Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-07-29, 19:21 [146] zmiana profilu opon na większy
Witam
kupiłem niedawno alfe 146 1,4 boxer , auto jest tak niskie że prawie za każdym razem ociera wydechem o krawężnik przy parkowaniu na chodniku , dwa razy tak uderzyłem że uszkodziłem wydech , niewiem czy ktoś to auto obniżał , czy to tak ma być . teraz koła są założone 175/65/14 wyglądają dziwnie małe , opony mają 2-3mm bieżnik mój pomysł jest taki : założyć np. felgi 15 i większe opony ( tzn. nie obnizać profilu ) tylko na ile moge sobie pozwolić
może ktoś ma inny pomysł
prosze o jakieś rady
pozdrawiam
Obecnie posiadam opony 195/50/15 - fakt jst trochę nisko. Rownież myślałem o podniesieniu do góry mojej BESTII - przymierzałem większe opony i doszedłem do wniosku, że na większe niż 195/55/15 raczej nie można sobie pozwolić w AR145
Jeśli Ci to w czymś pomoże - majstrowałem niedawno przy swojej BESTII i przypadkiem zmierzyłem odległość między tylnym progiem (tuż przy kole) do płaszczyzny asfaltu i wyszło ok. 25 cm
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-07-30, 08:19
Moglibyście zmierzyć prześwit między przednim zderzakiem i nawierzchnią oraz między nadkolem (przednim) i kołem? Też mam problem z bardzo niskim zawieszeniem i chcę je trochę podnieść np. na sprężynach bo opony nie wiele tu dają.
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,6 boxer
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-07-30, 14:49 Re: zmiana profilu opon na większy
wk11 napisał/a:
Witam
kupiłem niedawno alfe 146 1,4 boxer , auto jest tak niskie że prawie za każdym razem ociera wydechem o krawężnik przy parkowaniu na chodniku , dwa razy tak uderzyłem że uszkodziłem wydech , niewiem czy ktoś to auto obniżał , czy to tak ma być . teraz koła są założone 175/65/14 wyglądają dziwnie małe , opony mają 2-3mm bieżnik mój pomysł jest taki : założyć np. felgi 15 i większe opony ( tzn. nie obnizać profilu ) tylko na ile moge sobie pozwolić
może ktoś ma inny pomysł
prosze o jakieś rady
pozdrawiam
Problemu szukaj w zawieszeniu a nie w oponach ja mam taki sam rozmiar kół i wszystko jest oki.
Alfista, do 155 może tak ale dla 145 będą już za duże.
Będą pasowały sam się do takich przymieżałem , bardzo ładnie wchodzą w błotniki pod warunkiem że nie masz obniżonego zawieszenia, bo mogą na wybojach zacierać o kanty.
Jeśli jeżdżę sam to muszę trochę uważać na wszelkie progi zwalniające i krawężniki, ale jak już jadę w 2 lub 3/4 osoby to muszę w ogóle o nich zapomnieć bo opony mi już trą na prawie każdej nierówności.
Ja mam opony o takim profilu na przodzie.
Wg przelicznika jest to rozmiar, który jest niemal idealny odpowiednikiem kół na jakich moja Alfa opuściła fabrykę.
Zawieszenie mam standardowe, nic nie dłubane.
Teraz wrażenia.
Gumy rzeczywiście nie ma za wiele. Jest twardo, ale z drugiej strony nawet na 14" oponach ma się wrażenie, że jest twardo.
Nie wiem, czy to wina profilu, ale ostatnio wjechałem w jakąś dziurę i na oponie wyskoczył bąbel..
Ale i tak kupiłbym jeszcze raz ten rozmiar.
_________________ Pewnego wieczoru ktoś mi powiedział:
"Gdyby Alfiści założyli kościół, to byś sie do niego zapisał!!"
By nie obcierało to dużo zależy od ET felgi miałem w 155 195/55/15 na tyle i obcierało jak diabli teraz założyłem felgi inne 205/40/17 i nić nie obciera…
Co do wysokości auta to opony nie dużo znają a da się większy profil to trochę to śmiesznie wygląda… lepiej pobawić się zawieszeniem wymienić sprężyny.
Azot jest mniej sprężysty od powietrza, co oznacza, że opona powinna się mniej uginać pod ciężarem auta.
Zawsze to kilka milimetrów więcej...
powietrze jak pamietam z lekcji chemi w szkole podstawowej zawiera jakies 78% azotu. smiem twierdzić ze po napełnieniu samym azotem różnicy nie bedzie żadnej
Pompowanie kół azotem jest zazwyczaj stosowane w wyścigach, ponieważ ciśnieni kół pompowanych azotem nie zmienia się tak bardzo pod wpływem temperatury otoczenia co kół pompowanych powietrzem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum