Wysłany: 2008-04-26, 21:52 [156] 2.0 TS czyżby się zmulił ?
Mam do was pytanie dziś zrobiłem sobie mały text v maxa mojej alfy lecz dziwi mnie jedno od 180 wskazówka już tak szła mozolnie a to 2.0 , co prawda doszła do 230 ale bardzo wolno , wydaje mi się że kiedyś szybciej szła ale to tylko mi się wydaje czy tak ma być wogóle ? czy coś mi nawaliło że tak moc spadła?
i Ty mówisz że Ci się auto zamuliło:P ja to raczej nie wyciągnę nic powyżej 200:)
i też nie wiem co może być, jak narazie upatruję przyczyny w wariatorze no ale zobaczymy jak będzie po wymianie bo niedługo będę robił rozrząd
pamietaj że masz auto z 2001 , po roku 2000 w tych nowszych modelach zmienili także oprogramowanie sterujące wariatorem.
no i chyba jest bardziej ekologicznie.
moja tak od 220 do 240 ciagnie troche gorzej ale to auto nie ekologiczne.
wiele rzeczy sie na to składa
- kondycja silnika
- ciśnienie pompy paliwa
- kompresja silnika
- stan krzywek wałka rozrządu
- stan rozrządu, jak dobrze jest ustawiony rozrząd ( moja dochodziła tylko do 180 km/h jak miała przestawiony rozrząd o 1 zabek na wałku ssacym ).
- stan przepływomierza
- oraz wartości parametrów adaptacyjnych, Lambda Regulation row 1, FRA, TRA
nie jestem mechanikiem ale to chyba było dobre jak ceny były wyższe.
autor nie pisze czy miał wariator pozmianowy z zaworkiem a to zasadnicza różnica.
oraz brakuje mi statystyki, ile wytrzymuje taki wariator "naprawiany".
no i sam już nie wiem... fajnie byłoby oszczędzić tyle kasy jednak jeśli taka regeneracja nie zda egzaminu to czeka mnie ponowna rozbiórka silnika...
zastanawia mnie czy ktoś na forum przeprowadzał taki zabieg?
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Wiek: 43 Dołączył: 26 Maj 2006 Posty: 2880 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-29, 07:02
Do takich testów nadeje się tylko chamownia bo tak na czuja wymienisz pół samochodu i to gówna da , sam się przekonałem a co do osiągów 2 litrówki T.S to w wyniki powyżej 200 to raczej bajka albo szcześliwy traf ( jazda z wiatrem lub z górki)
wg danych 200km/h to v max 1.6 a 2.0 216km/h
2.0 nie sprawdzałem ale 1.6 na prawdę pójdzie 200km/h ( fakt być może i z wiatrem - nie wiem czy wiało bo siedziałem w aucie )
Licznik na pewno kłamie. Jest tak w większości samochodów, podobno dla bezpieczeństwa:) Nawigacja bardzo dobrze do pomiaru prędkości się nadaje.Może nie jest tak dokładna jak profesjonalne urządzenia GPS do pomiarów, lecz przy jezdzie ze stałą prędkością jest niema bezbłędna.Dokładne są także mierniki prędkośći zamontowane przy szosach, a przynajmniej zgadza mi się ich pomiar z moim GPSem.
Trzeba też dodać że wiele osób ma inną średnicę opon niż fabrycznie a to ma wpływ na wsazania prędkościomierza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum