Alfaholicy Strona Główna   
        KARTY KLUBOWE      Alfaholicy.net      ZLOT 2008      Regulamin      Szukaj      Użytkownicy      Mapa      Album      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
145 - który silnik 1.7 Boxer/2.0 TS ?
Autor Wiadomość
odar 
Embrion

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 8v Boxer
Rocznik: 1992
  Wysłany: 2007-12-07, 06:23   145 - który silnik 1.7 Boxer/2.0 TS ?

Witam wszystkich jako nowo zarejestrowany. Od pewnego czasu poważnie myślę nad zakupem AR 145. Wielu rzeczy jeszcze nie wiem i dlatego od razu zwracam się do Was z szeregiem pytań:

- Który silnik do modelu 145 ? Mam dylemat pomiędzy jednostkami 1.7 Boxer a 2.0 TS. Nie wiem na co się zdecydować. Jaka jest różnica w spalaniu, awaryjności, dostępie do części ?

- Gdzie najlepiej kupić ? Lepiej ciągnąć z zagranicy, czy lepsza krajówka. Chciałbym wiedzieć orientacyjnie, czy trafiają się jeszcze w Polsce egzemplarze nie katowane, szczególnie mam tu na myśli jednostkę 2.0. Jeśli lepiej ciągnąć to z zagranicy, to skąd: Włochy, Niemcy ?

- Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu ? Czy były jakieś roczniki lub serie wyjątkowo problemowe ? Czy są pomiędzy tymi modelami jakieś różnice odczuwalne podczas jazdy ?

Z danych które znalazłem na jednej ze stron wynika że pomiędzy jednostką 1.7 a 2.0 mam następujące różnice:

model---------------------moc----------------------------------moment--------------------------0-100----------Vmax
2.0 16V TwinSpark-----155 KM przy 6400 obr/min------187 Nm przy 3500 obr/min---8,3 s-----------211 km/h
1.7 16V Boxer-----------132 KM przy 6500 obr/min------151 Nm przy 4700 obr/min---8,9 s-----------198 km/h

Teoretycznie przy takiej różnicy pojemności, 0.6 s różnicy do pierwszej setki to niewiele. Nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić w praktyce, więc proszę o jakieś uwagi/komentarze/opinie.

Ponieważ będzie to mój pierwszy samochód, w dodatku zakupiony za własne pieniądze, to nie chciałbym trafić na "trupa", tym bardziej że od zawsze, podobały mi się "włoskie konie". Z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi i rady, a jeśli ktoś z was ma akurat któryś z tych silników będę bardzo wdzięczny za kilka opini.

Pozdrawiam.

Filippo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-07, 06:34   

odar napisał/a:
Który silnik do modelu 145 ? Mam dylemat pomiędzy jednostkami 1.7 Boxer a 2.0 TS. Nie wiem na co się zdecydować. Jaka jest różnica w spalaniu, awaryjności, dostępie do części ?

byl juz temat boxer vs ts.
boxer spala wiecej, ale czesci sa tansze, ale znowu trudniej o mechanika ktory by moglby go robic...

odar napisał/a:
- Gdzie najlepiej kupić ? Lepiej ciągnąć z zagranicy, czy lepsza krajówka. Chciałbym wiedzieć orientacyjnie, czy trafiają się jeszcze w Polsce egzemplarze nie katowane, szczególnie mam tu na myśli jednostkę 2.0. Jeśli lepiej ciągnąć to z zagranicy, to skąd: Włochy, Niemcy ?

co rozumiesz po przez katowanie? w alfie ciagniecie do 6 tys to nie katowanie tylko normalna jazda :mrgreen: we wloszech maja kiepskie paliwo, a sami wlosi do pedantow nie naleza, czyli jak juz to od pasjonata..

odar napisał/a:
- Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu ? Czy były jakieś roczniki lub serie wyjątkowo problemowe ? Czy są pomiędzy tymi modelami jakieś różnice odczuwalne podczas jazdy ?

TSy po 97 roku byly ponoc mniej awaryjne.

odar napisał/a:
Z danych które znalazłem na jednej ze stron wynika że pomiędzy jednostką 1.7 a 2.0 mam następujące różnice:

zalezy ktory to 2.0, bo byly 2 :) jeden 150 konny, drugi 155.

odar napisał/a:
Teoretycznie przy takiej różnicy pojemności, 0.6 s różnicy do pierwszej setki to niewiele. Nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić w praktyce, więc proszę o jakieś uwagi/komentarze/opinie.

najlepiej przejedz sie boxerem i TSem, bo na forum kazdy bedzie chwalil swoje...

Remek 
Ogier

Model: Inny
Silnik: Mercedes Coupe E220
Rocznik: 1993
Wysłany: 2007-12-07, 06:58   

Filippo napisał/a:
najlepiej przejedz sie boxerem i TSem, bo na forum kazdy bedzie chwalil swoje...

Dokladnie!

Moje zdanie jest takie:
TS nie da ci tylu wrazen co Boxer,kto jezdzil obiema wersiami ten potwierdzi moje slowa!

Te 0.6s czuc,ale jak pojezdzisz boxerem to nigdy go na zadnego TS-a nie zamienisz!

TS lepiej sie zbiera,ale za to boxer lepiej trzyma sie drogi,srodek ciezkosci jest nizej polozony i to w 100% rekompensuje te 0.6s

Bierz BOXERA!!!! :mrgreen: 8)
Alfa 145 1.6 Boxer

Alfista 
Romeo

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 2.0 16v TS
Rocznik: 1996
Wysłany: 2007-12-07, 09:09   

bierz TSa :mrgreen:

ale na powznie to jesli sie zdecydujesz na jakąkolwiek alfe wez ze sobą kogos co sie zna na tych silnikach i ją obejrzy od strony mechanicznego zuzycia. Na bozerach sie nie znam ale do tsow czesci są bardzo drogie i lepiej dołozyc i kupic zadbany egzemplarz niz skarbonke..

MARIN 
Rowerzysta

Model: Alfa Romeo 145
Silnik: 2.0 TS
Wysłany: 2007-12-07, 09:20   

Miałem taki sam dylemat ale sam się rozwiązał ktoś podkupił 1,7 boxera wiec 2.0 wziołem.
Chiałem boxera głównie ze względu na dźwięk silnika, ale TS tez ma fajny dźwięk i zupełnie inaczej brzmi od innych 2.0. No i spalanie w miescie oscyluje ok 12l przy nielekkiej nodze

Baśka13 
Alfa i Omega

Silnik: Boxer 1,7
Rocznik: 1995
Wysłany: 2007-12-07, 10:03   

Witam zdecydowanie boxer piękny dzwięk silnika, mniej awaryjny niż TS z częściami nie jest żle można tanio dostać, a i mechanik też się znajdzie co nosem nie kręci. Mój pali na trasie tak około 8 na 100km a w mieście około 10 litrów. decyzja należy do ciebie. :D pozdrawiam

Szymonik 
Maniak resoraków

Model: Alfa Romeo 146
Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-12-07, 10:57   

Przy zakupie auta obojętnie jakiej marki najważniejsze są staranne oględziny przez osobę znającą się na temacie.Kupić zadbany egzemplarz i troszczyć się o niego bedąc już jego właścicielem to podstawa.Za silnikiem TS przemawia też fakt,że można kupić pojazd młodszy rocznikiem od boxera a to też jest ważne.

Remek 
Ogier

Model: Inny
Silnik: Mercedes Coupe E220
Wysłany: 2007-12-07, 14:18   

Szymonik napisał/a:
Za silnikiem TS przemawia też fakt,że można kupić pojazd młodszy rocznikiem od boxera a to też jest ważne.

Wiek auta nie ma znaczenia,lepiej kupic starsze w lepszym stanie za ta sama kase co nowsze,ale padlo...
Alfa 145 1.6 Boxer

Szymonik 
Maniak resoraków

Silnik: 1.6 TS
Rocznik: 1999
Wysłany: 2007-12-07, 15:05   

Zgadzam się z twoją opinią.Jednak ja wolałbym mieć zadbane nowsze niż zadbane starsze i chyba każdy przyzna mi tu rację.A wiek auta ma duże znaczenie nie tylko ze względu na stan.Nowsze auto to teoretycznie(powinien być) mniejszy przebieg,mniej wyeksploatowane części,wnętrze,czasem poprawione niedociągnięcia z wcześniejszych lat. itd.jednak cena jest wtedy troszke większa.
Raczej nie kupimy zadbanego boxera np. z 1998 r. ponieważ jest to po prostu niemożliwe, a TS produkowali jeszcze kilka lat.Ja osobiście stawiałbym na młodsze auto.Oczywiście zaraz odezwą się posiadacze Boxerów przekonując do swoich silników,ale na tym forum to normalka pojedynek TS vs Boxer bedzie trwał wiecznie :lol:
Ostatnio zmieniony przez Szymonik 2007-12-07, 15:10, w całości zmieniany 2 razy  

Lopezius 
Alfa i Omega

Silnik: 1,3 Boxer

Wysłany: 2007-12-07, 23:59   

Kupując Alfę
Po pierwsze:
Nie kieruj się tym ile spala, bo i tak (czy boxer czy TS) poniżej dychy nie zejdziesz i to juz nie jest kwestia silnika, tylko psychologii. Każdy Alfisti woli frajdę z jazdy a nie mulenie swojej ukochanej. (przetestowane)
Po drugie:
Zadowolony bedziesz bez względu na to jaką 145-tkę kupisz czy boxera czy TS-a
Po trzecie:
Jeśli już zaglądnąłeś na to forum (przed zakupem auta), to licz się z tym że po zakupie Alfy popadniesz w Alfaholizm.

Tak więc witamy kolejngo nałogowca :lol: :lol: :lol:

oto ona: http://lopezius.fotosik.pl/albumy/277020.html

alfasound_mania 
Romeo
Pilot

Model: Alfa Romeo 155
Silnik: 1.8 TS 8v/Alfa ROmeo 145 1.7 Boxer 16v
Wysłany: 2007-12-08, 00:23   

Sam kupiłem Boxera ale gdybym miał więcej kasy to kupiłbym Ts'a 2.0 w wersji QV .

odar 
Embrion

Model: Alfa Romeo 33
Silnik: 1.7 8v Boxer
Rocznik: 1992
Wysłany: 2007-12-08, 06:08   

Dużo jak na pierwszy raz. :) Wiele opini, sporo nowości. Jeśli komuś coś jeszcze się obije o uszy, to temat cały czas jest otwarty. Dziękuje za szybkie odpowiedzi i zainteresowanie problemem. Pozdrawiam i niebawem odezwę się napewno z jakimś problemem lub pochwalę się tym co kupię. Narazie nie zdradzę co to będzie. :> Pozdrawiam.

kozi146 
Ogier

Silnik: 1.4 TS
Rocznik: 2000
Wysłany: 2007-12-08, 14:55   

Przed kupnem dogadaj sie z gosciem aby zrobic jakisz pregladzik . Jesli wyjdzie ze wszystko oki to Ty zaplacisz i bedziesz spoal spokojnie . Jesli okaze sie ze kaszana to niech sprzedajacy zaplaci a Ty szukaj innego egzemplaza. jesli natomiast gosciu sie nie zgodzi na cos takiego to znaczy ze cos ukrywa.

A tak w ogole to witamy w gronie zarazonych virusem ALFA :) .. i jeszcze jedno ... super podpisik masz :)

http://www.forum.alfaholi...146-vt12877.htm

Bella
Akwizytorka

Model: Alfa Romeo RZ
Silnik: 3.0 V6
Dołaczył: 1910
Skad: Milano
Wysłany: 2010-02-15, 21:09      Pisownia 

Odpowiedz do tematu