Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2007-09-05, 15:45 Lampka ABSu
Ostatnio nie gaśnie mi lampka ABSu. Początkowo wystarczyło "przekręcić" jeszcze raz stacyjkę i gasła, później zauważyłem, że lampka zapala się (a właściwie nie gaśnie) jak auto stoi na pochyłości. Teraz właściwie cały czas się świeci. Hamulce działają tak samo. Płyn hamulcowy ok (choć może trzeba by wymienić bo nie wiem kiedy było to robione ostatni raz). Domyślam się, że przy zapalonej lampce nie mam ABSu ale co jest przyczyną i jak to sprawdzić?
Zgadza sie - jezeli lampka sie swieci to nie masz ABSu - czyli hamulce dzialaja z konwencjonalny sposob.
Najczesciej przyczyna jest zabrudzony czujnik (albo kilka czujnikow) - pytanie ktory. NIe dowiesz sie poki nie pojedziesz na kompa. Mozna sprobowac delikatnie popukac w okolicach czujnika przy kazdym kole, podobno czasem przynosi to efekt.
Nie jestem pewny (w razie czego niech mnie ktos poprawi) ale chyba brak plynu sygnalizowany jest lampka od recznego a nie od ABS - tak wiec plyn masz OK.
Ostatnio zmieniony przez Siekier 2007-09-05, 16:09, w całości zmieniany 1 raz
jak rąbniesz ostro po hamulcu to usłyszysz i wogle poczujesz czy abs jest czy nie
ja mam podobnie własnie od paru dni , czasem musze 3x odpalac stacyjke zeby abs zgasł ale ostatnio potrafi sie chwile po ruszeniu sam zapalic i juz nie zgasnie az do wyłaczenia elektryki.
ostatnie dni znowu jest idealnie , ciekawe kiedy znowu sie to odezwie
krzysiek290785r [Usunięty]
Wysłany: 2007-09-11, 18:27
W mojej 145 TS dzieje sie dokładnie to samo podczas zapalania silnika lampka ABSu na chwile sie zapala poczym gaśnie. Ostatni jadą do szkoły przez całą droge lampka się paliła, natomiast wracają nie zapalila się ani na chwile. Przechodząc do setna sam zadałem takie pytanie na forum problem leży w czujnikach które należy przeczyścić. Odradzam wykonywanie tego samemu najlepiej oddać do sprawdzonego mechanika.
krzysiek290785r [Usunięty]
Wysłany: 2007-09-11, 18:28
W mojej 145 TS dzieje sie dokładnie to samo podczas zapalania silnika lampka ABSu na chwile sie zapala poczym gaśnie. Ostatni jadą do szkoły przez całą droge lampka się paliła, natomiast wracają nie zapalila się ani na chwile. Przechodząc do setna sam zadałem takie pytanie na forum problem leży w czujnikach które należy przeczyścić. Odradzam wykonywanie tego samemu najlepiej oddać do sprawdzonego mechanika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum