Wysłany: 2008-07-03, 18:04 [146] pierwsza wymiana świec
chciałem wymienić świece w moim 1,6 TS , (dodam że jeszcze nie wymieniałem ich i to mój pierwszy raz), no więc odkręciłem plastikowy dekiel i zakręciłem spowrotem bo niebardzo wiem za co się wziąć, może ktoś mi podpowie no i jakie klucze do tego trzeba bo z tego co widziałem ten klucz do świec to jakiś długi i nietypowy będzie potrzebny
Prosze o mały instruktaż
no to jedziemy: odkręcasz jeszcze raz plastikowy dekielek potem wykręcasz cały moduł (metalowa ramka) na której osadzone są cztery cewki i cztery końcówki od fajek kabli WN. Moduł trzyma się z tego co pamiętam na trzech wkrętach (imbus, albo torx). Jak już jest odkręcony, wtedy z czuciem podnosisz go do góry, aż do usłyszenia charakterystycznego "mlasknięcia", które oznacza, że fajki zaczynają schodzić ze świec Najlepiej szarpać raz z prawej, raz z lewej, wtedy powinny zejść bez problemu.
Po zdjęciu modułu, masz już swobodny dostęp do 8 gniazd ze świecami... i tutaj niestety z reguły zaczynają się schody. Z kluczem z hipermarketu nawet nie podchodź, bo ja ukręciłem takie dwa Jeśli świece nie były zmieniane od dawna, to bez porządnego klucza i przedłużki się nie obejdzie. Jak już znajdziesz sprzęt, albo udasz się do fachowca i świeczki będą wykręcone, to wtedy 90% najgorszej roboty za Tobą. Pozostaje wkręcić nowe świeczki i tutaj masz dwie możliwości:
- budżetowo np. Championy na Allegro za ok. 160 pln
- optymalnie, czyli platynowe NGK, za ok 450 pln
Pierwsze są obliczone na 40 tyś, drugie wytrzymują 100 tyś. Ja w tej chwili jeżdżę na Champion'ach i mogę śmiało polecić
nie wiem kto dobierał te świece, kupiłem taki komplet, a jak uważasz nie nadają się do mojej alfy?? wcześniej jeżdziła na takich samuch tylko małe były z jedną elektrodą a duże z dwiema, a teraz na małych jest 2 a na dużych 3
nie wiem kto dobierał te świece, kupiłem taki komplet, a jak uważasz nie nadają się do mojej alfy?? wcześniej jeżdziła na takich samuch tylko małe były z jedną elektrodą a duże z dwiema, a teraz na małych jest 2 a na dużych 3
male powinny byc PMR7A wieksze BKR6EKPA,nie platynowy odpowiednik wiekszych to BKR6EK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum