Czy ktos z was ma w swojej 156 chlapacze ??
Bardzo prosil bym o fotki zarowno tych oryginalnych jak i dorabianych
Przydatne bylo by rowniez foto nadkola z widocznymi punktami/sposobem mocowania chlapaczy do nadkola
_________________ Renault Laguna Powered by 1.6 16v
Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
Kolego ze względu na sporo błota na moim osiedlu też się zastanawiałem co by z tym zrobić, ktoś się zaśmiał "chlapacze załóż" i ostatnio gdzieś w garażu znalazłem jakiś...przymierzyłem... i schowałem go bardzo bardzo głęboko żeby jak najszybciej zapomnieć o tym pomyśle...
Generalnie według mnie wygląda to nieciekawie, przynajmniej do srebrnej belli.
Ja u siebie inaczej rozwiązałem problem. Jak widziałeś wypowiadałem się na alfaclub.pl w tym temacie, jednak nie podałem finałowego rozwiązania, a jest ono następujące.
Tak jak mówiłem zamontowałem listwy progowe (ze sportpacka) używając kleju do szyb. tym samym klejem wypełniłem szczeliny pomiędzy listwami a błotnikami od strony, gdzie uderzają weń kamienie spod kół. Delikatnie nałożyłem też cienką warstwę z tego kleju na wewnętrznych stronach błotników przednich, czyli na tzw. rantach, co zabezpiecza je przed obiciem kamieni. O tyle jest to dobre dla mnie rozwiązanie, że mam czarny lakier, podobnie jak kolor kleju, więc jest to niewidoczne nawet po umyciu samochodu.
natomiast na tylne błotniki w miejscu gdzie występuje tzw piaskowanie nakleiłem bezbarwną folię.
Oczywiście chlapacze pod względem praktycznym są dobrym rozwiązaniem, ale ja chciałem za wszelką cenę tego uniknąć i... udało się Warunek: czarny lakier. No chyba, że jest klej do szyb innego koloru, bądź jakaś podobna doń masa plastyczna.
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam.
Optymalnym rozwiązaniem jest montaż chlapaczy od 147. Można je zamocować za pomocą wkrętów do nadkola nie kalecząc przy tym błotników, a efekt wizualny jest całkiem całkiem. Robiłem już kilka razy taką operację i wszystrko ładnie pasuje. Niestety zdjęć nie mam.
W poprzedniej 156 miałem założone oryginalne chlapacze oferowane jako akcesoria dodatkowe. Były elegancko dopasowane ale były cholernie drogie o ile dobrze pamiętam to na przód i tył ok. 300zł
_________________ Obecnie klekocik AR156 1.9 16v JTD M-jet
wcześniej AR156 1.6TS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum