator wlaczal sie przy 98st.
Co jest grane?
Pozdrawiam
Klaudiusz
www.fotogalleria.info
Reset parametrów adaptacyjnych nie ma nic do braku włączenia się wentylatora.
Ten parametr ECU kontroluje bezwarunkowo.
A nic nie rozłączałęeś w miedzy-czasie.
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-08-13, 16:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-08-13, 20:45
Bubu321, nic nie rozlaczalem.
Procedura wygladala tak:
1. pojechalem do sklepu
2. wrocilem, silnik byl zagrzany
3. podpialem kompa, sprawdzilem bledy czy sa
4. wywalilem 0x1172 i 0x1173 na wlaczonym silniku, wrocily natychmiast
5. wentylator wlaczal sie i wylaczal przy ok. 98st (mam poprawiona definicje temperatury wody w Unidiagu)
6. wylaczylem silnik (nie podnioslem nawet maski)
7. spisalem sobie TRA i FRA (takie jak podawalem wczesniej)
8. reset (z odczekiwaniem po 90s pomiedzy 0xfd i 0xfe)
9. sprawdzilem TRA i FRA (wszytko wrocilo do ustawien fabrycznych)
10. odpalilem auto i grzecznie sobie czekalem az wlaczy sie wentylator ... no i moglem sobie czekac az woda sie zagotuje.
11. przy 110st wylaczylem auto.
Wyglada na to, ze teraz nie pracuje 1 bieg wlaczany przez termistor na chlodnicy ani drugi bieg, bezwzglednie wlaczany przez ECU ale za to ECU wywala blad 0x483.
Pompe wody mam nowa, bo 3 tygodnie temu wymienialem rozrzad, wariator, walek rozrzadu (jeden), wszystkie napinacze i paski. Do resetu nie bylo problemow z chlodzeniem silnika.
Pozdrawiam.
Klaudiusz
P.S.
Tutaj jest link do opisu jak dziala ECU z wentylatorem chlodnicy.
www.fotogalleria.info
Ostatnio zmieniony przez gALL 2008-08-13, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
Układ chłodzenia / zamknięty, o obiegu wymuszonym przez pompę odśrodkową, termostat, chłodnica, zbiornik wyrównawczy, wentylator elektryczny sterowany elektronicznie
Termostat / umieszczony w obudowie z tyłu głowicy
-- temperatura początku otwarcia 81...85?C
-- temperatura pełnego otwarcia 101...105?C
-- skok minimalny zaworu 9,5 mm
Wentylator / elektryczny, o jednej prędkości (wersje bez klimatyzacji) lub o dwóch prędkościach (wersje z klimatyzacją), sterowany przez elektroniczne urządzenie sterujące silnika
-- temperatura włączenia
---- samochody bez klimatyzacji 98 st C
Wysłany: 2008-08-13, 21:08
Jedyne co mi przychodzi do glowy to padl termostat w pozycji zamknietej.
www.fotogalleria.info
A moze mi ktos pozyczyc jakis interfejs i soft do sprawdzenia tej alfy?:) najlepiej zeby chodzilo na usb bo lapek nie ma portu szeregowego ale od biedy wezme inego lapka z portem RS:)
Ostatnio słyszałem w TV że istenieje możliwośc odczytania całkowitego przebiegu auta z centralki poduszek , czy jest taka możwliośc także w alfie 156?? Z tego co wiem można odczytać ją z przepustnicy za pomocą alfadiaga, ale chciałem zweryfikować ten pomiar
pozdrawiam
_________________ To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
dobrze słyszałeś ale ci dziennikarze trochę rozmineli się z prawdą.
w alfie 156 TS nie ma takiej mozliwości, prawda jest taka:
1. przebieg tzw. krokomierz rejestruje ECU z dokladnościa +/- 5%.
i ten parametr potrafi odczytać Alfadiag, Unidiag, TS diag, Fiast Diag, Uniscan USB, i tak można wymieniać dalej.
Ale jest jeden mały problem, w oprogramowaniu ECU ( M1.5.5 ) jest chyba jakiś błąd i czasami podawane wartości daleko mijają sie z prawdą.
Tak samo ECU czasami błędnie podaje wartości km podczas ostatniej wymiany oprogramowania.
a co ma do tego centralka poduszek, w niej jest zainstalowany timer, liczący okres jej sprawności, czyli te 10 lat, jak przyjdzie ten czas to centralka podzuszek daje sygnał bledu i zapala lampkę na deske rozdzielczej.
--
Ostatnio zmieniony przez bubu321 2008-08-20, 14:57, w całości zmieniany 1 raz
Z moich obliczeń wynika ze krokomierz czyli odometer podaje wartosc rzeczywistych przejechanych kilometrów mnożąc go razy 4. Sprawdzilem to w kilku autach i wszedzie sie zgadzalo.
Co dziwne w niektorych alfach z 1.5.5 odometer wskazywal prawdziwą wartosc.
fred
_________________ Nie pytaj co ASO może zrobić dla Ciebie, tylko co Ty możesz zrobić dla ASO
----------------------
Alfy są brzydkie i się psują! - wszak miliony użytkowników golfów nie mogą się mylić
10. odpalilem auto i grzecznie sobie czekalem az wlaczy sie wentylator ... no i moglem sobie czekac az woda sie zagotuje
Dokładnie taki sam maałem przypadek po resetach. jakby ECU brało wyniki z temp. z programu , bo tam inna był temp. Aż się bałem że przegrzałem silnik bo tez zagotowałem płyn i wentylator nie zadziałał Wszystko wróciło do normy jak troche pojezdziłem i juz dziła wtedy kiedy trzeba.
Wysłany: 2008-08-20, 21:38
U mnie byl walniety rezystor na chlodnicy. Zwarlem go na krotko i od razu wskakuje na II bieg. W sobote zamowie nowy rezystor i wszystko wroci do normy. Choc czeka mnie reset raz jeszcze, bo mam nowy przeplywomierz.
Pozdrawiam
Klaudiusz
www.fotogalleria.info
Co dziwne w niektorych alfach z 1.5.5 odometer wskazywal prawdziwą wartosc.
No u mnie podaje prawie dobrą wartość (podobną jak na liczniku), błąd mieści się w tych +-5% ale chciałem się jeszcze upewnić, dzięki za info bubu i fred
_________________ To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum