jesli ktos dba o auto to to widac...nie ma auta o mechanice super a reszcie n ie bardzo...pomijam naturalne czyli eksploatacyjne zuzycie tapicerki jak i lakieru.w zadbanym aucie nie znajdziesz rdzy nawet na elementach zawieszenia.
jesli ktos dba o auto to to widac...nie ma auta o mechanice super a reszcie n ie bardzo...pomijam naturalne czyli eksploatacyjne zuzycie tapicerki jak i lakieru.w zadbanym aucie nie znajdziesz rdzy nawet na elementach zawieszenia.
Jasna sprawa, nie ma czegos takiego w świecie motoryzacji,ze pan X poleruje co drugi dzień lakier, ale za to w silniku oleju nie zmienia. Ostatnio wracjąc z pracy widziałem w miare ładną 156 z kartkami. Koleś pisał duzo bzdur np. Auto od dziadka(1930r) i ten przebieg... 97 tys... A kierownica wytarta jak głowa Kodżaka! Na takich naciagaczy trzeba uważać. Tym bardziej,ze w naszym pieknym kraju nie brakuje oszołomów którzy wręcz proszą sie o kręcenie licznika ,bo auta w dobrym stanie z przebiegiem 150-180 tys. nie kupią. Kupią za to po przekreceniu licznika o 100 tys wstecz, z plakiem na oponach... Rece opadają. Od dziadka...............
Pozdrawiam Tiga
Ostatnio zmieniony przez Tiga 2008-06-28, 23:04, w całości zmieniany 1 raz
Zrobiona fabrycznie blacha długo wytrzymuje, natomiast naprawiana już nie.
A silnik każdy porządny mechanik zrobi poprawnie.
Widzę, że mamy podobne zdanie, ale tak to jest, że doprowadzenie blachy do porządku będzie kosztowało sporo więcej niż mechanik
lesio146 napisał/a:
w zadbanym aucie nie znajdziesz rdzy nawet na elementach zawieszenia
Co do śladów korozji w zawieszeniu i podwoziu nie przesadzajmy, bo zawsze w każdym samochodzie (pomijając te stojące jeszcze w salonie) się coś znajdzie - cudów nie ma
_________________ Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Ostatnio zmieniony przez as 2008-06-29, 11:26, w całości zmieniany 1 raz
Widzę, że mamy podobne zdanie, ale tak to jest, że doprowadzenie blachy do porządku będzie kosztowało sporo więcej niż mechanik
lesio146 napisał/a:
Co do śladów korozji w zawieszeniu i podwoziu nie przesadzajmy, bo zawsze w każdym samochodzie (pomijając te stojące jeszcze w salonie) się coś znajdzie - cudów nie ma
hmm.przyjedz i obejzy moja 146 z 1997 roku.rdzy nie znajdziesz jest masa srodkow do konserwacji i "pielegnacji"podwozia.
lesio146 napisał/a:
hmm.przyjedz i obejzy moja 146 z 1997 roku.rdzy nie znajdziesz jest masa srodkow do konserwacji i "pielegnacji"podwozia.
Kolego lesio146 nikt nie wątpi w to, ze masz zadbane podwozie i bardzo cieszy fakt, że są tacy ludzie, jak Ty, ale nigdy tak do końca nie wiesz co znajduje się pod lakierem lub środkiem do konserwacji podwozi.
A tak przy okazji zapytam, kto sie zajmuje konserwacją i zabezpieczaniem podwozia przed korozją (mechanik czy lakiernik?), do kogo można się zgłosić?
Żaden z nich. Bywa ,że są fachowcy od tego który tylko tym sie trudnią (Ci sami którzy odrestaurowują stare wozy) , jednak z reguły na dobrych myjniach ręcznych robią takie rzeczy. Ja np. wolałbym to zrobic sam.
Żaden z nich. Bywa ,że są fachowcy od tego który tylko tym sie trudnią (Ci sami którzy odrestaurowują stare wozy) , jednak z reguły na dobrych myjniach ręcznych robią takie rzeczy. Ja np. wolałbym to zrobic sam.
Ja również bardzo chciałbym sobie zrobić to sam tyle, że nie bardzo mam gdzie, bo bez podnośnika lub kanału nie za bardzo jest jak a tym bardziej przed blokiem
Kurczę, coraz bardziej łapczywie spoglądam na model 147. Finanse jak się okazuje na to pozwalają. Przeglądając ogłoszenia ogólne wrażenie jest takie, że z uwagi na znacznie wyższy poziom cen (do ~10kpln a ~20-25kpln) 147 jest generalnie raczej poza zasięgiem tzw "dresiarstwa" i zazwyczaj stan samochodów prezentuje się zauważalnie lepiej od 145.
Powiem tak < chała > i to jeszcze selspeed najgorszy chłam jaki może być za przeproszeniem . Przeskoczyłbym bez chwili zastanowienia na bardziej męski boxerek w 145
Powiem tak < chała > i to jeszcze selspeed najgorszy chłam jaki może być za przeproszeniem . Przeskoczyłbym bez chwili zastanowienia na bardziej męski boxerek w 145
Masz rację 75andrew155 również bym się nie zmienił tym bardziej jeśli to AR147 byłby z silnikiem TS. BOXER może i ma gorsze osiągi, ale AR145 z tym silnikiem jest samochodem może jeszcze nie kultowym, ale na pewno z charakterem.
Pomijając to co napisałem wyżej u mnie w mieście (nie wiem jak jest gdzie indziej) posiadaczami AR147 są zazwyczaj (nie mam najmniejszego zamiaru nikogo obrazić) ignoranci nie mającymi zielonego pojęcia o potrzebach samochodu - synusiowie bgogatych tatusiów, którzy kupują właśnie ten model żeby trochę poszaleć, poszpanować i opchnąć komuś, kto będzie ładował ciężkie pieniądze, aby doprowadzić auto to porzątku. Bardzo bym więc uważał za zakup AR147 po tzw. okazyjnej cenie. Warto zwrócić również uwagę na ceny części, które do AR147 są sporo wyższe niż do AR145
Wracając do tematu konserwacji podwozi - jak kształtują się ceny tego rodzaju usług
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum