Wysłany: 2008-07-06, 00:31 [145] Małe problemy. Pomocy
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem AR 145 1.6 boxer z 1995 roku, wszystko było by fajnie gdyby nie kilka problemów:
Pierwsza sprawa to kontrolka od hamulca ręcznego, jakiś czas temu zaczęła migać na wybojach albo w szybko pokonywanych zakrętach, a kilka dni temu zapaliła się i nie zgasła.
Druga sprawa to ABS, na przednich kołach wydaje się być wszystko w porządku, ale jak dostać się do czujników z tyłu, nigdzie koło tarczy nie widziałem czujnika.
Kolejna usterka to podświetlenie konsoli środkowej a dokładnie pokręteł nawiewu, tam są chyba dwie żarówki ale nie bardzo wiem jak się do nich dobrać żeby czegoś nie urwać.
Ostatnio, jakieś 1000km po wymianie sprzęgła, pedał wpadł mi w podłogę, ale po kilkukrotnym wciśnięciu wszystko się unormowało i jest w porządku, już 300km i nic się nie dzieje, czy to może być coś poważnego?
Z góry dziękuje za jakieś sugestie
Kontrolka hamulca ręcznego oprócz informowania o stanie hamulca ręcznego (to czy jest aktualnie zaciągnięty czy nie) zapala się również w przypadku niedoboru płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym.
Po tym co napisałeś mogę wnioskować, że niedobór płynu mógł zostać spowodowany uzupełnieniem jego niedoboru w układzie hydraulicznym sprzęgła, gdyż układ hamulcowy i układ hydrauliczny sprzęgła powiązane są właśnie zbiorniczkiem wyrównawczym płynu hamulcowego, który pokrywa niedobory zarówno w jednym układzie jak i drugim.
Jeżeli chodzi o niedobór płynu hamulcowego to jest bardzo niewielki wyciek z układu sprzęgła a dokładnie z siłownika przy skrzyni biegów (jeden zbiorniczek wystarcza na ok 700-900 km). Można jakoś zregenerować stary siłownik czy bez nowego się nie obejdzie no i ile to może kosztować?
Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1,4 Boxer
Rocznik: 1996
Wysłany: 2008-08-14, 19:48
mały napisał/a:
Jeżeli chodzi o niedobór płynu hamulcowego to jest bardzo niewielki wyciek z układu sprzęgła a dokładnie z siłownika przy skrzyni biegów (jeden zbiorniczek wystarcza na ok 700-900 km). Można jakoś zregenerować stary siłownik czy bez nowego się nie obejdzie no i ile to może kosztować?
Koszt siłownika zamiennego do 100PLN oczywiście plus robocizna.
no i masz odpowiedz na swoje pytania kolego
_________________ pozdrowka dla wszystkich alfaholicow
Wysłany: 2008-08-15, 16:01 Re: Małe problemy. Pomocy
mały napisał/a:
Kolejna usterka to podświetlenie konsoli środkowej a dokładnie pokręteł nawiewu, tam są chyba dwie żarówki ale nie bardzo wiem jak się do nich dobrać żeby czegoś nie urwać
co do absu z tylu to zeby sie do niego dostac musisz sciagnac piaste z lozyskiem one sa razem takze nie jest to ciezkie a co sie dzieje z tym czujnikiem??
_________________ z alfa jest jak z kobieta... i to lubie;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum