Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa pytania odnośnie mojej Alfy 146
Autor Wiadomość
Szymonik 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-08-27, 22:45   Dwa pytania odnośnie mojej Alfy 146

Moja Alfa kupiona miesiąc temu sprawuje się bardzo ładnie.Nabyłem ją z sekwencyjną instalacją gazową na szczęście jeszcze na gwarancji,więc jest nowa.Jednak sam fakt posiadania LPG w moim samochodzie wywołuje we mnie mieszane uczucia.Często pomykam na benzynie jednak mając w aucie gaz używam instalacje częściej.Chciałbym dowiedzieć się czy zamontowanie sportowego filtra powietrza jest dobrym posunięciem i czy to ma sens ?Ewentualnie w co należy zainwestować aby spokojniej i bezpieczniej dla silnika użytkować gaz w samochodzie.
Drugie moje pytanie dotyczy wariatora.Mam dobry kontakt z mechanikami,którzy po kilka lat spędzili w warsztatach Fiata i z Alfa Romeo mieli wiele styczności ;)Jednak i u nich zdania są podzielone w stosunku 2:2.Jedni mówią,że rozrząd należy wymieniać tylko z wariatorem a drudzy,że można go zainstalować kiedy zacznie padać wymieniając jedynie pasek.Rozrząd wymieniłem 2 TKM temu jednak sam wariator ma już 50 i jakoś jeszcze się trzyma.Sporadyczne klekoty po 2 sekundy czasem wcale.Staram parkować auto aby było pochylone na prawo i wtedy zawsze jest ok.Jednak tak i tak maks za 10 TKM będę go wymieniał.Dlatego chciałbym dowiedzieć się od innych czy wystarczy sama wymiana wariata z paskiem ?
Pozdrawiam wszystkich

Konrado 
Romeo

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 T.S
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-08-28, 15:03   

Powinno sie wymieniac caly kompletny rozrzad z wariatorem i NOWYM olejem. Jesli niedawno wymieniales rozrzad, tzn nowa rolka i napinacz to wystarczy Ci zmienic pasek + wariator. I Nowy olej oczywiscie.

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu