Wysłany: 2008-05-07, 13:51 [146] JTD Jaki akumulator?
Witam.
Mam zamiar wymienić akumulator bo niby wszystko ładnie pięknie ale po zakręceniu rozrusznikiem czasami ponownie zapalają się kontrolki hamulca i ABS (jest to podobno spowodowane za słabym prądem rozruchowym), poza tym trzeba kręcić tak przez 2 sek. zanim odpali a silnik jest w stanie idealnym.
Proszę o radę jaki to ma być akumulator i jaka marka żeby w miarę długo służył?
1. Koniecznie - sprawdź ładowanie - czy jest właściwe (bez problemu powinieneś to zrobić i to za free w sklepie specjalizujacym się w sprzedaży akumulatorów).
2. Jeśli będziesz kupował akumulator na własna rękę np. w markecie i chcesz uniknąć "niespodzianek" zwróć uwagę na jego pojemność, rozmieszczenie biegunów oraz wymiary gabarytowe. Zalecaną pojemność znajdziesz tu:
P.S. Polecam wizytę w sklepie specjalizującym się w dystrybucji akumulatorów. Na miejscu sprawdzą Ci ładowanie, zaproponują kilka alternatyw zakupu (zapytaj się z którymi mają najmniej problemów jeśli chodzi o awaryjność i serwis w przypadku ewentualnych problemów) a nawet zamontują, jak dobrze zagadasz i nie będziesz musiał po dwa razy jeździć żeby oddać stary
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Ostatnio zmieniony przez as 2008-05-09, 13:09, w całości zmieniany 2 razy
Może nie jest to najlepszy wybór, ale na pewno wolałbym CENTRE niż JENOXA. Masz klimatyzację w swojej bestii? Jaką masz teraz pojemność akumulatora? Pytam, bo wydaje mi się, że powinieneś mieć coś ok. 70 Ah
Odradzam Ci aku z marketów.
Poszukaj w okolicy hurtowni motoryzacyjnej i bez problemu Ci sprzedadzą i na dokładkę podpowiedzą.
A jakie dane aku masz podane w instrukcji obsługi?
Tam masz podane jakie sa potrzebne i tego sie trzymaj.
A jakie dane aku masz podane w instrukcji obsługi?
Zastanawiam się czy ten, który Ci zaproponowali nie bedzie za mały - zobacz co masz w instrukcji. W linku, który podałem kilka postów wyżej wyszło ze akumulator dla Ciebie ma mieć ok. 70 Ah
U siebie (przy silniku jak w opisie i bez klimatyzacji) mam akumulator 54Ah f-my ENRON - na razie jest dobrze, ale chyba jeszcze trochę za krótko (rok), żeby cokolwiek powiedzieć
Ostatnio zmieniony przez as 2008-05-09, 17:23, w całości zmieniany 2 razy
Może nie jest to najlepszy wybór, ale na pewno wolałbym CENTRE niż JENOXA. Masz klimatyzację w swojej bestii? Jaką masz teraz pojemność akumulatora? Pytam, bo wydaje mi się, że powinieneś mieć coś ok. 70 Ah
Mam klimatyzację a aktualnie zainstalowany aku to STAR-T 62 Ah 480 A i jest jeszcze trochę miejsca (na długość) na podstawce aku pod maską.
Mam klimatyzację a aktualnie zainstalowany aku to STAR-T 62 Ah 480 A i jest jeszcze trochę miejsca (na długość) na podstawce aku pod maską.
taka pojemnosc jest SI ! zbyt duza skutkuje tylko jednym(zwlaszcza w jezdzie miejskiej) niedoladowaniem akumulatora!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum