powiem tak - niepolecam ze względu na: to zawieszenie nie jest w stanie walczyć z takim laczkiem, silnik też, układ przeniesienia napędu równierz, tył będzie tarł przy pełnym ładunku (czyt 2 większe osoby z tyłu) nasze drogi nie sa przystosowane do takich kół, maks co według mnie można włożyć nie tracąc na osiągach to 195/45/16 na 7 calowe felgi naciągnięta ładnie guma w dobrym tonie i stylu osiągi zostają w normie ale niestety już będzie trzepać na dziurach, moim skromnym zdaniem ( czyt. jeździłem na różnych rozmiarach kół i opon) wiem fajnie wygląda ale na dłuższą metę staje się niepraktyczne przed każdymi torami prędkość do 5 km/h krawężnik - zapomnij raz na 2 miesiace prostowanko, łożyska z tyłu momentalnei wysypie..... można tak wymieniać do jutra no ale nie bedę wujkiem dobra rada zrób jak chcesz
Gdzieś kiedyś czytałem,że te fele były do sprzedania bo nie dało sie na tym jeździć.Tak ocierały,chyba z tyłu.Misie wydaje,ze trochę za szerokie te laćki.
Ja mam na swojej 155 215/40R16 i to już jest ciężki temat dla mojego 1.8, a odkupiłem od kolesia ze 145 2.0, bo on miał problemy z prowadzeniem w koleinach. Jazda na tym jest lux, ale po równej jak stół drodze, a w koleinach to tragedia, szczególnie przy wyprzedzaniu.
No i to prostowanie to nie przesada.
Pozdrawiam.
Witam, obecnie mam przy swojej NIUNI 195/50R15 i przyznam, że czuję pewien dyskomfort jeżdżąc po naszych polskich dziurawych, jak sito drogach. Ponadto czuję się bardzo niepewnie przy wyprzedzaniu wyskakując i wskakując z powrotem w koleiny. Mam również niewielkie problemy przy manewrowaniu na ciasnych parkingach. Tak jak mówi PIKERO - niestety trzepie po dziurach i trzeba bardzo uważać. Opony o których piszesz - 205/55R15 mogą się nie zmieścić, nie mówiąc już o 215/55R15. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego na tył chcesz zakładać szersze opony niż na przód - wydaje mi się nie uzasadnione, ale być może się mylę. Na Twoim miejscu, jeśli już zdecydowałeś o zmianie opon na szersze nie zakładałbym nic więcej niż 205/50R15 na wszystkie 4 koła (po wcześniejszej przymiarce lub uzgodnieniu z osobami, które eksperymentowały już coś w tym temacie). Po ewentualnej zmianie musisz się jednak liczyć z tym co Ci napisalem wcześniej oraz dodatkowo zwiększonym zyżyciem paliwa. Jeśli chodzi o "plusy" to na pewno lepsze i pewniejsze prowadzenie na równych nawierzchniach na prostych i przede wszystkim na zakrętach oraz oczywiście extra wygląd. Napisz jeszcze na jakich oponach jeździsz teraz. POZDRAWIAM
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
szersze opony z tyłu w przednionapedówce to zły pomysł - przy słabej przyczepności (deszcz , śnieg , lód) większa szerokość oznacza mniejszy nacisk na cm2 , może to doprowadzić do postawienia auta do boku
Święte słowa szersze laczki nie zawsze = dobre prowadzenie
Dodam do tego że ja miałem ostatnio 215/40/17 na zederach w mojej 155 2.5 v6 i obicerało przy 2 dużych osobach ...
Ostatnio zmieniony przez pikero 2007-11-03, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Model: Inny
Silnik: R2 652cm3
Rocznik: 1994
Wysłany: 2007-11-05, 14:00
grzelutek napisał/a:
pikero napisał/a:
Dodam do tego że ja miałem ostatnio 215/40/17 na zederach w mojej 155 2.5 v6 i obicerało przy 2 dużych osobach ...
Trzeba by było założyć 215/35/17 to by nie obcierało,ale to już EXTREME
przeciez jesli obciera to ze wzgledu na szerokosc kapcia a nie wysokosc calego kola
Zbyt szeroka opona bedzie ocierac bez kombinowania z nadkolami...chociaz niewiem co tam mozna wykombinowac zeby sie zmiescilo....
A ja się będę upierał,że nie szerokość "obciera" tylko za wysoki profil,lub ewentualnie nie takie ET feli jak powinno być.215 to nie taka znowu wielka szerokość,ale jak masz za małe ET i fela "wychodzi" na zewnątrz to będzie tarło. Jak masz dobre ET a za duży profil gumy TEŻ będzie tarło.Tyle w tym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum