Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
[145] słychać klekotanie w boxerze
Autor Wiadomość
oran 
Dwusuwowiec

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 BOXER
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-03-29, 19:46   

Ładniutko się prezentuje, nie będziesz żałował, że zdecydowałeś się na remont - naprawisz i będziesz miał spokój (tylko o oleju pamiętaj, hehe).

Co do oleju właśnie - mi się wydaje, że jak silnik czyściutki żadnych nagarów nie będzie po tym remoncie raczej to można by nawet syntetykiem go zalać - ale pewnie mechanik ma racje, w końcu nie składa pierwszego silnika w życiu. :)

Ale chłopaki co się znają na tym napewno Ci poradzą :wink:

75andrew155 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1996
Ostrzeżeń:
 2/10/15
Wysłany: 2008-03-29, 20:48   

Zalej dobry i pewny półsyntetyk 10W40

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Gullietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996

deviltx
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-30, 10:59   

też powiedziałem żeby zalać 10W40, ale powiedział, ze na 2 baniaku były duże rysy, po szlifie zostały jeszcze niewielkie, bo nie można było dopasować panewki na wymiar. powiedział ze mineralka musi być. silnik wtedy podobno ma ciszej pracować.

w dlaczego ja nie mam tego czujnika położenia przepustnicy?

i jeszcze jedno pytanie. na fotce zaznaczę miejsce gdzie u siebie mam takie dwa "grzyby", nie pytałem o to mechanika, bo mi wyleciało z głowy, teraz sobie o tym przypomniałem. a więc z jednego grzyba idzie wężyk w okolice przepustnicy pod spodem kolektora (taka mosiężna rurka, bardzo cienka) w drugim miejsce na wężyk jest urwane i nie mam pojęcia gdzie ono idzie. raz na zlocie widziałem o kolesia z tym silnikiem, ze idą dwa wężyki, jeden tam gdzie ja mam ten sprawny, a ten co ja mam urwany, to szedł gdzieś o okolice mojego parownika do gazu. tylko ze on nie miał gazu więc nie wiem.

fotka przykładowa, to nie jest mój silnik i nie ma tych "grzybów"

ps. a kolektor wraz z osprzętem polerowałem 3 godziny filcem i pastą AutoMax

as 
Romeo

Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-03-30, 15:32   

Cytat:
ps. a kolektor wraz z osprzętem polerowałem 3 godziny filcem i pastą AutoMax

To ładnie sie przyłożyłeś - teraz będzie trzeba chyba okulary słoneczne zakładać, jak się będzie maskę podnosić :mrgreen:

A na poważnie, jak już będziesz po wszystkim podziel sie z nami szczegółami związanymi z kosztami (ile za co?), napotkanymi problemami, ewentualnymi fotkami (mile widziane te z demontażu silnika - w dużej rozdzielczości) oraz oczywiście efektami przeprowadzonego remontu - OK?!

deviltx
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-01, 21:30   

fotek nie posiadam, bo jak dzisiaj przyjechałem do warsztatu, to moja Alfa juz pracowała sobie na wolnych obrotach. Wszystko jest OK, silnik pracuje bardzo równo, nie przerywa, szybko wkręca się na obroty, i co najważniejsze, nie kopci na czarno :) Kapitalka silnika w 3 dni :)

teraz o cenach. nie napisze ile dałem za poszczególne części, bo nie mam jeszcze paragonu. Napisze co było wymienione i ile zapłaciłem:

komplet pierścieni, komplet panewek, uszczelniacz wału, podkładki pod głowice, podkładki pod kolektory ssące i wdechowe, uszczelka pod miskę, planowanie głowic, szlifowanie wału, filtr oleju, olej Kager 10W-40, płyn do chłodnicy, klocki hamulcowe na przód, wężyk do cylinderka, tulejki do wahaczy przód, płyn hamulcowy, płyn do wspomagania, 1 cylinderek do tyłu.
ceny hurtowe.

za wszystko zapłaciłem 1300. wiem tylko tyle, ze robocizna 300 zł. więc części wyszły 1 tyś.

jak myślicie, dużo zapłaciłem? wg mnie to rozsądna cena za "ożywienie" samochodu.

currahee 
Alfa i Omega

Silnik: 1,6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2008-04-01, 21:53   

Cena super, przy takiej ilości prac to prawie za darmo ;) . Na pewno Ci się opłacał ten remont, Alfa będzie teraz śmigać jak nowa :) .

as 
Romeo

Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1994
Wysłany: 2008-04-01, 22:25   

currahee napisał/a:
Cena super, przy takiej ilości prac to prawie za darmo . Na pewno Ci się opłacał ten remont, Alfa będzie teraz śmigać jak nowa .

W zupełności zgadzam się z currahee zrobiłeś dobry interes - ja za wymianę rozrządu, oleju z filtrem zapłaciłem 640 zł (200 zł robocizna!) i to niby "po znajomości" :cry:

Mam nadzieje, że będziesz zadowolony i nie będziesz żałował nawet złotówki z całej tej kwoty. Podziwiam Twojego mechanika - oby więcej takich uczciwych! :>>

P.S. Jestem ciekaw ile zapłacił byś w ASO ;//

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 1993
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu