Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[145] Więej mocy ??? Skąd ;)
Autor Wiadomość
Pio84 
Embrion

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,9 TD
Rocznik: 1995
  Wysłany: 2008-08-08, 20:43   [145] Więej mocy ??? Skąd ;)

Witam

To moj pierwszy post tutaj ale napewno nie ostatni.
Otóz problem jest następujący:
Do niedawna poruszałem sporo szybszymi autami niz moja AR 145 1.9 TD
Chętnie bym jakos podniosl osiagi mojej alfy.

Czytałem na jakims angielskim forum o swapie na 2.5TD 150Km taki jak w AR 155 :twisted:

Czy ktos o czyms takim slyszał ??? Widział???

Ewentualnie moze jakies porady jak w 1,9 Td podniesc choc troche moc ??? Te seryjne 90 KM to zdecydowanie za malo..... choc i tak jestem pod wrazeniem ze po 206,000km autko trzyma praktycznie 100% moc katalogowa :shock:
no moze kilka Nm ucieklo :wink:

Tak wiec wszelkie pomysly, porady jak poprawic staruszka ropniaka beda mile widziane ...

Pozdrawiam

Pio84

lesio146 
Romeo

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,6 TS
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-08-09, 11:07   Re: Więej mocy ??? Skąd ;)

Pio84 napisał/a:
Witam

To moj pierwszy post tutaj ale napewno nie ostatni.
Otóz problem jest następujący:
Do niedawna poruszałem sporo szybszymi autami niz moja AR 145 1.9 TD
Chętnie bym jakos podniosl osiagi mojej alfy.

Czytałem na jakims angielskim forum o swapie na 2.5TD 150Km taki jak w AR 155 :twisted:

Czy ktos o czyms takim slyszał ??? Widział???

Ewentualnie moze jakies porady jak w 1,9 Td podniesc choc troche moc ??? Te seryjne 90 KM to zdecydowanie za malo..... choc i tak jestem pod wrazeniem ze po 206,000km autko trzyma praktycznie 100% moc katalogowa :shock:
no moze kilka Nm ucieklo :wink:

Tak wiec wszelkie pomysly, porady jak poprawic staruszka ropniaka beda mile widziane ...

Pozdrawiam

Pio84
polecam zmiane auta :mrgreen:
IK@R 3991,PyraTeam 210 ALFA ROMEO 146 1,6T.SPARK &ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE(skala 1:72)

Piotr 
Pirat drogowy

Model: Seat Ibiza
Wysłany: 2008-08-09, 17:15   

wszystko napisałem Tobie w wiadomości prywatnej dodam jeszcze tylko, że różnica w przyspieszeniu po modyfikacjach jest odczuwalna, ale szybkiego auta z tego nie zrobisz.

Moja Alfa przyspieszała do setki w około 10-10,5s co wcale nie jest jakimś rewelacyjnym wynikiem. Najlepszy czas na 1/4mili jaki udało mi się osiągnąć to 17.4s. Dla porównania kolega seryjną Corollą 1.6 pojechał na 16.9. Także sam widzisz, że wyścigówki z tego nie zrobisz.

Pozdrawiam

Pio84 
Embrion

Wysłany: 2008-08-09, 18:43   Re: Więej mocy ??? Skąd ;)

[/quote] polecam zmiane auta :mrgreen: [/quote]

Kolego , skoro nie masz do napisania nic mądrego i wnoszącego do sprawy to proszę Cie nie pisz wogole.....

uwielbiam takie porady....

było kilku takich mądrych prześmiewców którzy nacieli sie na mojego blisko 110KM Cieniasa z krotka skrzynia biegów :twisted: oj glupio bylo chlopca w autach za kilkadziesiat tysiecy dostawac baty.... oj glupio.... a tez mowili sprzedaj auto :lol: :lol: :lol: :lol:

Pio84 
Embrion

Wysłany: 2008-08-09, 18:46   

Piotr napisał/a:
wszystko napisałem Tobie w wiadomości prywatnej dodam jeszcze tylko, że różnica w przyspieszeniu po modyfikacjach jest odczuwalna, ale szybkiego auta z tego nie zrobisz.

Moja Alfa przyspieszała do setki w około 10-10,5s co wcale nie jest jakimś rewelacyjnym wynikiem. Najlepszy czas na 1/4mili jaki udało mi się osiągnąć to 17.4s. Dla porównania kolega seryjną Corollą 1.6 pojechał na 16.9. Także sam widzisz, że wyścigówki z tego nie zrobisz.

Pozdrawiam

wiem dzieki za odpowiedz :)

generalnie to nie ma byc auto do scigania sie .... takie juz mialem i powiedzmy ze mi przeszlo .... chodzi tylko o poprawe komfortu uzytkowania auta.... troszke szybsze wyprzedzanie i odrobine wiecej mocy ktora pozwala lepiej panowac nad autem w krytycznych momentach...

moc to przeciez nie zawsze sciganie sie ale bardzo czesto bezpieczenstwo :)

moje ex autko robilo cwiartke w 15.4 sek wiec alfa po tym jest jak zolw przy zajacu :mrgreen:

ale przynajmniej spokojnie moja druga polowka moze tym jezdzic bo rajdowka bylo ciezko....
Ostatnio zmieniony przez Pio84 2008-08-09, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr 
Pirat drogowy

Model: Seat Ibiza
Wysłany: 2008-08-09, 20:21   

Poprawa elastyczności jest naprawdę spora, jednak MBC ma do siebie to że steruje doładowaniem dosyć twardo. W praktyce wygląda to tak, że przy wciśnięciu gazu w podłoge chwilke nic się nie dzieje. Dopiero po pewnej chwili samochód zaczyna gwałtownie przyspieszać. Chcąc szybko kogoś wyprzedzic trzeba mieć to na uwadze. MBC to najzwyklejszy zawór kulkowy, stąd taka charakterystyka pracy silnika.

Pio84 
Embrion

Wysłany: 2008-08-09, 20:36   

Piotr napisał/a:
Poprawa elastyczności jest naprawdę spora, jednak MBC ma do siebie to że steruje doładowaniem dosyć twardo. W praktyce wygląda to tak, że przy wciśnięciu gazu w podłoge chwilke nic się nie dzieje. Dopiero po pewnej chwili samochód zaczyna gwałtownie przyspieszać. Chcąc szybko kogoś wyprzedzic trzeba mieć to na uwadze. MBC to najzwyklejszy zawór kulkowy, stąd taka charakterystyka pracy silnika.

taka charakterystyka w 100% mi odpowiada... wiem ze to nie jest typowe dla turbodiesli ale ale jednak mam gdzies zakodowane jazde benzyniakiem czy to N/A czy turbo... zawsze byl kop nagle ktorego to wlasnie teraz brakuje...

sadze ze gdyby udalo sie osiagnac moc zblizona do ok. 100-105Km powinno sie juz w miare przyjemnie jezdzic :wink: teraz przy max wcisnietym gazie turbina laduje 0,8bara ale przy jakis 3900 RPM troszke doladowanie spada :cry:
chcialbym podniesc doladowanie na jakies 1,1-1,2 bara tak jak pisales... powinno byc juz naprawde czuc roznice w mocy a jeszcze w miare bezpiecznie...

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu