Coś mi stuka w silniku w alfe 145 1,4 ts tak jakby w głowicy od strony skrzyni biegów ,jak jest zimny to chodzi normalnie dopiero jak silnik ma temperature roboczą ,rozrząd wymieniony ,wariator ,olej syntetic , świece platynowe i jest to samo, pozatym silniczek śmiga bez problemów ,pali w normie (ok. 8 l) ,mechanik sugerował popychacze ,że może być uszkodzony ,miał może ktoś coś podobnego ?? i czy warto kupić do silnika środek wyciszający ,dolewany do oleju czy nie bardzo ??
Napewno Shell ,15w/40 chyba lub 10w/40 musiałbym pod maske zajrzeć na karteczke poprzedni właściciel jeżdził na mineralnym lotosie :/
No to masz skutki jazdy na oleju mineralnym i to jeszcze na lotosie . Ten shell to nie jest pełny syntetyk , takie zmiany oleju z mineralnego na inne bazy oleju tylko pogorszą sprawę
Olej mineralny ma dodatki, które tworzą coś w rodzaju takiej zawiesiny i uszczelniają wszystko. Jak zalejesz na to syntetyk to wszystko wypłucze i mogą pojawić się problemy! Więc jak zalałeś choć raz minerala (15W/40) to tylko taki później lej.
Bo na syntetyk możesz wlać mineralny a odwrotnie nie!!!!!!!!
gregpil zgadza się, masz rację co do olejów. mineralnych się nie leje zwłaszcza do boxerów.moj był zalany takim,wymieniłem olej jak to się robi po kupnie auta, wlałem półsyntetyk i przejechałem na nim tylko 300km. wypłukał stary olej, rozszczelnił się silnik co dalej w skutku padł na amen kapitalka 4tyś zł.
Olej to na pewno ważna sprawa, ale wątpię, aby jego zmiana wyeliminowała stukanie w silniku. Przede wszystkim trzeba ustalić, co stuka i dokonać naprawy. Jeżeli stuki są rytmiczne i ich częstotliwość wzrasta wraz z obrotami silnika, to faktycznie może być uszkodzony popychacz- tym bardziej, że stuka tylko na gorącym silniku. Najpierw jednak zdejmij pasek klinowy i uruchom silnik, żeby wyeliminować ewentualne stukania w innych elementach (alternator, pompa wspomagania, itd.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum