Wysłany: 2008-01-21, 08:10 [146] problem z obrotami
Witam, mam problem z obrotami w alfie 146. Mianowicie kiedy jade samochodzikiem jest ok, ale jesli np zatrzymam sie na swiatlach obroty potrafia spasc nawet do 500 obrotow po czym wskakuja na 1500 i znowu spadaja powiedzmy na 600 obrotow i caly samochodzik sie telepie...
Nie jestem i juz raczej nie będę ekspertem w dziedzinie silników spalinowych, ale obstawiałbym silniczek krokowy lub przepustnice. Jeśli jesteś w stanie na początek sprawdź czystość tych dwóch podzespołów i wyczysć je jeśli to konieczne.
Ja byłem zdziwiony, jak pierwszy raz czyściłem swoją przepustnice - może uda mi się później załączyć jakieś zdięcie przed czyszczeniem i po czyszczeniu - POZDRAWIAM
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Ostatnio zmieniony przez as 2008-01-21, 08:42, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o silniki typu BOXER sprawdziłbym to samo - niestety do BOXERA nie ma (chyba) takiego opisu na forum, jak do TS-a Jeśli nierówna praca pojawia sie tylko na zimnym silniku (tak jak u mnie ) sprawdziłbym dodatkowo stan świec zapłonowych oraz sondę lambda - sam będę musiał to niedługo zrobić
Tak, jak wcześniej obiecałem zamieszczam fotki przepustnicy przed i po czyszczeniu. Różnicy chyba nie trzeba nikomu komentować - zdjęcia mówią same za siebie Jakość może nie jest najlepsza, bo robiłem je aparatem z tel. komórkowego
Ostatnio zmieniony przez as 2008-01-22, 21:14, w całości zmieniany 5 razy
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 Twin Spark
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-01-23, 14:02
as napisał/a:
Tak, jak wcześniej obiecałem zamieszczam fotki przepustnicy przed i po czyszczeniu. Różnicy chyba nie trzeba nikomu komentować - zdjęcia mówią same za siebie Jakość może nie jest najlepsza, bo robiłem je aparatem z tel. komórkowego
Ważne pytanie - czyściłeś przepustnicę demontując ją z samochodu czy tak tylko ile się dało zamontowaną w aucie?
Jasne, że pomogło choć, gdy silnik jest zimny zdarza się nieraz - najcześciej zaraz po odpaleniu, że odczuwa się delikatne falowanie obrotów na biegu jałowym. Jednak reasumujac jest o niebo lepiej niż było przed czyszczeniem.
QBUS napisał/a:
as napisał/a:
Ważne pytanie - czyściłeś przepustnicę demontując ją z samochodu czy tak tylko ile się dało zamontowaną w aucie?
Przepustnice czyściłem, bez jej demontażu z silnika, choć na pewno lepiej byłoby ją zdemontować. Do czyszczenia wykorzystałem pędzelek, odrobinę benzyny ekstrakcyjnej oraz kawałek fllaneli
Witam, mam problem z obrotami w alfie 146. Mianowicie kiedy jade samochodzikiem jest ok, ale jesli np zatrzymam sie na swiatlach obroty potrafia spasc nawet do 500 obrotow po czym wskakuja na 1500 i znowu spadaja powiedzmy na 600 obrotow i caly samochodzik sie telepie...
Ja mam to samo z tym ze auto mi sie nie trzesie przy tym. U mnie pojawilo sie to dzisiaj po kolejnej "udanej" regulacji LPG przez gazownika... na benzynie jest OK.
do czyszczenia przepustnicy mozna wykonac taki manewr jak mi mechanik mowil . Na włączonej stacyjce Wcisnac pedal gazu i trzymajc wcisniety wylaczyc stacyjke. Przepustnica zostaje otwarta i mozna łądnie wyczyćcic wewnatrz bez demontażu( nie pamietam tylko czy pedal gazu musi byc ciagle wcisniety czy nie ... ale zawsze mozna cos na niego polozyc albo czyms zaprzec. Po czyszczeniu nie bylo zadnych ubocznych skutkow tego ze przepustnica byla otwarta na zgszonym silniku
_________________ niech zyja idioci którzy pala sprzegło myślać ze palą gume
Witam. U mnie tez sie zaczelo. Obroty zaczely falowac, auto mulic, na zimnym silniku ledwo wkreca sie na obroty, przy puszczeniu gazu szarpie samochodem.. Zgodnie ze wskazówkami na forum wyczyscilem przepustnice i krokowy, choc wiele nagaru tam nie bylo. Nic nie pomoglo. Odpiąłem przepływomierz, ale nic sie nie zmienilo. Chcialem sie Was poradzić co teraz, wymieniać przepływomierz, skoro po odpięciu nic się nie zmienia? Czy analiza spalin będzie miarodajna dla sondy? No i po czym mogę poznać, czy krokowy jest sprawny? Silnik 1,4ts przed liftem.
Model: Alfa Romeo GTV
Silnik: 2.0 TS
Rocznik: 1998
Wysłany: 2008-08-27, 12:20
Po czyszczeniu przepustnicy nalezaloby zresetowac parametry adaptacyjne. Podpiac pod kompa.
Pzdr
Klaudiusz
_________________ ----------------------
AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla kiedys
AR 156 1.8 TS (04/2000r.) - byla niedawno (www.fotogalleria.info/alfa)
AR Gtv 2.0 TS (09/1998r) - jest obecnie
www.fotogalleria.info
Ale z lektury forum wynika, że starszego modelu z przepustnicą sterowaną mechanicznie nie trzeba resetować.. Chciałem zresetować samodzielnie, ale kolega, który ma 156 z tego samego roku ma zupełnie inną wtyczkę w aucie i nie udało się nam go podpiąć.. Czy to możliwe, że te auta mają różne wtyczki?
Odkryłem jeszcze szparę na gumowej rurze między filtrem a przepływomierzem, ale to chyba nie ma wpływu, skoro lewe powietrze dostaje się przed przepływką..
Ostatnio zmieniony przez georgeous 2008-08-27, 15:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum