Wysłany: 2007-07-07, 11:53 Klucze, karty, pilot i alarm
Zaczynam nowy wątek, bo przekopałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Najpierw garść informacji:
Kupiłem 145 z silnikiem 1,7 BX. Mam tylko 2 kluczyki czerwone. Obydwoma mogę otworzyć, zapalić auto/bagażnik. W bagażniku, tam gdzie przewiduje instrukcja mam wyłącznik alarmu. Nie przekręcałem go bo nie mam takiego klucza, a kombinerkami nie chcę czegoś urwać. NIE mam innych kluczy, żadnej karty kodów(natknąłem się na takie coś jak przeglądałem forum). I oczywiście nie mam jak włączyć/wyłączyć alarmu czy też zamknąć/otworzyć auta z pilota, bo go nie mam. poprzedni właściciel twierdzi że nie ma czegoś takiego, taką ją przywiózł z Niemiec.
Pytanie
Jakim cudem dorobić klucz/pilot/nadajnik do tego alarmu? Wstępnie dowiadywałem się i tak:
ASO - możemy zrobić, wymiana kluczy, zamków, stacyjki, centralki alarmu. Koszt - 1000 1500zł. (zawał na miejscu )
Mechanicy/elektrycy - wypruć starą instalację, założyć nową, będzie breloczek z nadajnikiem. (nieelegancko:()
Jakby to naprawić? Coś zakombinować, podpiąć komputer, przeprogramować, coś wybuchnąć, ja wiem co jeszcze? Haker jakiś albo co? Już nie muszę mieć pilota w kluczyku, może być osobny breloczek, ale tak żebym nie musiał pruć instalacji. Serwis we Włoszech? Nie wierzę że nie mają możliwości dorobienia do konkretnego modelu takiego kluczyka... Ale jak tam się dostać? Albo chociaż dowiedzieć? No, Panowie, pomyślcie, popytajcie, pomóżcie (4xP)
Pozdrawiam i Proszę o Pomoc.
PS. Bagażnika oczywiście nie zapalam kluczykiem. Wogóle go nie zapalam
Ostatnio zmieniony przez medork 2007-07-07, 11:56, w całości zmieniany 1 raz
Najprościej, najtaniej i najszybciej będzie pod istniejącą instalację alarmu/centralnego zamka podłączyć nowy alarm+centralny. W bagażniku przy istniejącej centralce masz wszystkie potrzebne kabelki już wyprowadzone, wystarczy się pod nie podpiąć. Elegancko też będzie bo możesz sobie kupić alarm z nadajnikiem w tzn. „scyzoryku” czyli nadajnik jest w jednej obudowie z kluczykiem. A przy okazji możesz sobie zrobić bagażnik na pilota i domykanie szyb:) W najbliższym czasie prawdopodobnie będę wymieniał oryginalna centralkę na jakiś alarm wiec prawdopodobnie jak będę miał wenę to opiszę co i jak … Mój pilot już dwa razy padł, najpierw posypał się kwarc, teraz zdechł uP w nadajniku i moja cierpliwość się wyczerpała.
Mała poprawka:
Wycofuje się z możliwości podłączenia nowego alarmu w miejsce starej centralki, tam sa jakieś dziwne rozwiązania
Ale znałem coś takiego :
Odcięcie pomarańczowy+15 po stacyjce, pompa paliwa na zielonym w czarnym konektorze
na lewo od bezpieczników, możesz też odciąć fioletowo-czarny w wyłączniku
inercyjnym-wypadkówce, centralny jak każdy fiat dwie masy niebieski i biały w wiązce
drzwiowej i chyba też są przy bezpiecznikach, kierunki też fiatowskie niebieski i
niebiesko-czarny w konektorze C przy bezpiecznikach, czujniki drzwi można podłapać
w boczku kierowcy kolor czarno-biały,jest tam też na szarym bagażnik.Stały plus to
grubszy czerwony przy bezpiecznikach,masę weź spod śruby na konektorze oczkowym.
Ostatnio zmieniony przez CichyMarek 2007-07-08, 19:38, w całości zmieniany 1 raz
Eeee. Acha. Mimo że jestem elektrykiem i zrozumiałem prawie wszystko.... Cholera, dużo roboty. Ja jednak będę szukał możliwości dorobienia pilota do istniejącej centralki. Przecież to się musi dać zrobić. W erze łamania właściwie wszystkiego da się też (myślę) złamać kod do pilota do alarmu, zwłaszcza że chcę to zrobić "legalnie". Będę szukał. Jak znajde - dam znać. Jak ktoś znajdzie - niech da znać.
Pozdrawiam.
P.S. Właśnie dotarłem na forum elektrody. . Już wiem skąd ten opis
P.S. 2.
Przekopuję tą "elektrodę" pod kontem alfa i pilot i alarm i znalazłem coś takiego:
Nie mam sił tego tłumaczyć, pozatym to język techniczny... Spróbujcie Wy coś wykombinować z tego. Ja się z tym zmierzę w sobotę. Będę miał czas i kumpla z BDB angielskim technicznym.
Boże, lecę spać, narazie.
Ostatnio zmieniony przez medork 2007-07-11, 00:11, w całości zmieniany 2 razy
hehe niby wszystko pieknie ale :
Potrzebujesz sprawnego pilota oraz 4 cyfrowego kodu dolaczonego do kluczyka na jakiejs karcie.
Jezeli ktos posiada orginalny kluczyk plus ten 4 cyfrowy kod na kartce to mam prosbe ...
Na plytce drukowanej pilota (od strony baterii) jest jakis 4 cyfrowy numer, czy on pokrywa się z tym
numerem z karty ? Jezeli tak to problem mozna rozwiazac kupujac jakikolwiek sprawny uzywany kluczyk z pilotem
i potem go zaprogramowac. Jezeli nie to zastaje ASO
albo kupno uzywanego kluczyka razem z odbiornikiem (to cos z czujkami ruchu)
i liczenie na to ze zadziala .
Cytat:
Eeee. Acha. Mimo że jestem elektrykiem i zrozumiałem prawie wszystko.... Cholera, dużo roboty.
Etam max 3h A plusem jest to ze od razu mozna sobie w nieoryginalnym
alarmie zrobić automatyczne domykanie szyb i zdalnie otwierana klape bagaznika
Ja też nie miałem ,kupiłem sterownik za 60 zlp i założyłem działa super polecam tym co nie maja pilota a maja centralny ,ja sie podpiałem pod orginalny sterownik w skrzynce bezpieczników ,pokazane na zdjęciu w linku
drogi "Wojce" widziałem ten link ale chodzi mi o układ sterownika alarmu który znajduje się w bagażniku, znajdują sie tam dwie wiązki, i chodzi mi o jakiś schemat który powie mi który pin jest od czego, krańcówki w drzwiach ,mechanizmy zamków a także czujniki ruchu i układ zapłonowy, Jak to wiem to mogę wstawić dowolny alarm
od razu mozna sobie w nieoryginalnym
alarmie zrobić zdalnie otwierana klape bagaznika
To ciekawe. Ktoś z Was ma coś takiego?
Jak podłączyć taki kanał w sterowniku? (jaki kabelek/ kabelki są w 145 odpowiedzialne za otwieranie bagażnika i gdzie je można znaleźć?)
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
Kolego z prądem to możesz wszystko byle by Ci sterownik (centralka) na to pozwolił, musisz mieć wyjście 2 kanału w pilocie.Uwaga!! zazwyczaj jak nie zawsze to jest kanał niskoprądowy musisz przez obojętnie jaki przekaźnik (np 541) puścić.
Pytasz czy ma ktoś coś takiego - owszem mam i szkoda było to zakładać to akurat jest bez sensu , ale domykanie szyb to już inna bajka praktyczne i potrzebne polecam
Pozdrawiam
_________________ Pomogę w sprawach alarmów, zamków i el.szyb.
Dlaczego twierdzisz ,ze bez sensu? Czasami człowiek wraca obładowany zakupami ze sklepu pierwszą rzeczą jaką potrzebuje otworzyć to właśnie bagażnik. Wtedy takie zdalne otwieranie jest b. przydatne. Inaczej albo musisz gmerać kluczami pod znaczkiem albo otwierać drzwi i pstrykać z wnętrza...
_________________ Ik@r 1111
AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
AR 145 2.0 TS 2008-...
Ostatnio zmieniony przez williamdrake 2008-08-22, 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Owszem kolego może masz rację ja tej funkcji użyłem może z raz i to wszystko, wolę drugim kanałem obsługiwać szyby.
Zaraz pokarze się wpis że można podłączyć szyby pod zamek, tak można ale gdy świeci słońce to zostawiam je lekko uchylone a alfik jest zamknięty , podłączenie pod zamek spowodowało by zamknięcie.
Jak z wszystkim trzeba wybrać kompromis i pomyśleć co i jak będzie nam bardziej potrzebne i praktyczne.Ja wybrałem szyby ponieważ nie mam klimy , Ty może masz klime i potrzebna jest Ci bardziej klapa co wybierzesz to będziesz miał
Ale zboczyliśmy z tematu głównego
Kolego "medork" pewno złamać kod z nadajnika jest możliwość,tylko jakim kosztem . Polecił bym Ci montaż nowego alarmu i wcale nie musisz pruć instalacji (myślą przewodnią niech będzie nie naszkodzić a zrobić )
Wszystkie potrzebne przewody znajdują się w okolicy kierownicy dołącz centralkę nie rozłączając nic ,niech działa jako akcesorium a nie podzespół
Do montażu potrzebujesz tylko próbówki i jak choć troszkę masz pojęcie o elektryce zajmie Ci to około 3 godzin.Montuję zawsze alarmy jednej firmy i jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem(na PW wysyłam Ci linka aby admin nie wstawił mi ostrzeżenia za kryptoreklame )
Pozdrawiam
Niestety (a może na szczęście) - nie miałem fabrycznie zamontowanego alarmu i centralnego zamka więc nie miałem z tym problemów, ale widzę, że fabryczne zabezpieczenia zamiast Wam ułatwiać życie, tylko je utrudniają i narażają na nie potrzebne koszty natomiast dla prawdziwego złodzieja fabryczna instalacja nie będzie stanowiła problemu
Zleciłem firmie zajmującej się montażem instalacji alarmowych - alarm i centralny zamek - za wszystko zapłaciłem ok. 400 zł - na dwa lata mam gwarancję i święty spokój a dorobienie kluczyka kosztowało mnie 17 zł
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Całkowicie się z Tobą zgodzę kolego as. Chcesz ukraśc alfę wchodzisz na forum i tu wszystko pisze jak co i który przewód odciąć aby odjechać .
Jestem tego zdania że najprostsze zabezpieczenie nie fabryczne jest lepszym zabezpieczeniem przed kradziejami niż to które montowane jest tak samo w każdej i w tym samym miejscu. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum