Wysłany: 2007-03-31, 19:55 czy ktos ma u siebie amortyzatory bilstein??
bo takowe dostalem w spadku z alfą (moje domysły swiadczą ze to chyba bilstein chodz nalepek nie ma zadnych) jak ją kupowalem (takie z grubym tłokiem czy jak to sie zwie inaczej??) i zalozylem je kiedys do tempry z seryjnymi sprezynami i zęby mozna bylo pogubic - myslalem sobie pewnie jak są do alfy to do alfy a tempra jest za lekka zeby je ugiąć.. Wiec teraz zalozylem je do alfy (co prawda z eibachami ale watpie zeby to mialo znaczenie po obserwacji ich rpacy w temprze) i normalnie kamień, do czego one są?? bo chyba nie do samochodu
Ostatnio zmieniony przez Alfista 2007-03-31, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
witam.kolego marka amortyzatorow nie ma kompletnie nic do rzeczy!sila i charakterystyka tlumienia jest dopasowana do konkretnego zawieszenia.wiec pytanie jest troszke chybione jesli nie wisz do czego sa te amortyzatory przeznaczone.pozdrawiam
no wlasnie, nie wiem poprzedni wlasciciel mowil ze to do alfy a chyba sam nie wiedzial do czego są na dole amora jest jakas regulacja ale cholera wie jak to sie reguluje..
w katalogu czesci wylukałem ze te amory "na grubej rurze" (B6) byly robione przez bilsteina dla Q4 i V6 do twin sparkow byly tylko zwykłe..
B6-ki charakteryzują się m.in. kolorem -- są żółte, przednie mają niebieskie osłony tłoczyska (harmonijki).
Jeśli to są B6, to rzeczywiście jest regulacja, ale niestety nie jest to takie proste...
B6-ki można regulować tylko w procesie regeneracji (przewidzianym przez producenta, dzięki czemu są to "wieczne" amortyzatory). Sam raczej niczego nie wyregulujesz.
Regeneracja jest niestety dość kosztowna (o ile pamiętam to ok. 250 za szt), więc ok. 1/3 ceny katalogowej nowego amorka. Możesz się o to pytać u Biernackiego w W-wie, (www.biernacki.tuning.pl), wiem, że tym się zajmują.
Jeździłem na B6-kach poprzednim autem (Vectra B V6) i były rewelacyjne. Dość twarde, ale bez przesady; za to auto na szybkich łukach trzymało się jak przyklejone -- w ogóle nie czuło się przechyłów.
Jeśli są aż tak twarde, to być może są przeznaczone dla V6, która ma sporo cięższy przód...
_________________ Do pracy: Toyota Corolla D-4D 2006
Do zabawy: Alfa Romeo 145 1,6TS 2000
Wolałbym się więcej bawić i mniej pracować
ja planuje na tyl zalozyc sprezyny bilsteina sportowe od bmw e30 sa identyczne wejscia a jest fajnie niska i dobrze pracuje jak zaloze to podziele sie fotkami i wrazeniami
_________________ AR 155 1.8 TS XD
[o__/::::\ 0 /::::\__o] no i to sie nazywa grill do AR 155 xD
czesci czesci czesci do alf sprzedam
Oni też sie zajmują regeneracją i Dystrybucją Bilsteina. Nie wiem jak wypada porównanie cen z firmą do którwej kontakt ktoś podał. mam tylko doświadczenie co do amortyzatorów do 126p:
100zł regeneracja ze strojeniem
300zł nowy amotyzator Bilstein B6 do 126p
Ale tak jak napisałem podobno Bistein nie robi amortyzatorów do Alfy.
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą.
Sztuką jest zabić muche boczną szybą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum