Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,8 T.S. 8V
Rocznik: 1995
Wiek: 34 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 232 Skąd: Goleniów/Szczecin
Wysłany: 2007-09-27, 08:35 drgania kierownicy ale dopiero od 150km/h w zwyż
Otóż zauważyłem taki problem. Wymieniłem ostatnio oponki na nowe YOKOHAMY, koła są dobrze wyważone patrzyłem mechaniorom na "łapy" i przyrządy. Bicie a w zasadzie drgania pojawiają sie od 150 km/h w górę. Nie są to takie typowe drgania ale jakby podskoki auta dotyczy to wszystkich czterech kółek. Mam pytanie co może być przyczyną, czy:
a) zbieżność
b) zwichrowane pierścienie centrujące felg aluminiowych - felgi nie są oryginalne
c) zbyt wysokie ciśnienie w oponach - musze sprawdzić jakie jest
d) wada wrodzona nowych opon
no to bym prosił o wypełnienie tego testu co pomoże mi szukać przyczyn takiego stanu rzeczy. Dodam że na poprzednich starych i łysych oponach autko gnało do równiuteńko do 200km/h teraz przy 170 km/zaczyna odfruwać w podskokach.
_________________ AR 155 T.SPARK 1.8 SUPER MY.95
IK@R: 5022
Ja mam podobnie. Auto drży od 120km/h w górę. Najbardziej przy przyśpieszaniu. Mechanik stwierdził że to typowy przykład luzu na przegubie wewnętrznym co się potwierdziło przy oględzinach. Przegub (a raczej całą półoś) już mam tylko jeszcze nie znalazłem czasu żeby podjechać wymienić.
Szwagier mój tak miał z nowymi oponami.To samo co Ty.Poprostu wada opony.Nie dało się ich za fiksa wyważyć.Niby na maszynie wszystko oki,a po przekroczeniu jakiejs prędkości drgania na kierownicy.Wyważał też na wyważarce bez ściągania kół,ale to tez nie skutkowało.Zareklamował,ale nie uznali Sprzedał i kupił co innego.
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1,8 T.S. 8V
Rocznik: 1995
Wiek: 34 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 232 Skąd: Goleniów/Szczecin
Wysłany: 2007-09-28, 12:58
Już jest problem rozwiązany a jaka była przyczyna .....................? Cisnienie w oponach !!!!!!!! Mechaniory przy wymianie opon naładowali prawie po 3,5 bara !!!!!! Teraz jest tak jak powinno być po 2,2 bara i nic nie drga przynajmniej do 180 km/h. Wiecej nie jechałem.
_________________ AR 155 T.SPARK 1.8 SUPER MY.95
IK@R: 5022
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum