Wysłany: 2008-05-18, 11:10 [155] Co to za kontrolka?
Witam wszystkich
Na wstępie dodam że nie znam sie za bardzo na mechanice, prosze o wyrozumialość
Od niedawna mam okazje jeździć Alfą 155, wszystko jest ok tylko od czasu do czasu pojawia sie taka kontrolka. Czy ktoś sie orientuje od czego ona może być?
Ps. Zauważyłem że rezerwa zapala sie przy pierwszej kresce od zera tj. od 15 L?? Czy to tak powinno być?
rezerwa z reguły zapala się, a raczej miga wczesniej niż 5l w baku. pierwsza kreska nie oznacza 15l. zauważ że jak zalejesz do pełna to do połowy kreska wolno się zbliża, jak przekroczy środkową kreske to już leci z górki (tj. szybciej)
Model: Alfa Romeo 155
Silnik: a po co mi... jeżdżę bez :)
Rocznik: 1993
Wysłany: 2008-05-19, 21:42
No w tych naszych Bellach kontrolka ABS zapala się na chwilę przy przekręceniu kluczyka na pozycję MAR. Jeżeli po chwili nie gaśnie, to znaczy że awaria.
A co do rezerwy, to jak mi zaczyna świecić to wiem że mam już TYLKO 17 litrów paliwka
Czasem zgaśnie w drodze i za jakiś czas znowu sie zapali. Jutro idzie do lekarza to może coś więcej mi powie
zgasnie w drodze ?? huh to ja tak nigdy nie mam mi jak sie pali albo zdarza sie ze własnie ZAPALA sie w drodze to juz za zadna cholere nie zgasnie dopiero jak zgasze silnik .
Zanim zaczniesz wydawać kasę na mechanika radze pościągać koła lub wjechać na kanał, poszukać złączek na kablu od czujnika ABS (złączki powinny być jakieś 15-20cm od piasty), porozpinać, psiknąć WD-40 a po kilku minutach dobrze wysuszyć suszarką. Miałem tak w lagunie, jedna złączka łapała wilgoć, zapalała sie kontrolka i wyłączało abs.
Sprawdź jeszcze ilość płynu hamulcowego w zbiorniczku bo coś mi się wydaje że jeśli jest go za mało to również może sie palić
Stąd może to zapalanie i gaśnięcie kontrolki w czasie jazdy gdy płyn się buja w zbiorniczku
Sprawdź jeszcze ilość płynu hamulcowego w zbiorniczku bo coś mi się wydaje że jeśli jest go za mało to również może sie palić
Stąd może to zapalanie i gaśnięcie kontrolki w czasie jazdy gdy płyn się buja w zbiorniczku
To by się zapalała ta lampka od ręcznego i faktycznie tak jest. Też mi się świeci ten ABS. Zaczęło się za śniegu na drogach ale gasł po wyłączeniu i włączeniu zapłonu. Teraz świeci non-stop i szukać trzeba.
Oprócz tego sprawdź czy opony sa ok , tzn rozmiarowo. Jeśli średnica zewn. koła np. z przodu i z tyłu róźni się też będzie się ABS pluł . Pewnie to nie to , ale mozna sprawdzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum