Model: Alfa Romeo 146
Silnik: TS
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-05-14, 16:43 Filtr przeciwpyłkowy klimy - GDZIE w AR 146 1,4TS??
Witam. W śród produktów do mycia/czyszczenia mojej Belli zakupiłem preparat do odgrzybiania i czyszczenia klimatyzacji. Na pudełku napisano iż trzeba wyją filtr przeciwpyłkowy klimy... Pytanie gdzie go szukać??
Załączam zdjęcie komory silnika mojej 146, jeśli komuś się będzie chciało to proszę o opis albo zaznaczenie położenia filtra (Sam opis też chętnie widziany!!)
pozdr.
_________________ Fiat 126p 600cm3 - Włoch z PRL / Alfa Romeo 146 1.4 TS - Włoszka z Włoch
Mala prosba - zrob zdjecie jak zdejmiesz ten plastik z wycieraczkami - u mnie filtr byl dodatkowa przykryty kawalakiem jakiegos plastiku ktorego pozniej nie dalem rady zalozyc - zaczepy nie pasowaly wiec dorobilem kratke trzymajaca filtr.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony przez machulm 2007-05-14, 17:14, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2007-05-14, 22:09
Dziękuję za odpowiedzi. Nie mam instrukcji bo nie kupiłem nowego filtra . Jeśli będzie brudny to takiegoż zakupu dokonam. Odgrzybianie w sobotę więc fotki będą pewnie właśnie wtedy
pozdr.
_________________ Fiat 126p 600cm3 - Włoch z PRL / Alfa Romeo 146 1.4 TS - Włoszka z Włoch
Sama wymiana filtra jest w miare prosta choć troche upierdliwa.
Po pierwsze to nie trzeba odkręcać wycieraczek
Wystarczy ustawić je w pozycji pionowej i już mamy dostęp do wszystkiego co chcemy.
Sam filtr przeciwpyłkowy wygląda tak:
Kolejność czynności:
1 - ustawiamy wycieraczki pionowo i odkręcamy 2 śrubki, którymi jest przykręcona plastikowa osłona
2 - odchylamy plastikową osłonkę zaczynając od lusterka
Cała osłona jest na 4 zatrzaskach widocznych na poniższym zdjęciu
Sama osłona powinna zejść bez odłączania rurki do spryskiwacza. Ja osłonę powiesiłem na rurce z boku samochodu
3 - Następnie wyciągamy kolejną plastikową osłonę
A potem mamy już otwór gotowy do zamontowania filtra.
Ja mam wersję bez klimatyzacji, więc tego filtra nie miałem w ogóle, przez co przy mocniejszym włączeniu dmuchawy leciało mi wszystko co możliwe do wnętrza samochodu, nawet liście..
4 - Montujemy filtr, który po założeniu wygląda tak
5 - W tak zwanym międzyczasie trzeba ściągnąć częściowo tą grubą uszczelkę, ale ja zrobiłem to dopiero w momencie składania wszystkiego do kupy, bo przy samym demontażu uszczelka w niczym mi nie przeszkadzała.
Ja kupiłem filtr razem z plastikową ramką, która nie była idealna i u mnie wymagała minimalnych przeróbek.
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
I miał racje..
Ostatnio zmieniony przez rigobert 2007-05-15, 16:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2007-05-15, 16:23
Wow. Dzięki za tak dokładną instrukcję. Jeszcze jedno pytanie jeśli wolno; ile kosztuje mniej więcej taki filtr? Mam nadzieję że nie będę musiał go wymienia ale choroba wie
No problem. Postawisz browara i będziemy kwita.
A tak serio to miałeś farta, bo akurat od 3tyg woże ze sobą ten filtr i w końcu miałem motyw, żeby wziąść się za jego założenie. Więc przy okazji wziąłem aparat i masz dzięki temu solucje co i jak.
Shyrl1 napisał/a:
ile kosztuje mniej więcej taki filtr?
W sklepie naszego kolegi freeco z forum znajdziesz go za 50 zeta.
www.italiangaraz.pl
I ja właśnie mam ten filtr od niego. On handluje tylko oryginalnymi częściami.
Witam
W przed ostatnim poscie "rigobert" jest poza dobra ilustracją mały błąd
kiedy zdjołeś plastykową osłone nad samym miejscem filtra nie zastanowiło Ciebie ze czegos tam BRAK??? Mianowicie Brak tam ramki filtra w którą sie montuje wkład przeciwpyłkowy
Zakładznie filtra bez ramki mocującej mija sie z celem bo filtr nie ma wtedy szczelnosci i nadmuch łapie lewe powietrze poza filtrem
Ostatnio zmieniony przez ENU 2007-06-16, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
Witam
W przed ostatnim poscie "rigobert" jest poza dobra ilustracją mały błąd
kiedy zdjołeś plastykową osłone nad samym miejscem filtra nie zastanowiło Ciebie ze czegos tam BRAK??? Mianowicie Brak tam ramki filtra w którą sie montuje wkład przeciwpyłkowy
Zakładznie filtra bez ramki mocującej mija sie z celem bo filtr nie ma wtedy szczelnosci i nadmuch łapie lewe powietrze poza filtrem
Tak jak Rigobert pisał to on nie ma klimatyzacji i nigdy nie było tam filtra, więc i ramki na niego. Zakupiony przez niego filtr był już z tym plastikiem i teraz jest wszystko tak jak być powinno.
Nie zastanowiło bo tak jak pisałem i jak wytłumaczył Ci p.maiki, nie mam klimy i ani ramki ani filtra tam być nie mogło..
ENU napisał/a:
Masz racje, tylko gdybyś dokładnie oglądnął zdjęcia to zauważyłbyś że założony przeze mnie filtr jest w ramce..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum