Witam. Czy wymieniał ktoś z was wkladki w sojoj alfie? Mi kompletnie sie połamaly w środku i nie dam rady otworzyć drzwi. Jeśli tak to proszę o pomoc w kwestii jakie to maja być wkladki (do alfy szukałem ciężko jest) i czy jest z tym na tyle dużo roboty żeby jechać do mechanika?
W Alfie 146 nie da rady wymienić samych wkładek zamków. Jedynie możesz wymienić kompletny zamek, koszt na obie strony z tego co pamietam niecale 300 zl
Kupiłem niedawno Alfe 146 i miałem ten sam kłopot. Popękały w środku metalowe końcówki wkładek. Kupiłem na allegro używane kompletne bębenki (wkładka plus ten plastik z cięgnem) i dorobiłem do nich nowe kluczyki. Wyniosło mnie to 120 zł więc bez tragedii. Niestety Włosi kiepsko wymyślili te zamki i modlę się żeby za jakiś czas znowu mi nie padły wkładki.
Powodzenia, wiem co to znaczy nie móc otworzyć Alfy (wsiadałem przez bagażnik, a co )
Faktyczne po rozeznaniu się i konsultacji z mechanikiem jest tak jak mowicie dużo problemu i nie male pieniądze, ale majac dość wsiadania przez bagażnik wymyśliłem sobie obejście tego problemu. Po prostu wstawilem sobie sterownik zamka i otwieram już bez udzialu kluczyka, z pilota:) koszt 100 zł z wstawieniem.
Model: Inny
Silnik: 2.0 20v
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-03-16, 03:12
dobry pomysł z tym sterownikiem
Ja wymieniałem bębenek w zamku od strony kierowcy (155) koszt 50zł dobrany z jakiegoś fiata
- nie ma sprężynki "powrotu kluczyka"
Ale ponad rok i śmiga jak ta lala podobno fiat miał mocniejsze bębenki
Ostatnio zmieniony przez alfik 2008-03-16, 03:13, w całości zmieniany 1 raz
Ja takze mialem ten sam problem . jedna wkladke poprzedni wlasciciel polamaml a druga niestety ja jak mi zamarzla .. 2 tyg wchodzenia przez bagaznik :/
Ja mialem o tyle dobrze ze centralny nyl zalozony.. tylko alarm musialem dostawic i sie w niego wpiąć (50 zł). Jkaby ktos mial jakies problemy to postaram sie cos odpowiedziec.
I jescze jedno ... Jesli myslicie ze nie ma mozliwosci aby jednego dnia wyczerpaly sie baterie we wszystkich pilotach to sie mylicie .. Kolejne 2 tyg wchodzenia przez bagaznik dopuki nie doszedlem ze taka mozliwosc isnieje
_________________ niech zyja idioci którzy pala sprzegło myślać ze palą gume
Wkładkę w jednych drzwiach załatwił poprzedni właściciel, w drugich drzwiach załatwił mechanik u którego byłem pierwszy i ostatni raz natomiast wkładkę przy zbiorniku paliwa załatwiłem już sam
Jeśli chodzi o drzwi posiadam centralny zamek więc nie panikuję, poza tym drzwi moge otworzyć kluczem - nie mogę ich tylko zamknąć z klucza. Jednak w przypadku korka paliwa sprawa jest nieco irytująca - wiadomo o co chodzi - nie chciałbym, aby mi ubyło paliwa lub co gorsza "przybyło".
Zastanawiam się co zrobić - kupić komplet wkładek zamków i wymienić wszystkie czy rozejrzeć się za jakimś (nowym lub używanym) korkiem wlewu paliwa z kluczykiem i nie angażować się finansowo w przedsięwzięcie? Z tego co się pytałem w ASO komplet wkładek kosztował ok 160 zł (ostatnia cena) z tym, że do mojego samochodu niestety był nie osiagalny
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum