Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 1.4 BOXER
Rocznik: 1995
Wiek: 19 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 119 Skąd: k. Jeleniej Góry
Wysłany: 2008-08-09, 18:07 [145] Moc w 1.4 boxer
Tak jak w temacie, da się jakoś zwiększyć moc boxera? Wgrać jakąś mape do kompa lepszą czy co? Jest taka możliwość, a może ogranicznik obrotów ustawić na 8 tysiakach, da się? Czy to nie zniszczy silnika.
Jak ktoś się już w to bawił to prosze o opinie, ogólnie co można zrobić w kierunku aby 1.4 boxer był troche szybszy?
ps. Nie znalazłem takiego tematu, ale możliwe, że przez to iż nie wiem czego szukać, także w razie czego niech ktoś poda linka i zamknie ten temat, będe wdzięczny.
Da sie .... Zmień na inna pojemnosc Lub wsadz turbo... same mapy ile z 10 km daja w benzyniaku to się nie oplaca. Sam kombinowałem u siebie z 1.4 i jak go zajechalem to zmieniłem na inna pojemnosc 1.7
Silnik: 1.4 BOXER
Wiek: 19 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 119 Skąd: k. Jeleniej Góry
Wysłany: 2008-08-09, 18:16
To wiadome, ale chodzi o to, że mój boxerek jest w bardzo dobrym stanie (pomimo 185 tysiaków już na koncie) i wątpie abym trafił na równie dobrego 1.7 16v (a jedynie na takie coś bym zmienił), poza tym nie mam kasy dużo więc myślałem o mapach, a jak mówisz 10 km to... Przecież wcale nie tak mało. Czy silnik wtedy dostaje po ekhm, no wiecie czy może jednak tak dużo to nie zmienia?
EDIT:
Ogólnie jakie koszta są takiej zabawy z komputerkiem i o ile tak mniej wiecej spalanie wzrasta?
10 km to malo nie odczuje się tego praktycznie splanie wzrosnie to nie diesel
Cena to hymm powyżęj tysiaka jak nic. Mapy w benzynie zazwyczaj zmienia się jak dodasz sportowe wałki itp. bo tak to nie ma sensu. Naprawde szkodda kasy Dobra 16V znalesc to jest naprawde cossss sam sie przekonałem 1.7 8V nie jest złe też
Nie jestem mechanikiem samochodowym i myślę, że jeśli chodzi o silnik o poj. 1,4 l nie masz zbyt dużego pola do popisu Zainteresuj się może jakimś kompresorem - pewnie będzie taniej niż TURBO
pobawienie sie głowicami polega na portingu -> wygładzeniu dolotów i wylotów, zmianie kształtu komory spalania. jednak w alfie to wszystko jest dopracowane fabrycznie, mozna powiedzieć ze jest fabrycznie tuningowany
Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2008-08-11, 17:06
Łysy napisał/a:
lukasz33155 napisał/a:
możesz sie pobawić głowicami
jak można pobawić się głowicami?
pobawienie sie głowicami polega na portingu -> wygładzeniu dolotów i wylotów, zmianie kształtu komory spalania. jednak w alfie to wszystko jest dopracowane fabrycznie, mozna powiedzieć ze jest fabrycznie tuningowany [/quote]
kolego porting glowicy to nic innego jak powiekszenie ale przedewszystkim zgranie na gladko kanlow wydechowych i dolotowych w glowicy z kolektorami...
zmienianie ksztaltow komory spalania to jedna z glupszych rzeczy jaka mozna samemu zrobic.... pozniej sie slyszy ze tloki pekaja.... zawory nie wytrzymuja temp.... itp...
zmien ksztalt komory spalania a moze sie okazac ze detonacja mieszanki paliwowo-powietrznej nastapi nie w miejscu do tego przeznaczonym i jedeynm efektem jaki osiagniemy bedzie efektowne bum w silniku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum