Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Twin Spark
Rocznik: 1998
Wysłany: 2007-11-09, 09:34 Nieprecyzyjna zmiana biegów na zimno
Witam .
Mam do Was pytanie - zauważyłem ostatnio następujące zjawisko w moim aucie:
Zaraz po odpaleniu przez jakieś pierwsze 3-4km mam wrażenie nieprecyzyjnego działania skrzyni biegów. Chodzi konkretnie o drugi bieg - normalnie wiadomo jak u nas chodzi skrzynia. Z wyczuwalnym skokiem za to bardzo dokładnie. Ja natomiast przy wchodzeniu dwójki czuję jakby taki lekki luz - bieg nie chce wejść precyzyjnie, muszę użyć więcej siły niż normalnie żeby bieg wszedł i muszę precyzyjniej "wycelować".
Po jakiś 3-4km problem ustępuje i bieg zaczyna wchodzić już normalnie.
Ja podejrzewam mechanizm cięgieł przy lewarku, ale nie jestem pewien czy to nie jest czasem objaw jakiejś usterki samej skrzyni?
może oleju jest za mało.dawno był wymieniany? choć w alfach jest dość gęsty olej i są już niskie temperatury i możliwe że to jest przyczyna.synchronizatory tez sie zużywają a 2 bieg jest chyba najczęciej wrzucany
Wysłany: 2007-11-09, 14:14 Re: Nieprecyzyjna zmiana biegów na zimno
QBUS napisał/a:
Witam .
Mam do Was pytanie - zauważyłem ostatnio następujące zjawisko w moim aucie:
Zaraz po odpaleniu przez jakieś pierwsze 3-4km mam wrażenie nieprecyzyjnego działania skrzyni biegów. Chodzi konkretnie o drugi bieg - normalnie wiadomo jak u nas chodzi skrzynia. Z wyczuwalnym skokiem za to bardzo dokładnie. Ja natomiast przy wchodzeniu dwójki czuję jakby taki lekki luz - bieg nie chce wejść precyzyjnie, muszę użyć więcej siły niż normalnie żeby bieg wszedł i muszę precyzyjniej "wycelować".
Po jakiś 3-4km problem ustępuje i bieg zaczyna wchodzić już normalnie.
Ja podejrzewam mechanizm cięgieł przy lewarku, ale nie jestem pewien czy to nie jest czasem objaw jakiejś usterki samej skrzyni?
U mnie jest podobnie, do tego przy zmianie na drugi bieg często słychać nieprzyjemny zgrzyt (przy zimnym silniku)...
Ja teraz robiłem przy skrzyni i trochę oleju mi wyciekło. Od tego momentu wszystkie biegi trochę trudniej wchodzą w szczególności jeśli mowa o zimnym silniku. Co do zgrzytów to nie występują ale myślę że wymiana oleju lub nawet samo dolanie powinno pomóc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum