Od niedawna mam alfe 145 1,6TS a od wczoraj problem-nierówna praca na biegu jałowym a po prze gazowaniu jak schodzi z obrotów to słychać przez dłuższy czas strzelania w tłumiku.
Zacznij od przepustnicy, wyczyść ją i zrestartuj komputer. Poszukaj na forum duzo juz bylo o tym pisane.
Wysłany: 2007-12-08, 19:23
Po długich poszukiwaniach warsztatu w sobotę znalazłem i usterkę ustalili. Były to świece tak jak pisał Bartosz. Świece były zalane wodą bo poprzedni właściciel umył silnik ale i tak muszę je wymienić bo są od nowości i mają przejechane 140 000 ale koszt mnie zwala z nóg. Nie wie ktoś gdzie można je tanio kupić?
Platynowe kosztuja troszke ale na kolejne 100.000 - 110.000 masz spokój. Poszukaj o swiecach na forum, z tego co wiem mozna stosowac nie-platynowe, ale o uzytkowaniu auta na nich nic ci nie powiem bo zawsze montowalem platynowe NGK.
Po długich poszukiwaniach warsztatu w sobotę znalazłem i usterkę ustalili. Były to świece tak jak pisał Bartosz. Świece były zalane wodą bo poprzedni właściciel umył silnik ale i tak muszę je wymienić bo są od nowości i mają przejechane 140 000 ale koszt mnie zwala z nóg. Nie wie ktoś gdzie można je tanio kupić?
Dziękuje za porady.
Spytaj naszego top sprzedawcy phantoma71 może coś Ci poradzi, poszukaj sobie też w intercars lub fota.
Pozdrawiam Łukasz
Platynowe kosztuja troszke ale na kolejne 100.000 - 110.000 masz spokój. Poszukaj o swiecach na forum, z tego co wiem mozna stosowac nie-platynowe, ale o uzytkowaniu auta na nich nic ci nie powiem bo zawsze montowalem platynowe NGK.
Lesio nie badz naiwny. Swiece tyle nie wytrzymaja... Bajki takie same jak pasek rozrzadu wytrzymuje dobre kilkadziesiat kilometrow...
Od niedawna mam alfe 145 1,6TS a od wczoraj problem-nierówna praca na biegu jałowym a po prze gazowaniu jak schodzi z obrotów to słychać przez dłuższy czas strzelania w tłumiku.
Może ktoś pomorze mi w tym problemie.
jak bylo zalane woda to napewno wypadaly zaplony,pisales ze nie rowna praca to troche inna rzecz..
rigobert moje mialy wiecej przejechane i tez sie trzymaly... Ale nie maja juz takich wlasciwosci. Bajki ze swieca wytrzymuje - tj w pelni sprawna przez ponad 100kkm to mozna miedzy ksiazki wsadzic
Zim0n [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-10, 06:51
Mam na dziś załatwione koło południa świece z wymianą. Wiec wam napisze czy sie zmieniło lecz po osuszeniu starych odczułem poprawę (zaczął silnik równo pracować)
Napiszę także ile mnie to kosztowało.
Dzięki bardzo za porady.
Pozdrawiam
Kupiłem świece firmy NGK i wcale nie były drogie
Jeden kpl. 58,92zł/szt.
Drugi kpl. 67,22zł/szt.
Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1,6 Boxer
Rocznik: 1995
Wysłany: 2007-12-10, 15:21
rigobert napisał/a:
Ja po wymianie nie odczułem żadnej najmniejszej różnicy. Ani auto nie zaczęło szybciej jeździć, ani mniej palić itp.
W poprzednim aucie (Golf III) jak wymieniłem świece to różnica była kolosalna, silnik zaczął pracować równiej, lepiej przyspieszać, ect. Natomiast w Alfie wymieniałem od razu po zakupie razem z rozrządem i różnicy żadnej nie było . Zaznaczam, że w obu przypadkach nie wiem ile było na tych świecach przejechane w momencie wymiany Golf miał ~148 tyś. a Alfa 217 tyś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum