Ja swoją alfą na baku robie ok 420km więc wychodzi ok 11l/100km, wydaje mi się, że jest to troszeczkę za dużo dodatkowo mam problem z wydalaniem Co2 i byc może to jest problem bo jest ono 5krotnie większe niż powinno dodam, że jest wymieniona lambda i katalizator bo było 10xwięcej więc jak widać pomogło ale nie do końca. Zauważyłem też, samochód strasznie muli a 130 to max co moge z niego wyciągnąć w tym momencie. Prosiłbym o jakieś wskazówki co sprawdzić.
Ja swoją alfą na baku robie ok 420km więc wychodzi ok 11l/100km, wydaje mi się, że jest to troszeczkę za dużo dodatkowo mam problem z wydalaniem Co2 i byc może to jest problem bo jest ono 5krotnie większe niż powinno dodam, że jest wymieniona lambda i katalizator bo było 10xwięcej więc jak widać pomogło ale nie do końca. Zauważyłem też, samochód strasznie muli a 130 to max co moge z niego wyciągnąć w tym momencie. Prosiłbym o jakieś wskazówki co sprawdzić.
RACZEJ TO SONDA.CIEKAWY JESTEM JAKA ZAMONTOWALES(FIRMA I NUMER) 130KM/H PORAZKA JAK NA 1,6 MOJA TYLE CIAGNIE NA 3 BIEGU
hmmm jeśli chodzi o spalanie to byc może to wina sondy z tego co pamiętam to była montowana firmy NGK i nr też był dobry. A jeśli chodzi o samą jazdę (te żałosne 130) to co może być przyczyną świece + kable od świec wiem że to też może być powód słabego ciągu. Dodać musze, że pod jakąkolwiek górkę 50 to max
Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-01-20, 12:21
qb41 napisał/a:
hmmm jeśli chodzi o spalanie to byc może to wina sondy z tego co pamiętam to była montowana firmy NGK i nr też był dobry. A jeśli chodzi o samą jazdę (te żałosne 130) to co może być przyczyną świece + kable od świec wiem że to też może być powód słabego ciągu. Dodać musze, że pod jakąkolwiek górkę 50 to max
Zacznij od wymiany świec i PWN, sprawdź dolot i katalizator czy nie jest przytkany. Nie zawadzi wymienić filtr paliwa.
Te 11l/100km to masz na trasie? Moja tyle też potrafi wypić ale w mieście w okropnych korkach. Na trasie, np. jak śmigam Zakopianką to 7l/100km.
11/100 mam w trybie mieszanym 1/4 miasto 3/4 trasa Myślenice-kraków-zabierzów tyle było ostatnio. Świece i filtry pozmieniam zobaczę co mi to da. Zastanawia mnie ta ilość Co2 z wydechu?
Dokładnie nie wiem ile moja pali bo jej jeszcze nie testowałem w różnych warunkach ale to alfa i musi dużo palić a jak chciałbym jeździć oszczędnie to bym kupił Lupo
A kto mi powie co dokładnie oznaczają podziałki w AR 145 (1,4TS) na wskaźniku paliwa. Każdy przedział to 10L w baku? Lampka rezerwy to chyba zapala się jak wskazówka dochodzi do dolnej kreski, ale nie leży na kołku. Wtedy w baku jest 5..7l?
Czy jeżeli wskazówka opadnie na kołek to można przypuszczać ze już naprawdę mało paliwa?
Lampka rezerwy to chyba zapala się jak wskazówka dochodzi do dolnej kreski, ale nie leży na kołku. Wtedy w baku jest 5..7l?
Musisz sam obczaić ile dokładnie jest u Ciebie. U mnie przy pierwszym mrygnięciu lamki w baku jest około 8-9 litrów.
Podziałki określają Ci orientacyjnie ile masz paliwa w baku. Są o tyle o ile precyzyjne.
U mnie gdy wskazówka jest idealnie w połowie z reguły wchodzi jakieś 27l.
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
to trzeba by zatankować jednorazowo do pełna żeby wiedzieć co wskazuje miernik
ja wlasnie zatankowalem do pelna pierwszy raz od momentu kupna alfuni czyli od miesiaca na razie zyje w blogiej nieswiadomosci jesli chodzi o spalanie
u mnie miedzy kreskami wchodzi jakies niecale 12l...
a ile dokladnie mam paliwa to nigdy nie wiem bo jak daje gazu i autko przyspiesza to wskazowka podnosi sie a jak hamuje to opada...
wniosek z tego taki ze musze ciagle deptac po gazie
Nie wiem ile powinna palić 145 1.7 16V, ale moja 33 1.7 16V w mieście pali około 10 l. na trasie jeśli jadę w miarę sopkojnie 8,5 l.
Srednio przy jeździe mieszanej robię na zbiorniku miedzy 500 a 550 km.
_________________ Fiat Seicento 1.1 do pracy
Lancia Lybra SW 2.4 jtd Executive dla rodziny
Alfa Romeo 33 1.7 16V dla przyjemności
IK@R_1886
SEKTA TO MAŁO, ZAŁÓŻMY KOŚCIÓŁ - WYZNAWCÓW IKSA
U mnie widać w podpisie ile pali.
leję pod korek. Z tym, że ostatnie mniej więcej 8 litrów leje się w tempie 2 minuty 1 litr .
Co do wskaźnika - on w zasadzie pokazuje ze paliwa ubywa, bo to skalowanie ma sie nijak do paliwa w baku.
Do pierwszej kreski '1/4' - robię około 330km.
Później wskaźnik spada na pysk z szybkością światła.
Zanim wskaźnik ruszy, po zatankowaniu na full, robię około 170km.
Wszystko po mieście. Nie miałem okazji po kupnie, być nią poza miastem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum